Nyheter

Her skapes KrFs nye vei

Toppene i KrF er i sluttspurten med strategien som kan gi partiet ny rolle i den politiske maktkampen. Møteøktene er hemmelige.

Bilde 1 av 2

Straks etter at justisminister Sylvi Listhaug var gått av, kom overskriftene og trykket om hva dette ville bety for KrFs valg av regjeringspartner. Men pressefolk kan spørre og spørre. Svaret får ingen fra Knut Arild Hareide og toppene akkurat nå. Selv om også deler av grasrota vil ha raskere svar.

– Politikk og strategiprosess først. Eventuell runde om samarbeid etterpå, er budskapet fra KrF-leder Hareide.

I det skjulte jobber nå ledelsen i partiet på høyttrykk med opplegget som skal ruste opp KrF politisk. Først når den debatten er tatt kan temaet komme: Velge samarbeidspartnere – eller videreføre dagens uavhengige kurs.

Gjemmer seg bort

Vårt Land avbildet de sentrale aktørene i KrFs prosess med ny strategi i det de skulle inn i en ny jobbøkt. Det var i forrige uke – og samme dag var «Listhaug-dramaet» under oppseiling.

I et møterom på avskjermet sted for presse og publikum, på et «hemmelig» sted i et av Stortingets kontorbygg benket nøkkelpersonene seg. Det er partilederen selv, nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad, samt generalsekretær Hilde Frafjord Johnsson.

En rådgiver kan unntaksvis være innom. Og toppene har fått jevn konsulenthjelp fra selskapet Sprint Consulting.

LES OGSÅ: Berit Aalborg om Listhaug: «Spektakulær avgang»

Dramatisk opptakt

De fire i den sentrale ledelsen har tatt oppdraget som landstyret vedtok i fjor høst: Tydeliggjøre hva som er partiets strategi. Evalueringen etter valget var nemlig dramatisk i sin konklusjon: «Det fremgår ikke klart hva som er KrF sitt overordnede prosjekt».

– En første presentasjon av hva vi foreslår kan bli presentert for landsstyret vårt i april, varsler Hareide.

Rundt bordet er ikke Erna eller Jonas hovedtema. Toppene jakter fortellingen om hva som skal være KrFs rolle i norsk politikk – «overbygningen» for satsingssaker. Slik Sp iherdig har passet på at utspillsmaskinen deres handler om saker knyttet til distrikt og sentralisering.

Uten at dette fundamentet er på plass, vil en ny debatt om regjeringssamarbeid i følge toppene være meningsløs. KrF vil da fremstå uforutsigbar, for både velgere og politiske aktører.

KrF skal tegne et kart i forkant og foreta valg: Skal noen saker ut – skal andre få mer trøkk?

Listhaug-press

Men etter at KrF var under tøft press om mistillit til Listhaug eller ei, har både journalister, blå spindoktorer og egen grasrot bidratt til at KrFs regjeringsvei akkurat nå blir til overskrifter.

På morgenkvisten i går kom NRK med meldinger om at enkelte lokale KrF-tillitsfolk ville ha opp farten med regjeringsavklaring. Listhaugsaken hadde igjen vist dem hvordan KrF – med nøkkelstemmene i Stortinget – ikke får fred når større saker avgjøres.

Fra både Frp og Høyre inngikk partiprofiler – som Siv Jensen – i nyhetsartikler om at når Listhaug var ute, så kunne KrFs vei inn i regjeringen bli enklere.

LES OGSÅ: Bondevik sjokkert over Listhaugs avskjedsbudskap

Ærlig oppgitt

Vårt Land har snakket med flere nøkkelpersoner i KrFs apparat, som fint lite liker det nye presset. Det gjelder også partileder Hareide selv:

– På en av de mest dramatiske dagene, blir jeg intervjuet direkte sammen med Jonas Gahr Støre, statsministeren og Siv Jensen. Det første spørsmålet jeg får, er altså ikke om den viktige saken, men om KrFs samarbeid videre. Da skal jeg være så ærlig på si at da svarte jeg ikke på spørsmålet, men om hva den viktige dagen i Stortinget hadde handlet om, sier Hareide.

Om de nye samarbeidsspekulasjonene sier KrF-lederen at han «hører analyser både den ene og den andre veien».

Redde KrF

Rundt møtebordet i et skjermet stortingslokale i forrige uke handlet det heller om hva som skal redde KrF – i innhold. Om tre ukers tid letter partiet på sløret.

Kanskje senere i år vil en annen prosess starte, der det handler om blokkvalg eller uavhengighet. Og der samarbeidsarkitektene har vurdert om Sylvi Listhaug skaper nye fronter til KrF i Stortinget.

– Vi har en vippeposisjon i Stortinget. Selvfølgelig er den krevende, men det er nå sånn at den gir enorme muligheter for gjennomslag. Det får vi. Det er få som sier vi må inn i regjering for å bli synlige, sier Hareide.

LES OGSÅ: Ber Solberg temme splittende krefter

Et fundament

Han sa til landskonferansen nylig at KrF kunne komme til å ta et valg av retning – der noen kunne bli skuffet.

– På et tidspunkt må vi vurdere: Skal vi ta en samarbeidsdebatt – eller stå der vi står, sier partilederen.

Slik kjøler KrF-toppene ned akkurat regjeringsdebatten. Men om KrF skal velge nye venner, er det møterundene i KrF-toppen som legger det første fundamentet.

Fred fra Solberg

I Stortingets vandrehall fikk Hareide også en viss ryggdekning fra en av frierne – statsminister Erna Solberg – for å ta tiden til hjelp:

– Jeg har dyp respekt for KrFs egen prosess. Jeg «pusher» ikke, rett og slett fordi jeg vet at prosesser i partier må modne seg. Vi modnet oss og åpnet dør for samarbeid med Frp, for å kunne gå i regjering med dem. Men vår dør til KrF står åpen, sa Solberg.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter