Nyheter

Heggelund vil ha KrF på banen i vårens slag om bioteknologi

Stefan Heggelund vil ha drahjelp fra KrF i bioteknologislagene som står på Høyres landsmøte og på Stortinget denne våren.

– Vi står ved et veiskille. Denne våren vil Høyres landsmøte mest sannsynlig si ja til eggdonasjon. I tillegg skal bioteknologimeldingen behandles i Stortinget. Da er det viktig at vi som er mot for eksempel eggdonasjon og assistert befruktning for enslige, er på banen, sier Stefan Heggelund (H), med klar adresse til Kristelig Folkeparti.

Når Høyre samles til landsmøte første helgen over påske, står også andre bioteknologiske stridsspørsmål på dagsorden, slik som assistert befruktning for enslige og ikke-kommersiell surrogati.

LES OGSÅ: Heggelund: «Jeg er mot alt sammen»

– Fornuftig av Hareide

På landsmøtet i fjor ble eggdonasjon den store debatten. Flere mente det var ja-flertall i salen, men partiledelsen fikk utsatt spørsmålet til i år.

I fjor gikk KrF-leder Knut Arild Hareide ut før landsmøtet og advarte Høyre mot å si ja til eggdonasjon. Det vakte reaksjoner i deler av Høyre.

I sin hilsningstale til landsmøtet, svarte Hareide på tiltalen:

– Hvorfor er jeg opptatt av hva Høyre mener? Det er fordi Høyre er viktig for KrF. Jeg tror Høyres landsmøte bør være litt mer bekymret den dagen en leder i KrF ikke bryr seg om hva Høyre mener, sa partilederen.

– Jeg synes det er veldig fornuftige ord. Vi som har felles verdigrunnlag bryr oss om hvilken retning meningsfellen går i, konstaterer Heggelund i dag.

LES OGSÅ: Press for friere bioteknologi i Høyre

Vil ha drahjelp

Selv tilhører han den restriktive fløyen i Høyre. Nylig erklærte han i Vårt Land at han er «mot alt sammen» – fra eggdonasjon til surrogati. Nå vil han ha drahjelp av KrF og maner til felles kamp:

– Vi ser hvilken retning det går i, men vi klarer ingenting hvis ikke vi restriktive står sammen. Jeg håper KrF vil være på banen denne våren.

I mai skal også Stortinget ta stilling spørsmål som eggdonasjon, assistert befruktning for enslige og surrogati. Da behandles regjeringens stortingsmelding om bioteknologi (bioteknologimeldingen). Det hele vil munne ut i endringer i bioteknologiloven, som har stått så å si uendret siden begynnelsen av 2000-tallet.

LES OGSÅ: Går mot Høyre-ja til eggdonasjon

Frykter debatten stilner

Vårt Lands kartlegging har vist at det går mot et klart ja til eggdonasjon på Høyres landsmøte. Nå seiler i stedet assistert befruktning for enslige opp som den store kampen. Det blåser dessuten en surrogativind i partiet. Sogn og Fjordane og Oslo Høyre sier nå ja til ikke-kommersiell surrogati.

– Mange i Høyre er fortsatt mot for eksempel eggdonasjon. Det påhviler oss og KrF et ansvar om å holde disse debattene i live, sier Heggelund.

Han frykter at flere av debattene vil stilne hen etter at vedtakene er gjort. Det som før var omdiskutert, blir ukontroversielt:

– Sæddonasjon er et eksempel på en debatt som ikke eksisterer lenger. Jeg er redd det samme kan skje med eggdonasjon. Da blir det veldig vanskelig å reversere det igjen. Jeg tror vi kan se noen uforutsette konsekvenser av eggdonasjon om en del år. Sånn var det med sæddonasjon og derfor sluttet man å tillate anonyme donorer. Denne gangen vil det være noe annet som må strammes inn på.

Viser ikke det at det går an å justere kurs i ettertid?

– Jo, men hvis vi ikke holder disse debattene i live vil vi til slutt ta hele prinsippet for gitt, og operere innenfor rammene av det, slik man gjør med sæddonasjon i dag. At man fjernet muligheten til å være anonym er forøvrig en innrømmelse av at biologi og genetikk betyr noe.

LES OGSÅ: Høyre kan aldri bli enige med seg selv

Felles verdigrunnlag

– Er det du egentlig ber om drahjelp fra KrF i eggdonasjonskampen på landsmøtet?

– Hehe, nei. For meg handler det nok mer om å understreke det felles verdigrunnlaget som finnes mellom Høyre og KrF, og at en del i Høyre er enig i KrFs vurderinger i disse spørsmålene.

I deler av de to partiene snakkes det gjerne om at Høyre forstår KrF bedre enn andre partier i «verdispørsmål». Heggelund tror det står ved lag uansett:

Som Vårt Land har skrevet, så lever Høyre med hele meningsspekteret her. Vi forstår, respekter og setter pris på disse spenningene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter