Nyheter

Høyre sier ja til eggdonasjon

Partiledelsen gikk på nederlag og måtte gratulere Unge Høyre med seieren. Landsmøtet stemte også ja til assistert befruktning til enslige, men klart nei til surrogati.

(Gardermoen): Jubelen brøt løs i landsmøtesalen da det ble klart at flertallet hadde sagt ja til eggdonasjon. Også assistert befruktning for enslige ble banket gjennom til solid applaus. Høyre-delegatene sa derimot klart nei til å tillate altruistisk surrogati i Norge.

– Jeg mener landsmøtet ved å si ja til eggdonasjon har tatt en beslutning som setter de voksnes behov foran barnets. Når vi sier ja til assistert befruktning, setter vi barnet i en sårbar posisjon. Barneperspektivet er ikke godt nok ivaretatt, sa en skuffet Tone W. Trøen til Vårt Land da avstemningen var over.

Stortingspresidenten og Akershus-representanten har vært en av mest profilerte konservative røstene i Høyres bioteknologidebatt. Trøen understreker at hun har respekt for at flertallet har et annet syn enn henne.

Hele partieldelsen stemte mot å si ja til eggdonasjon og gikk dermed på et nederlag i spørsmålet. Da nederlaget var et faktum måtte nestlederne Jan Tore Sanner og Bent Høie pent gratulere Unge Høyre og leder Sandra Bruflot med seieren (bildet). Sammen med Høyres Kvinneforum har Unge Høyre vært en viktig pådriver for å si ja til eggdonasjon og assistert befruktning for enslige.

– Vi er veldig fornøyd med å ha fått gjennomslag for våre to viktigste saker på dette landsmøtet. Hovedsaken for oss er at vi kan hjelpe ufrivillig barnløse med å få barn. Mange av oss har ment at argumentene mot å gjøre det ikke er gode nok. Derfor har vi ønsket å dra Høyre i en mer progressiv eller liberal retning, sa Sandra Bruflot til Vårt Land da seieren var et faktum.

LES OGSÅ: Høyre kan aldri bli enige med seg selv om bioteknologi

VIDEO: Sandra Bruflot om Høyres ja til eggdonasjon og assistert befruktning for enslige.

Erna Solberg: – KrF bør være fornøyd med summen

KrF-nestleder Olaug Bollestad sier til Vårt Land at KrF er skuffet over Høyres ja til eggdonasjon og assistert befruktning for enslige. Hun mener Høyre slik tar steg i verdiliberal retning på bioteknologifeltet, noe som vil påvirke KrFs syn på partiet.

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg mener derimot at KrF bør være fornøyd med utfallet. Høyre ble nemlig stående på dagens linje i spørsmål som berører «sorteringssamfunnnet», slik som fosterdiagnostikk. Disse sakene kom fullstendig i skyggen av spørsmålene om fertilitetsteknologi på landsmøtet, selv om en del talere gjorde det tydelig at de trakk en grense for liberaliseringer nettopp her.

– KrF må anse summen som positiv. At vi gjør nye vedtak om hvordan vi vil hjelpe flere til å få barn, bør ikke være det som stenger for et samarbeid. Vi sier veldig tydelig at vi vil unngå sorteringssamfunnet, sa Solberg på et pressemøte lørdag.

Hun tar et kraftig oppgjør med de av Høyres egne som i debatten anså vedtakene som «en seier for likestilling».

–  Jeg var veldig i tvil om hva jeg skulle stemme. Selv stemte jeg mot eggdonasjon til slutt. Det dårligste argumentet er likestillingsargumentet. I dette temaet forholder jeg meg til at vi snakker om par: Når en mann har dårlig sædkvalitet, er det like viktig for damen å få et barn, som for mannen. Det er ikke en «mannesak».

Solberg forsvarte Høyres ja til assistert befruktning for enslige. Høyre-lederen gjentok tematikken hun snakket om i et større intervju i Vårt Land fredag, nemlig at KrF selv endret prinsipper i sin tid:

– Assistert befruktning til enslige, er en naturlig konsekvens av det Valgerd Svarstad Haugland gikk inn: La enslige få muligheten til å adoptere. Det er egentlig ikke noe stort sprang.

LES OGSÅ: Nordmenn har gjort en moralsk U-sving om fertilitetsteknologi

VIDEO: Tone W. Trøen om Høyres ja til eggdonasjon og assistert befruktning for enslige.

Harde fronter i landsmøtedebatten

Frontene var harde mellom fløyene da Høyre omsider tok stilling til de bioteknologiske stridsspørsmålene eggdonasjon, assistert befruktning for enslige og surrogati. Det manglet ikke på engasjerte talere og det ble avholdt «dueller» om alle tre spørsmålene.

Men det var eggdonasjon som vakte sterkest følelser. Vårt Lands kartlegging før årets Høyre-landsmøte har tydet på et klart ja-flertall for eggdonasjon. Det viste seg også i hvem som gikk på talerstolen.

I duellen som ble avholdt om eggdonasjon ramset Tone W. Trøen opp tre grunner til å si nei:

– Det rokker ved det grunnleggende at den som føder deg er din genetiske og biologiske mor. Alle har dessuten et sterkt behov for å vite hvem vi er, hvor vi kommer fra, hva som ligger i vårt arvemateriale. Vi må legge til grunn barnets rett til å vokse opp med sitt opphav. Sist, men ikke minst, er eggdonasjon en medisinsk mer komplisert affære enn sæddonasjon, sa Trøen, og la til:

– Den teknologiske utviklingen legger opp til en enorm utvikling. Hvor skal vi stoppe?

Leder for Høyres Kvinneforum og Rogaland-representant, Tina Bru, mener på sin side det er urettferdig at «staten stiller opp for infertile menn, men ikke kvinner»:

– I dag hjelper vi mange par som av ulike grunner ikke kan få barn – bare ikke kvinner som sliter med egg. For noen så betyr dette alt. Da mener jeg vi som politikere må ha skikkelig gode grunner til å si nei. Det har vi ikke. Og hva er barnets beste? Det finnes ikke forskning som viser at barn født ved donor får et dårligere liv enn andre, sa Bru, som viste til at Norge er et av kun fire land i Europa som ikke tillater eggdonasjon.

LES OGSÅ: Vårt Land møtte fløyene dagen før bioteknologislaget

VIDEO: Per Anders Hoel og Berit Aalborg analyserer Høyres bioteknologivedtak.

LES OGSÅ: Press for friere bioteknologi i Høyre

Solberg mener surrogatispørsmålet er parkert

På fjorårets landsmøte ble eggdonasjon det store stridsspørsmålet. Mange mente det var et ja-flertall i salen, men partiledelsen sørget for at spørsmålet ble utsatt til fordel for en samlet behandling av en rekke bioteknologiske spørsmål i år.

I storresolusjonen om bioteknologi som landsmøtet behandlet i dag, anbefalte et flertall på seks mot tre å si nei til eggdonasjon og ja til assistert befruktning for enslige.

Unge Høyre sikret med sin dissens at også surrogatispørsmålet skulle stemmes over. Det er snakk om altruistisk, altså ikke-kommersiell, surrogati.

Vårt Lands sondering før landsmøtet tydet på at hva utfallet ble om assistert befruktning for enslige, var høyst uvisst. Og at mindretallet som støtter altruistisk surrogati har vokst seg betraktelig større i året som har gått.

På pressemøtet etter bioteknologisesjonen på landsmøtet, var Erna Solberg tilfreds med at surrogati ble avvist med stort flertall. Hun mener saken er parkert for en lang stund fremover.

– Denne typen debatter kommer opp med jevne mellomrom. Men i vårt parti så bør diskusjonen være bilagt for en god stund fremover.

BERIT AALBORG: «Solbergs ettermæle kan bli at hun omskapte Høyres image»

Avgjøres i Stortinget i mai

I mai skal Stortinget behandle regjeringens stortingsmelding om bioteknologi, i forkant av en kommende revisjon av loven. I den forbindelse skal blant annet eggdonasjon og assistert befruktning for enslige stortingsbehandles. Allerede før Høyre sa ja, var det flertall for eggdonasjon. Når Jeløya-erklæringen dessuten ikke inneholder bindende formuleringer om bioteknologiske stridsspørsmål, lå det uansett an til at stortingsflertallet ville åpne for eggdonasjon.

På 70-tallet fristilte Høyre sine representanter i abortsaken. Den ble ansett som et samvittighetsspørsmål. Men Erna Solberg vil ikke putte eggdonasjon inn i samme kategorien:

– Det finnes fellestrekk, men de er ikke så store som i abortsaken. Men det er stortingsgruppen som må avgjøre om partiet skal stemme samlet eller ikke.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter