Nyheter

Svindlet idrettsbistand for fem millioner

Kristen idrettskontakt (KRIK) får kraftig kritikk og ikke lenger prosjektstøtte fra Digni etter avsløring av omfattende svindel i idrettsbistand til Øst-Afrika.

Siden høsten 2016 har flere norske giverorganisasjoner samarbeidet om granskning av Christian Sports Contact (CHRISC) i Kenya, Tanzania og Uganda, samt idrettsturneringen East Africa Cup. Granskningen viser at nærmere 5 millioner kroner er underslått eller på annen måte misligholdt i perioden 2012 til 2016.

Det er den største misligholdssaken relatert til norsk støtte av sivilsamfunn i andre land, noensinne.

Kraftig kritikk

Kristen Idrettskontakt (KRIK) bidro til å starte idrettsbevegelsen CHRISC og har hatt tett samarbeid med dem. KRIKs donor, Digni, har etter avdekningen avsluttet all prosjektstøtte til KRIK for de neste fem årene.

– Vi ble kontaktet av en anonym varsler i Øst-Afrika som ville dele informasjon om forhold i CHRISC. KRIK hadde mottatt varselet tidligere, men ikke rapportert videre til oss. Det er et brudd på vår avtale, sier kommunikasjonsrådgiver i Digni, Miriam Ekelund.

CHRISC har mottatt støtte fra Norad gjennom flere norske organisasjoner. I avslutningsnotatet til varslingssaken fra Norad, heter det at «KRIKs internasjonale arbeid vokste hurtig, uten at kompetanse og kapasitet internt vokste tilsvarende».

KRIK får kritikk for at de ikke har forstått avtaleverk inngått med Digni og de lokale CHRISC-organisasjonene. De fulgte ikke tilstrekkelig opp overførte midler, og hadde ikke forstått godt nok hva som regnes som økonomisk mislighold.

– Dette er gjenkjennelig. Vi har ikke klart å holde kontroll med de tre lokale organisasjonene der nede, noe man absolutt skal ha. Vi ser at disse undersøkelsene ikke ble gjort grundig nok, og det er beklagelig, sier utviklingsansvarlig i KRIK, Svend Aspaas.

LES OGSÅ:

– KRIK bidrar til at overgrep kan skje

Derfor lykkes KRIK

Læring

KRIK har nå tilbakebetalt de 2,5 millioner kronene som de har fått fra Norad gjennom Digni.

– Nå må vi selv finansiere en større del av arbeidet for disse årene, og det har selvsagt konsekvenser. Det er selvsagt veldig synd, men det ruinerer ikke arbeidet vårt og vil ikke gå utover aktivitetene til KRIK, forsikrer Aspaas.

Han forteller at på bakgrunn av erfaringene så er KRIK i ferd med å legge om arbeidet med CHRISC.

– Vi er veldig lei oss for at saken endte slik, men ser på det som god læring. Vi vil også ta opp hvordan det internasjonale arbeidet skal videreføres. Det er ikke bestemt ennå hvor vi skal jobbe og nøyaktig hva vi skal gjøre. Det skal styret ta stilling til.

Både Aspaas og Ekelund innrømmer at de nok har stolt litt for mye på samarbeidspartnerne sine.

– Men det er også en risiko når man jobber i slike sårbare land. Vi snakker om samfunn der mange har udekte behov og fristelsene er store, sier Ekelund.

LES OGSÅ:

Betaler tilbake penger etter bistandssvindel

Anklages for å ha gitt hundrevis millioner til Hamas

Misjonsmilliarder forsvinner i korrupsjon

Ingen dialog

Leder av Norads varslingsteam, Svend Skjønsberg, ser svært alvorlig på saken.

– Da vi samlet dem til et fellesmøte i forbindelse med granskningen hadde organisasjonene ikke tidligere snakket sammen om støtten. Manglende informasjonsutveksling blant givere er noe vi ser relativt ofte. Man gir midler til et godt formål, og kan ha så mye tillit til samarbeidspartneren at det ikke legges nok vekt på kontroll og forståelse av partnerens samlede inntekter og utgifter, sier han.

At East Africa Cup var et profilert prosjekt kan ha gjort at de norske organisasjonene senket årvåkenheten og ettersynet, ifølge Skjønsberg.

– Det er kritisk, for da ender man opp med å bli manipulert. Pengene som kommer fra norske skattebetalere skal selvsagt ikke ende opp slik.

Oppsagt

Ingen vet hvor pengene har blitt av, men flere lokale CHRISC-ansatte har blitt sagt opp. Giverorganisasjonene vurderer rettslige skritt for å få pengene tilbake. Digni har i etterkant foretatt en grundig sjekk av alle sine partnere som mottar støtte, og er innstilt på å kontrollere grundigere i fremtiden.

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter