Nyheter

Erna-press for julefred med KrF

Høyre-topper kjemper for å sikre et KrF-vennlig, borgerlig kompromiss som stopper krangel om skolegudstjenester.

Saken ble publisert i Vårt Lands papirutgave lørdag 24. mars 2018.

Kilder i regjeringspartiene på Stortinget opplyser til Vårt Land at statsminister Erna Solberg også vil ha et ord med i laget og skal ha gitt en tydelig oppfordring: Lande en avtale med KrF som sikrer bred, borgerlig enighet om regelverk for skolegudstjenester.

Dermed har behandlingen av KrF-forslaget om skolegudstjenester fra advent i fjor nå utviklet seg til en samarbeidspolitisk thriller. I Høyre ser man nettopp denne saken som en fin mulighet til å flagge at Solberg-regjeringen er en venn av KrF i viktige verdisaker.

Bakteppet er at KrF igjen kan stå foran en samarbeidsdebatt – og Høyre vil fremstå som KrFs verdivenn. Regjeringspartiene trenger dessuten godvilje fra KrF i den politiske hverdagen for å få gjennomslag for politikk.

LES OGSÅ: Her skapes KrFs nye vei

Toppmøter

KrFs originalforslag gikk ut på å «sørge for at alle elever får tilbud om skolegudstjeneste, så fremt den lokale menigheten i Den norske kirke har ønske om å invitere». Fritaksretten «skulle videreføres» og gudstjenesten skulle «ikke være semesteravslutning».

Dette ble etter hvert utgangspunktet for forhandlinger, som ble løftet opp til toppmøter mellom regjeringspartiene (Høyre, Frp og Venstre) og KrF. Målet har vært å finne ord alle partier kunne dele – og som kunne få slutt for den årlige gjengangeren: Lokal krangling etter at en rektor eller et foreldreutvalg har rokket ved skolens gudstjenestetradisjon.

Sekulære Venstre

Vårt Land kjenner til at KrF-leder Knut Arild Hareide minst to ganger har vært i forhandlinger om saken med de parlamentariske toppene Trond Helleland (H), Hans Andreas Limi (Frp) og Terje Breivik (V). Men i fagkomitéen er spriket mellom partiene er stort.

Gudstjenesteforslaget skulle vært avklart nå før påske, men fristen for avgivelse har Utdanningskomiteen nå satt til 24. april. Spesielt er avstanden stor mellom sekulære Venstre og Frp. Sistnevnte parti fattet i fjor landsmøtevedtak om å gjøre skolegudstjeneste obligatorisk.

LES OGSÅ: Bondevik sjokkert over Listhaugs avskjedsbudskap

Motkrav

Frps talsmann, Roy Steffensen, var optimist og trodde på enighet. Også Venstre-talskvinne Tina Shagufta Kornmo sa til Vårt Land tidlig i mars at hun ville «se om vi kan finne noen mellomløsninger». Men nå mener kilder i andre partier at det nettopp er Venstre som kan stoppe et kompromiss.

Innad i regjeringssamarbeidet skal Venstre ha ønsket motytelser på helt andre politiske felt. Disse kunne vanskelig innfris. Samtidig sier kilder i Høyre og Frp at statsministerens ønske om løsning er gjort tydelig.

Trenger mer tid

Høyre-medlem av Utdanningskomiteen, Turid Kristensen, avviser at det er umulige avstander som sørger for utsettelser i gudstjenestespørsmålet.

– Det ligger ikke noen dramatikk i at vi har gitt saken ny frist. Politikerne har hatt for mye å gjøre nå før påske. Vi håper å bli enige om noe som gir tydeligere signaler til skolene enn i dag, sier Kristensen.

Vårt Land har snakket med involverte som tror arbeidet er i ferd med å havarere. KrFs talsmann i saken, Hans Fredrik Grøvan, er derimot ennå optimist:

– Jeg håper fortsatt vi kan bli enige om noe. Jeg registrerer nemlig en veldig tydelig vilje fra regjeringspartiene, forklarer Grøvan.

LES OGSÅ: Høyre på hugget for å vinne KrF

«Unnlatelsessynd»

I KrFs leir erkjenner man at dette først og fremst handler om innsatsen til partiet Høyre. I KrF husker man at statsminister Solberg kom med sterkt forsvar for julegudstjenester da debatten var på det heteste før jul 2016.

I en spørretime sa hun det var feil å droppe tradisjoner i skolen fordi det kunne virke støtende for foreldre og barn med en annen trosmessig bakgrunn.

– Det vil være en unnlatelsessynd å tilpasse oss så mye at vi unnlater den viktigste grunnen til at vi feier jul, sa hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter