Nyheter

Bondevik hyller «sterk» Hareide

Superprofil i KrF og eks-statsminister Kjell Magne Bondevik sier rett ut at han er sjokkert over Sylvi Listhaugs avskjedsbudskap.

Eks-statsministeren og var sammen med KrF-profilen Einar Steensnæs på plass i Vandrehallen mens tallrike intervjurunder pågikk med aktørerne i mistillitsdramaet. Som Bondevik litt spøkefullt sa det: «For å heie på Knut Arild Hareide og KrF».

– Burde KrF felt Solberg-regjeringen om situasjonen var der, Bondevik?

– KrF opptrådte sterkt og ryddig. Og partiet er blitt styrket. Knut Arild har fått enda større respekt.

– Er det «Tøffe-Hareide» som KrF har opplevd de siste dagene?

– Jeg vil si en sterk og konsekvent partileder. Han har tenkt klart. Det vil velgerne sette pris på.

Men KrF har jo vært litt splittet man skulle felle en regjering?

– Ja, men de var enige så langt som det var nødvendig: Uttrykke mistillit. Det var enstemmig. Og det ga resultat, svarer Bondevik.

LES OGSÅ: KrF: Listhaug gjorde det rette

Barnehage

Den tidligere partilederen har fulgt mistillitsdramaet de siste dagene. Og han reagerte sterkt på budskapet som kom fra en ganske så spesiell scene tidlig på morgenen:

I et møte med pressen beskrev Sylvi Listhaug motstanden mot henne som en «heksejakt» og at politikernes reaksjoner kunne sammenlignes med en barnehage. Hennes oppdrag er «å være voksen».

– Når hun karakteriserer andre for å drive barnehage i Stortinget så er det ikke bra, sier Bondevik.

– Du er altså rystet?

– Ja, jeg er sjokkert over det. Jeg håper jo at den standarden KrF har vært med på å sette, kan bety noe. Men det avhenger ikke minst av Frp.

LES OGSÅ: Ber Solberg temme splittende krefter

Rival Hagen

Bondevik og hans første regjering måtte i sin tid gå av etter et kabinettspørsmål. Han måtte selv noen ganger gå høyt ut som statsminister – for å presse frem flertall for budsjett.

Samtidig med at Bondevik var i Vandrehallen, vandret også hans gamle motpol, Carl I. Hagen, omkring. Hagen var en slags advokat for Frp – mens Bondevik synlig overfor pressen oppsøkte Hareide med ros.

I korridorene fikk veteraner en påminnelse om «tradisjonsrike» fronter mellom Frp og KrF. I Bondeviks tid var samarbeid med Frp noe KrF-toppene betakket seg for.

– Hva betyr Listhaug-saken for forholdet mellom KrF og Frp fremover?

– Saken bekrefter bare det som KrF har sagt hele tiden: At den politiske avstanden er for stor til å sitte i regjering med Frp. Når Listhaug sier det handler om ytringsfrihet, så har hun ikke skjønt mye. Det handler om anstendighet og statsrådens ansvar for dette, svarer Bondevik.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter