Nyheter

Endelig en god nyhet fra Sør-Sudan

Konfliktherjede Sør-Sudan er foreløpig siste land som er erklært fritt for guineaorm. Bare seks land er igjen før den svært plagsomme sykdommen er helt utryddet.

USAs tidligere president Jimmy Carter har gjennom sitt The Carter Center gått i front for å utrydde guineaorm-sykdommen, og før påske kunne han sammen med sørsudanske helsemyndigheter erklære verdens yngste stat fri for guineaorm.

Det kunne de gjøre fordi det ikke er registrert noen tilfeller i løpet av 15 måneder, som et tre måneder mer enn livssyklusen på rundt et år for guineaorm. Dermed regner man med at smittesyklusen er brutt.

Milepæl i helsekamp

– Folk og myndigheter i Sør-Sudan har nådd en milepæl i den verdensomfattende kampen for å bli kvitt guineaorm-sykdommen. Nyheten er frukten av gode hensikter fra alle sider om å opprettholde avtalen fra 1995 om våpenhvile under Sudans grusomme borgerkrig, sa Carter, som den gang var med på å framforhandle våpenhvilen.

Den nå 93 år gamle Carter gikk i 1981 av som president i USA etter bare én periode, men engasjerte seg raskt i humanitært og fredsdiplomatisk arbeid. Da hans Carter Center i 1986 startet kampanje mot sykdommen, var det årlig registrert rundt 3,5 millioner tifeller i 21 land på to kontinenter; Afrika og Asia.

Den meterlange, tynne rundormen kommer seg inn i kroppen og spres gjennom urent drikkevann, og gav for bare tre tiår siden millioner av mennesker invalidiserende plager med feber, smerter og sår.

LES MER: Barn ofres i brutal krig

Få land gjenstår

Kampen er ført med gode resultater, og det er nå bare en håndfull gjenværende land der sykdommen er registrert. Vanskeligst er det å bli kvitt guineaorm i krigs- og konfliktherjede områder som nettopp Sør-Sudan.

Etter Sør-Sudan er det ifølge The Carter Center bare en drøy håndfull land som nå mangler sertifisering for å være fri for guinearorm. Det er Angola, Tsjad, DR Kongo, Etiopia, Mali og Sudan.

Siden 1999 har Verdens Helseorganisasjon sertifisert 199 land, territorier og områder fri for guineaorm-sykdommen. Kenya ble sertifisert i februar, og Sør-Sudan er nå kvalifisert for å bli sertifisert. Det siste registrerte tilfellet i landet var 13-åringen Maralina Buolaa, der guineaormen dukket opp 20. november i 2016.

Sterk nedgang på få år

Så sent som i 2006 ble det rapportert over 20.000 tifeller av guineaorm i Sør-Sudan, etter en nedgang fra nær 120.000 tifeller 10 år tidligere, og 55.000 tilfeller ved tusenårsskiftet.

Forholdene for å utrydde sykdommen har vært ekstremt vanskelige i det som i 2011 ble verdens yngste nasjon. Sør-Sudan er et stort land med dårlig infrastruktur og en lang regntid som øker spredningsfaren.

De som får guineaorm-parasitten blir delvis invalid mens den tynne ormen sakte kommer ut fra sår i huden, ofte i føttene. Hvis såret kommer i kontakt med vann, spres tusenvis av larver i vannet, som så kan infisere nye.

På verdensbasis var det i fjor bare 30 tilfeller, i isolerte områder i Etiopia og Tsjad. Alle de 15 tilfellene i Etiopia skjedde på en gård der arbeidere hadde drukket ufiltrert vann fra en innsjø. Mali har ikke hatt nye tilfeller på 25 måneder.

Ekstrem sult i Sør-Sudan

Seier i kampen mot guineaorm er et sjeldent lyspunkt i konfliktherjede Sør-Sudan.

Siden det brøt ut borgerkrig i desember 2013 er titusenvis drept, og mer enn to millioner mennesker har flyktet til nabolandene. I tillegg er nærmere to millioner internt fordrevet, mens sju millioner mennesker er avhengig av nødhjelp.

LES MER: Sult-mål kan ryke

Ifølge FN er nå nesten annenhver sørsudaner rammet av ekstrem sult, og mange vil gå tomme for mat i nær framtid I 2017 var Sør-Sudan det første landet på seks år der det ble erklært hungersnød.

– Situasjonen har aldri vært så alvorlig som nå, konkluderte nylig en felles uttalelse fra landets statistikkbyrå og en rekke hjelpeorganisasjoner.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter