Nyheter

Avviser ­fryktkultur

Hovedverneombud Kjell Kvamme reagerer på at arbeidsmiljøet i Vårt Land blir trukket inn i konflikten med konsernledelsen i Mentor Medier.

Mens situasjonen rundt Åshild Mathisens stilling som sjefredaktør i Vårt Land fortsatt står uavklart, har enkelte medarbeidere fortalt Dagens Næringsliv (DN) om det som oppleves som en fryktkultur i avisen.

Arbeidsmiljø

I forbindelse med en arbeidsundersøkelse fra mars 2017 skal 80 prosent av de ansatte ha sagt seg enig i at mange i redaksjonen har «vært nedstemt det siste året». Som en oppfølging av denne undersøkelsen ble konsulentselskapet Lent engasjert for å holde tre samlinger for de ansatte der de fikk komme med sine opplevelser til ledelsen.

Konsulentselskapet skulle blant annet se nærmere på hvordan strategiomleggingen av avisen forandret arbeidshverdagen og hvordan avisen kunne engasjere de ansatte mer i prosessen.

– Der kom det fortsatt frem at ansatte er redde for å kritisere ledelsen eller strategiske valg. Derfor har jeg snakket med klubben om at vi nå skal jobbe spesifikt med å bygge god kultur, sier Åshild Mathisen til DN.

LES OGSÅ: Beklager at mistilliten ble en mediesak

Avvises

Hun understreker videre at hun har forståelse for at de ansatte har opplevd omstillingsprosessene som krevende, og er imponert over hvordan de har levert på ny strategi. Mathisen sier også at hun ikke har fått tilbakemeldinger konkret om en fryktkultur i redaksjonen.

Også hovedverneombud Kjell Kvamme og klubbleder Ane Bamle Tjellhaug stiller seg spørrende til uttalelsene.

– Vi har ting å ta tak i vi også, det har man overalt, men jeg kjenner meg ikke igjen i et bilde av en fryktkultur, sier Tjellhaug til DN, og understreker at punktene som kom frem i undersøkelsen ikke nødvendigvis representerer hele redaksjonen.

Hovedverneombud Kjell Kvamme kjenner heller ikke til noen fryktkultur, og reagerer på at arbeidsmiljøet i Vårt Land blir trukket inn i konflikten med konsernledelsen i Mentor Medier.

– Den konflikten handler ikke om det. Arbeidsmiljøunder­søkelsen er ett år gammel og flere ting er adressert, sier Kvamme til DN.

Redaksjonell profil

Mathisen har siden hun ble ansatt i Vårt Land i 2016 ledet en strategisk omlegging, etablering av ny merkevarestrategi og satt en ny redaksjonell ledelse med nye avdelinger, ny retning og ny redaksjonell profil.

Tirsdag hadde 269 personer signert et opprop som utrykker støtte til Vårt Lands redaksjonelle og faglige profil under Mathisens ledelse. Initiativet til oppropet kom fra TF-teologene Birgitte Lerheim og Aud V. Tønnessen.

– Vi hadde en bekymring angående at styret hadde mistillit til redaktøren. Vi er redde for å miste den gode profilen som avisen har nå, som har tatt lang tid å bygge opp, men som det ikke trenger å ta lang tid å rive ned, sier Lerheim til Vårt Land.

Av de som har skrevet under finner man både kirkefolk, organisasjonsfolk og akademikere, noe Lerheim ser som et tegn på at avisen sin redaksjonelle profil har bred støtte.

Konsernleder Per Magne Tveiten har tidligere understreket at temaet for uenighet ikke dreier seg om den redaksjonelle profilen.

LES OGSÅ: Eiere krever ekstraordinær generalforsamling

Ord mot ord

Tirsdag uttalte Tveiten også til DN at da Mathisen på allmøtet i redaksjonen forrige uke sa hun ikke lenger hadde tillit fra Tveiten, delte hun «bruddstykker fra fortrolige samtaler».

– Møtet der Tveiten uttalte dette 
var svært kort, og hans manglende tillit til meg var hovedbudskapet i møtet. Det ville være uansvarlig av meg ikke å orientere ledelsen og klubblederne – og dagen etter de øvrige medarbeiderne om dette, sier Mathisen til Vårt Land.

Mathisen har fortalt at hovedgrunnen til at Tveiten ikke lenger har tillit til henne, skal være at hun har bekreftet at han trakasserte henne tidligere i høst. Det kjenner Tveiten seg ikke igjen i.

Torsdag 22. mars skal styret i Mentor Medier behandle samarbeidsproblemene i konsernet, i tillegg til en rekke andre saker.

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter