Jordbruk utan jord

På langt nær alle tomatar strekk røtene heilt ned i bakken.

Tomatar vert dyrka effektivt i eit veksthus i Lier. Men under det tette taket har sjukdomar og skadedyr også eit perfekt miljø for å formeire seg.
Publisert Sist oppdatert

Jord er liv. Under bakken vi går på, bur det ufattelege mengder bakteriar, sopp, meitemark, biller, sprett­halar og masse, masse anna. Berre i ei teskei jord er det fleire levande organismar enn det er menneske på jorda. Truleg har vi ikkje klart å identifisere meir enn omlag ein prosent av alt som lever der nede. Enno lenger unna er vi å skjøne korleis alt jordlivet fungerer saman – og korleis det påverkar bruken av matjorda vår.

Jordheimen

Jord gjev liv. Jorda er heim for 98 prosent av maten vi et, målt i energieiningar. Sjølv her i det kalde nord, med lange vintrar og korte somrar, klarar vi å dyrke mat i jorda. Så fort ho tinar opp om våren, er vi der og grev i henne, ristar i henne, ­snusar i henne og puttar planter inn og ut av henne.

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP