Torsdag skrev Vårt land om presten Gyrid Kristine Gunnes som denne uken skulle holde morgenandakt på P1, men som trakk seg etter det hun opplevde som forhåndssensur av innholdet fra NRK.
Andaktene tok blant annet Pussy Riots demonstrasjoner i Vår Frelsers katedral i Moskva i forsvar, hentydet at Jesus kan ha blitt utsatt for seksuelle krenkelser, og reflekterte rundt bruken av det kjønnsnøytrale pronomenet «hen» om Gud.
Gunnes mener NRKs andaktsredaksjon verken har kompetanse eller mandat til å gjøre teologiske vurderinger av hva som er kristen forkynnelse i dag.
Programredaktør i NRK, Ida Kvissel, avviser på sin side at NRK griper inn i det teologiske, men er samtidig klar på at de ikke gir fra seg redaktøransvaret.
På sin plass
– Når Gunnes sporer av i andakten og begynner å snakke om Krista istedenfor Kristus, synes jeg det er på sin plass at NRK setter ned foten, sier samfunnsdebattant og skribent Ragnhild Aadland Høen. Hun er profilert katolikk og andaktsholder i NRK.
– Jeg har selv hatt andakter hos NRK og har aldri opplevd å bli sensurert på noen måte. Jeg har opplevd å kunne si akkurat det jeg ønsker å si. NRK har kun kommet med språklige, tekniske innspill, sier Høen.
Hun finner det interessant at NRK har en sterkere oppfattelse av hva det kristne er enn Den norske kirke. *
– I det øyeblikket du begynner å tilbe en gudinne istedenfor en gud, skifter du religion. Da er det ikke lenger en kristen andakt, sier Høen.
Blindspor
– Jeg synes det er en interessant sak, som reiser noen viktige, prinsipielle problemstillinger, sier Fredrik Saxegaard, praktikumsleder og førsteamanuensis i praktisk teologi ved Menighetsfakultetet.
Han synes fokuset på Gunnes som en omstridt og kontroversiell prest er et blindspor, og mener dette like gjerne kunne omhandlet en konservativ prest.
Krevende balansegang
For Saxegaard handler saken om en spenning som alle prester står i.
– På den ene side er en forpliktet på å forkynne et radikalt budskap som vekker anstøt, gir trøst og samtidig bør inngå i aktuelle samtaler og gi et bidrag til refleksjon. På den annen side blir en ofte som prest invitert inn i settinger som ikke er kirkens, men der en er gjest. Og da blir det hele tiden en forhandling mellom det en mener at en burde sagt, og det en tenker at det er rom for å si. Og det å være andaktsholder i NRK er på sett og vis å være en slik gjest, der en får ordet i tusenvis av hjem, og der vertskapet til og med har redaktøransvar. Det er en krevende balansegang, sier han.
Segmenttekning
Saxegaard har full forståelse for at NRK må ta hensyn til sine lyttere, og ta redaktøransvaret på alvor. Likevel tenker han at NRK kanskje feilberegner sitt publikum og «fanges av sin egen segmenttekning».
Selv er han positiv til en forkynnelse av evangeliet som reflekterer kritisk over sitt eget budskap og kommunikasjonsform.
– Og kanskje lytterne synes det er interessant med noe litt skarpt. Selv den mest trofaste P1-lytter kan begynne å lengte etter noe som vekker.