– Saksbehandlerne i Utlendingsdirektoratet (UDI) benytter anerkjente intervjumetoder som de får god opplæring i. Vi mener vi generelt har gode intervjuere i UDI, men når det er mennesker involvert, er det klart at det kan skje menneskelige feil, sier fagsjef i UDI, Dag Bærvahr.
Han sier han har forståelse for at biskop Tor B. Jørgensen reagerer på enkelte formuleringer i avslaget til en afghansk asylsøker. UDI er ikke løst fra taushetsplikten i saken, og kan derfor bare kommentere saken generelt.
– Det gjør det vanskelig å gi en god imøtegåelse av kritikken fra Jørgensen, sier Bærvahr
Følger opp
Han påpeker at en grunnleggende forutsetning for å gå inn i troverdighetsvurderinger, er at man har kunnskap som gjør det mulig å vurdere om det asylsøkeren opplyser stemmer med de faktiske forhold.
– Vi gjør det vi kan for å sørge for at intervjuene og vedtakene holder den standarden de bør holde, og følger opp saksbehandlerne på individuelt nivå.
UDI har egne praksisnotater som beskriver hva som skal kartlegges under et intervju i en konvertittsak, men disse er unntatt offentlighet på grunn av kontrollhensyn. Bærvahr beskriver konvertittintervjuer som krevende og UDI har de siste årene gjennomført tiltak for å heve kompetansen. Flere saksbehandlere har deltatt på ulike kurs og seminarer om trosbytte.
Kirke-hjelp
– UDI vil som et ytterligere tiltak utarbeide en generell intervjuguide til konverteringsaker, og i forbindelse med dette har Norges Kristne Råd og Den norske kirke sagt seg villig til å bidra med innspill. Vi tror dette kan være et av flere gode tiltak for heve kvaliteten i UDIs behandling av asylsaker der søkeren anfører å ha konvertert, sier han.
LES MER: – Pinlig kunnskapsnivå om kristentro