Nyheter

Listhaug går av som justisminister

Harde ord mot KrF: – Et parti totalt uten ryggrad.

Sylvi Listhaug går av som justisminister – og tar sete på Stortinget. Hun ble innvalgt fra Møre og Romsdal ved valget i fjor.

På pressekonferansen tirsdag gikk hun til frontalangrep på Aps Jonas Gahr Støre:

– Jeg setter nå regjeringen og Fremskrittspartiet først. Målet i valgkampen var å holde Støre vekk fra statsministers kontor, og det er fortsatt målet. Han er ikke egnet til å være statsminister i Norge

Listhaug sier hun går av frivillig:

– Jeg ønsker ikke en regjeringskrise.

Refser KrF

Mandag meddelte Hareide, etter et landsstyremøte i partiet, at Listhaug ikke hadde KrFs tillit som justisminister. På pressekonferansen gav hun Knut Arild Hareide og KrF en kraftig verbal kilevink:

– KrF er et parti totalt uten ryggrad.

Setter familien først

Om avgangen skriver Listhaug dette på egen Facebook-side:

«Tusen takk for den helt fantastiske støtten dere har gitt meg! Spesielt denne uken hvor det har stormet som verst. Det har vært en svært krevende tid for både meg og familien.

Det aller viktigste for meg har vært at det skal være FrP som skal styre norsk asyl- og innvandringspolitikk de kommende tre og et halvt årene, og ikke Støre, Lysbakken og co.

Jeg er glad for at Siv og hele partiet var villig til å legge regjeringsdeltagelsen til side for å støtte meg som justisminister. Men jeg kan ikke tillate at min avgang åpner for at FrP mister makt og gjennomslag. Og det har vært helt opp til meg selv om jeg skulle stå hele veien ut, eller om jeg skulle trekke meg.

Den siste uken har vært helt surrealistisk. Et facebookinnlegg, som overhodet ikke hadde noe med 22. juli å gjøre, og som jeg har beklaget at ble lagt ut, har omgjort norsk politikk til en barnehage. Da mener jeg det er mitt ansvar å opptre voksent.

Jeg har opplevd dette som en ren heksejakt, hvor hensikten til Jonas Gahr Støre tydeligvis har vært å kneble ytringsfriheten på et tema som er noe av det viktigste vi må diskutere for Norges fremtid. Jeg kommer aldri til å godta at debatten legges på Støres premisser. Ytringsfriheten er en viktig norsk og vestlig verdi vi må stå opp for. Jeg kommer aldri til å være en politiker som er lik alle andre. Jeg vil være meg selv.

Selvsagt finnes det ekstremister der ute. Som jeg gang på gang, senest på lørdag, selvsagt har tatt sterk avstand fra. Den siste uken har helt vanlige mennesker blitt stemplet og hengt ut på det groveste, bare fordi de støttet meg og FrPs kamp for en streng og rettferdig innvandringspolitikk. Jeg vil sammen med alle disse vanlige folkene fortsette kampen for ytringsfriheten og en streng innvandringspolitikk. Når jeg nå går av lover jeg å ikke gå stille i dørene på Stortinget. Nå kommer jeg til å konsentrere meg hundre prosent om å fronte FrPs politikk sammen med mine gode stortingskollegaer.»

«God justisminister»

Frp-leder Siv Jensen sier hun er lei seg for at Sylvi Listhaug går av som justisminister og garanterer at den politiske karrieren hennes langt ifra er over.

– Jeg har hatt et inderlig ønske om at Sylvi skulle fortsette som justisminister. Hun har vært og ville vært en god justisminister for Norge og Frp, sier Jensen i en uttalelse til NTB.

– Jeg kan garantere at Sylvi Listhaugs politiske karriere langt fra er over. Den har bare så vidt startet. Arbeiderpartiet og KrF har ikke klart å fjerne Sylvi Listhaug, dere har gitt henne den beste starten på hennes videre karriere, fortsetter hun.

Støtter Listhaug

Frp-lederen sier partiet har stått bak Listhaug hele veien.

– I helgen snakket jeg med fylkeslederne i Frp. Samtlige stilte seg bak Sylvi Listhaug og var klare til å gå ut av regjering for å svare på mistillitsforslaget. Det var ikke på noen måte aktuelt å bøye av for kravet fra Ap og KrF om å skifte ut Sylvi.

«Ukristelig handling»

– Dette er en sjofel og ukristelig handling fra KrF og Knut Arild Hareide. Han forsøker å bestemme over regjeringen. Jeg håper Kristelig Folkepartis velgere tar dette ad notam og ser hvor de har Hareide. Det er urimelig. Sylvi har gjort en god jobb for landet og Frp, sier Christian Tybring-Gjedde.

Innad i Frp var meningene delte. Men i korridorene uttrykte mange lettelse. Og det var flere smil å merke enn Tybring-Gjeddes harme.

Klokt valg

Kulturminister Trine Skei Grande (V) mener at Sylvi Listhaug var klok som trakk seg som justis- og beredskapsminister.

«Det var klokt av justisministeren å trekke seg. Nå kan vi se fremover og fortsette det gode, borgerlige samarbeidet», skriver Grande i et Facebook-innlegg.

Der omtaler hun Listhaug-saken som en påminnelse om viktigheten av respektfull retorikk.

– Det skal vi ha med oss, og trekke lærdom av, skriver Venstres leder Trine Skei Grande.

SV tilfreds

SV-leder Audun Lysbakken var tilfreds halvtimen etter at nyheten om Listhaugs avgang sprakk:

– Dette er det eneste rette. Listhaug hadde ikke Stortingets tillit og det skulle bare mangle at hun ikke gikk av. Det ville vært alvorlig om hun trosset flertallet.

Nå kommer etterspillet. Den handler også om den virkelighetsforståelsen som Listhaug forsøker å presentere:

– Hun opplever seg selv som offeret. Men har gått langt over streken. Innholdet i det hun selv skriver i dag viser jo at unnskyldningen i forrige uke var tom. Begrunnelsen hun nå har lagt ut på Facebook viser jo til fulle at begrunnelsen for mistillitsforslaget var til stede, sier Lysbakken.

Har respekt

Høyres parlamentariske leder, Trond Helleland, har stor respekt for at Sylvi Listhaug (Frp) går av som justisminister.

– Jeg synes Sylvi gir en veldig god begrunnelse, det har blitt en veldig vanskelig situasjon, sier Trond Helleland til NTB.

Ikke stakk dypt

I debatten som i Stortinget, som kom tirsdag formiddag, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre at Sylvi Listhaugs kommentarer i forbindelse med egen avgang viser at unnskyldningen hun ga til Stortinget, ikke stakk dypt.

I et innlegg i stortingssalen tirsdag slo Støre fast at avgjørelsen om å gå av var riktig og nødvendig.

– Hun hadde ikke lenger Stortingets tillit, og da må man som statsråd gå av. Mistillitsforslaget var godt begrunnet. Det har Listhaug selv dokumentert i dag. Hun har vist at hun fortsatt ikke forstår hvorfor det opprinnelige Facebook-innlegget var så spekulativt og potensielt farlig, sa Støre.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter