Nyheter

– NRK undergraver kristen forkynnelse

Den kontroversielle presten Gyrid Kristine Gunnes skulle denne uka holdt Morgenandakt i NRK, men brøt samarbeidet da hun ikke fikk si det hun ville. – Jeg har aldri opplevd at noen har gått så langt som det NRK gjør, sier hun.

– Jeg har vært spaltist i Klassekampen og Morgenbladet. Jeg har utgitt to bøker og skrevet mange kronikker. Jeg er phd-stipendiat som kontinuerlig får tilbakemelding på tekstene jeg skriver. Jeg har forholdt meg til veiledere og redaktører av alle slag, men jeg har aldri opplevd at noen har gått så langt som det NRK gjør, sier Gyrid Kristine Gunnes.

Denne uken skulle den kontroversielle feministpresten og performance-kunstneren holde morgenandaktene i radio i NRK. Men etter det hun opplevde som forhåndssensur av innholdet fra NRK, trakk hun seg fra programmet.

LES OGSÅ: NRK sier nei til kors, men ja til andakt

Innholdskontroll

Hun forstår at NRK gjør radiofaglige vurderinger knyttet til struktur og setninger, men mener at NRKs andaktsredaksjon verken har kompetanse eller mandat til å gjøre teologiske vurderinger av hva som er kristen forkynnelse i dag.

– Hva skal forkynnelse i NRK egentlig være? Jeg setter spørsmålstegn ved legitimeringen av andaktene hvis en annen aktør enn den teologiske fagpersonen skal bestemme det teologiske innholdet i andakten. Innholdet må være opp til andaktsholderen, sier hun.

Hun mener at NRK undergraver kristen forkynnelse og at en andakt eller en preken krever at forkynneren får beholde sin egen integritet og stemme.

– Jeg kan ikke si noe jeg ikke står for, sier hun.

LES OGSÅ: – Helt på sin plass at NRK setter ned foten

Redaktøransvar

Ida Kvissel, programredaktør i NRK forklarer at Morgenandakten skal nå ut til den allmenne P1-lytteren og passe inn i en «P1-flyt».

– Det er et bredt publikum, så innholdet må presenteres på en måte som er lett å forstå, sier hun.

Hun avviser at NRK legger seg opp i det teologiske, men er samtidig klar på at de ikke gir fra seg redaktøransvaret.

Mangeårig andaktsholder og prest Nils Terje Andersen sier han aldri har opplevd å bli sensurert innholdsmessig.

– Andakten er NRK sin. De bestemmer hva den vil inneholde. Det er fint at de hegner om den som en andakt. Morgenandakten taler til en mengde mennesker man ikke vet hvem er, uavhengig av religiøs tilknytning, men jeg synes det er viktig at den forblir kristen, sier han.

Han mener at det ligger en verdi i å etterstrebe at den skal være samlende og tilgjengelig for så mange som mulig.

– Jeg ser ikke på Morgenandakten som en plass der man tar ut ytterlighetene. Det er ikke stedet for å ri kjepphester, sier han.

LES OGSÅ: Ga sprikende andaktsråd til NRK

Drøyt

Andaktsutkastene til Gyrid Gunnes inneholdt blant annet et forsvar av Pussy Riots demonstrasjon i Vår Frelsers katedral i Moskva, en hentydning til at Jesus kan ha blitt utsatt for seksuelle krenkelser og derfor også kan si #metoo, og en spørrende tekst om den tenkte kvinnelige Kristus, Krista.

Hanne Næss Tremoen, som er produsent for Morgenandakten, forsvarer NRKs standpunkt på generelt grunnlag.

– Vi er tydelige på vår bestilling. Vi ønsker oss historier som lyttere kan relatere seg til og kjenne seg igjen i. Bibelens budskap formidles gjennom fortellinger som vekker gjenkjennelse. Jesus var en mester i historiefortelling gjennom lignelsene, og er et forbilde, også for arbeidet med morgenandakten i NRK, sier hun.

Bestilling

I skrivet som sendes ut til andaktsholderne i forkant står det følgende:

«Lyttergruppen for andakten utgjør et betydelig større antall mennesker enn dem man kanskje tenker er andaktens kjernelyttere...

...Selv om majoriteten av lytterne ikke går jevnlig i kirken, har mange likevel en tilknytning til kristendommen på forskjellig vis. Som allmennkringkaster skal vi lage radio som treffer folk der de er. Den beste måten å nå ut til lytterne på er historiefortellinger fra egen virkelighet, eller andres, kombinert med Bibelens budskap. Da vil andakten kunne nå den annerledes troende, ateisten, agnostikeren, den tvilende – og den troende.»

– Nettopp fordi vi lever i et fragmentert troslandskap må historiefortellinga være noe en ikke-kristen skal ha utbytte av å høre, sier Ida Kvissel.

Må utfordre

Gyrid Gunnes tror at folk er lei av en endimensjonal og banal forståelse av hva som gir trøst og håp.

– Jeg tror det er derfor kirkene tømmes. Jeg tror folk vil ha noe som utfordrer, fordi livet er komplekst, sier hun.

Jarle Haugland er daglig leder i Tro og Medier, og jobber med en rapport om Morgenandaktens rolle.

– Det er uproblematisk at NRK foretar den redaksjonelle avgjørelsen. Men vi bør ta en diskusjon om hva slags teologi som skal ha plass i Morgenandakten i et fragmentert teologisk landskap, sier han.

Han mener at NRK nå står i skvis, fordi det ikke er mulig å løsrive kommunikasjonen fra innholdet.

– Troslandskapet har endret seg mye de siste 20 til 30 årene, sier han.

NRK plakatens paragraf 18 sier at NRKs tilbud skal gjenspeile Norges religiøse arv og mangfold av livssyn og religion i det norske samfunnet, og Haugland mener NRK har påtatt seg et vanskelig oppdrag.

– Det vil alltid være noen som mener at innholdet ikke er kristent nok, og det vil alltid være noen som synes det er formulert på en sånn måte at man ikke klarer å ta det innover seg, sier produsent Tremoen.

Hun mener at det er i andaktsholdernes interesse å bli forstått av alle, og det er NRKs erfaring at andaktsholderne selv ønsker dette.

– Det er NRK som vurderer hva som kan skape en klangbunn i et sånt mangfold, og grensene vurderes fra gang til gang, avslutter hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter