Nyheter

Hansson-avskjed med varsko og spark

Rasmus Hansson advarer nå Miljøpartiet mot å ligne for mye på andre partier. Tok generaloppgjør med vekstpolitikk i avskjedstale.

– Det er en felle vi ikke må gå i: Å prøve å ligne Høyre for å berolige Høyre-velgere, å prøve å ligne SV for å slippe kritikken deres. Resultatet av sånt er bankers:

– Vi får ikke en eneste Sp-velger av å gjøre som Sp sier. Sp får de velgerne. Og Høyre. Og SV, sa Hansson til over 200 delegater på landsmøtet til Miljøpartiet De Grønne (MDG).

Etter at helgen er omme, er Hanssons tid som sentral politiker i MDG over. I sin siste tale som talsperson oppfordret han partiet til å være seg selv. Og gjøre mer av nettopp det.

– Det må aldri være tvil om at MDG er det soleklare valget for alle som mener miljø og bærekraft er viktigst. Gir vi slipp på bærekraft, klima og miljø så gir vi slipp på oss selv, sa han.

LES OGSÅ: Vil skape et grønt folkeparti

Kubein-politikk

For MDG må det i følge Hansson handle om å dyrke den profilen partiet er best på – og slik tiltrekke seg interesse fra velgerne.

– Hvis ikke nettopp vi krever bilfrie gater, hvem kommer da til å spørre hva vi mener om eldreomsorg, spurte Hansson og leverte sin egen «kubein-filosofi»:

– Dette er altså poenget: Miljø er kubeinet vi har i dørsprekken til den politiske oppmerksomheten. Bruker vi kubeinet tøft og smart, så kan vi få plass til andre ting også.

Røde og blå som «alkiser»

For MDG kan ha mye relevant å si om andre tema. Landbruk og dyrevelferd er eksempelvis godt koblet til miljøpolitikk. Slik kan det i følge Hansson bli på felt etter felt.

– Vi kan skaffe oss rom til å snakke om mye, men vi må bruke kubeinet vårt, sa den avtroppende talspersonen.

Fra topper i Venstre og Høyre snakkes det oftere om begrepet «grønn vekst»: Begge partier gjør et poeng av at vekst og grønn politikk nå lar seg forene – og går hånd i hånd.

– Både røde og blå partier reagerer som alkiser du rapper flaska fra, når MDG pirker i vekstavhengigheten deres, sa Hansson.

LES OGSÅ: Astrup avviser olje-dilemma

Trine Skei Grandes «blåsyre»

For Hansson kan vekst i økonomien bare være bra hvis veksten virkelig er grønn. Men da må i så fall «hver ny prosent vekst» føre til mindre miljøødeleggelse og bedre ressursregnskap. Den slags har ingen så langt levert.

– Den veksten som Erna Solberg og Trine Skei Grande kaller grønn, den er blå som blåsyre og fortsetter å forgifte mer og mer av livsgrunnlaget. Den gir oss ikke en rikere framtid. Den gir barna våre en fattigere, tristere og farligere verden, sparket Hansson.

Seiersrekker i hovedstaden

MDGs landsmøter åpnes med taler fra begge de to talspersonene i partiet. Lan Marie Nguyen Berg holdt den andre talen, i Une Aina Bastholms permisjonsfravær.

Berg, miljøbyråd i hovedstaden, skrøt av seiersrekker fra Oslo-politikken:

– Hvem skulle trodd at vi bare etter to og et halvt år har fått på plass et klimabudsjett i Oslo, som har skapt oppmerksomhet over hele verden? Og tenk at Oslo har blitt kåret til Europas miljøhovedstad av EU-kommisjonen, lød det fra Berg.

LES OGSÅ: Sier ja til at barn kan få fire foreldre

«Kriminelle og gale MDG-politikere»

I opptakten til Frps landsmøte opplevde hun å bli skyteskive fra Frps leder, Siv Jensen. Berg sa hun «skvatt litt» da hun skrudde på NRKs program Politisk kvarter en fredag morgen i slutten av april.

– Landets nest mektigste politiker, finansminister på femte året og partileder i Frp, varmet opp til landsmøtet sitt ved å utpeke meg og Raymond Johansen - to lokalpolitikere - som hovedfiender, sa hun og fortsatte:

– Skal vi tro det som kommer ut av Frp om dagen, så består Oslo stort sett av en salig blanding av kriminelle innvandrere og gale MDG-politikere.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter