Nyheter

Høyre på hugget for å vinne KrF

Høyre skjerper blikket mot KrFs samarbeidsdebatt og skal være mer på hugget for å sjarmere Hareide-partiet.

Kilder i KrFs apparat og i leirene til Venstre og Frp på Stortinget opplever at Høyre de siste ukene har økt innsatsen for å holde KrF på ikke-sosialistisk side.

I saken om mistillit til Sylvi Listhaug handlet det for både Høyre og makkerne om å berge livet. Men rett etter at Listhaug trakk seg var lokketonene også lystigere – i et variert antall mediekanaler.

Toppene i alle tre regjeringspartiene skal ha hatt et felles hovedmål i håndteringen av «Listhaug-krisen»: Finne en løsning der Høyre, Frp, Venstre – samt KrF – fortsatt kunne samarbeide.

LES OGSÅ: Her skapes KrFs nye vei

Unngå sinne

Fra Høyres apparat poengteres det at de måtte unngå at det festet seg et sinne hos noen av de fire – et sinne som kunne blokkere for samarbeid. Og da krisen var over startet også flere blå sjarmtokt:

• Bare timer etter Listhaugs avgang ønsket Siv Jensen ifølge VG «selvfølgelig KrF inn som en del av et regjeringssamarbeid» fordi «det vil styrke den borgerlig siden» og holde Jonas Gahr Støre unna regjeringskontorene. Nå får hun korreks fra partinestor Carl I. Hagen.

• I følge NTB fastslo statsminister Solberg at utfallet på Listhaug-saken kunne gjøre det lettere for KrF å snakke med regjeringen.

• I går berettet VG om at Knut Arild Hareide fortsatt hadde en stol ved et ukentlig borgerlig møtebord, der de parlamentariske toppene Hans Andreas Limi (Frp), Terje Breivik (V) og Trond Helleland (H) møtes.

I KrF-apparatet var inntrykket at de blågrønne forsøkte å spinne frem et mediebilde der Listhaugs fall ville gjøre KrFs terskel inn i regjeringen mye lavere. Sammen presser de KrF fra utsiden.

LES OGSÅ: Hareide ble presset av Høyre-topper

Støre også

Hareide satt selv opptatt i avgjørende sentralstyremøte om partistrategi i går. Men konfrontert med VGs sak om deltakelse i borgerlige toppmøter, opplyses det fra Hareides apparat at han bare sporadisk deltar når saksinnhold krever det.

Dessuten sitter han rundt bord med topper på motsatt side også. I Aps ledelse får Vårt Land opplyst at Hareide var i møte med rødgrønne profiler – som Jonas Gahr Støre – så sent som i forrige uke.

LES OGSÅ: Bondevik sjokkert over Listhaugs avskjedsbudskap

Verdi-Høyre

Men i stortingshverdagen skal Høyre hyppigere markere vennskap med KrF. Fra Høyres apparat på Stortinget sies det at i verdiorienterte saker vil partiet fremover sette mer inn på å komme med utspill som klinger bra i KrF.

Man vedgår at meldingen om bioteknologi – og striden om eggdonasjon – kan bli en sak som splitter senere i vår. Men det er temaet skaper strid mellom KrF og andre partier også.

LES OGSÅ: KrFs trospolitikk i endring

Ny blå profil

Internt i Høyre setter man lit til at partiets nye parlamentariske nestleder, Svein Harberg, også kan skape god kjemi med KrF i en tid når samarbeid igjen kan bli debattema.

Den forrige nestlederen, Nikolai Astrup, representerte hovedstaden og det urbane Høyre, mens Harberg er valgt fra Aust-Agder. Harberg har de senere årene vært Høyres fremste fagpolitiker på livssynsfeltet.

Den siste tiden har både Høyre – og ikke minst Frp – satt mye inn for å komme KrF i møte i saken om skolegudstjenester som nå er til behandling. Vårt Land omtalte for to uker siden at det pågikk reelle forhandlinger om å skape et stortingsflertall mot årlig lokalt spetakkel om julegudstjenestene

For KrF er fremstøtet en viktig symbolsak, som kan bety langt mer enn ekstrakroner fra de blågrønne i et budsjettforlik.

LES OGSÅ: Berit Aalborg om Listhaug: «Spektakulær avgang»

Ikke hast hos alle

I Venstre eller Frp er iveren etter mer samarbeidsflørt med KrF ikke like sterk. Nøkkelpolitikere i disse partiene påpeker at der er svært langt frem til et nytt valg.

I Frp minnes det om at nettopp KrF kan skape krevende situasjoner for partiet om Knut Arild Hareide og folkene hans inntar dagens Solberg-regjering.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter