Nyheter

Sikrer eggdonasjon

Både Frp og Venstre opplever seg frie til å stemme igjennom eggdonasjon, uansett om Høyre-landsmøtet sier nei. Statsministeren nevnes som joker i thriller om bioteknologi.

Jeløy-plattformen sier ingenting som binder de tre regjeringspartiene til å opptre samlet foran vårens behandling av bioteknologi-meldingen.

Og siden meldingen alt ligger i Stortinget og Høyre/Frp fremmet saken uten konklusjoner om eggdonasjon og andre stridssaker, kan Venstre og Frp danne flertall med Ap og SV.

Overfor Vårt Land klargjør topper i nøkkelpartiene på Stortinget dette:

– Venstre har programvedtak blant annet på eggdonasjon som vi tar utgangspunkt i, uttaler parlamentarisk leder Terje Breivik.

– Regjeringen overlater en rekke spørsmål til stortingsbehandlingen. Det er Stortinget som nå må se på ulike flertallskonstellasjoner. Om bioteknologi er det naturlig at man snakker sammen på komiténivå i første omgang, sier Frps parlamentariske leder, Hans Andreas Limi.

Mandat-flertall

Både Frp og Venstre har opplegg for ja til eggdonasjon i programmene sine. I flere av vårens bioteknologiske stridstema ligger de to partiene nærmere Ap enn Høyre og ikke minst: Det er et hav av avstand til Kristelig Folkeparti.

Sammen har Ap og Frp 76 mandater. Plusser man på SV, har de 87 og det er to mandater mer enn det som trengs til flertall i Stortinget. Legger man til Venstre i regnestykket, er det et bioliberalt flertall på hele 95 mandater.

Altså behøves ikke Høyre for å sikre at mulighet for eggdonasjon blir norsk lov. Verdikonservative krefter i Høyre anser det kommende landsmøteoppgjøret om eggdonasjon vel så mye som en styrkeprøve om verdier innad i partiet som aktiv kamp mot et liberalt stortingsflertall.

LES OGSÅ: Går mot Høyre-ja til eggdonasjon

Åpent løp

Vårt Land har snakket med en rekke kilder i regjeringspartiene på Stortinget. Stortingsbehandlingen om bioteknologi anses åpen, fordi:

Høyre/Frp lot stortingsmeldingen bli fremmet uten fastlagte forslag. Mange avklaringer ville bli opp til Stortinget å foreta.

På bakrommet i fjor vinter maktet ikke partitoppene å bli enige om å stå samlet om bioteknologi – i forkant av meldingen. En «hemmelig» prosess endte med erkjennelsen: Vi er ikke enige.

Den ferske regjeringsplattformen fra Jeløya binder bare regjeringskameratene i Høyre, Venstre og Frp i svært begrensede spørsmål. Det som skapte strid i fjor vår, er ikke nevnt.

Større sprik

Og siden i fjor vår er avstanden mellom regjeringspartiene økt: Venstres program ble mer liberalt om bioteknologi enn arkitektene bak det la opp til. I tillegg til å bekrefte ja til eggdonasjon og assistert befruktning for enslige, klubbet landsmøtet igjennom ja til altruistisk surrogati og såkalt preimplantasjonsdiagnostikk (sjekk av befruktede egg).

Frp vedtok ja til eggdonasjon, dersom donor er kjent. Partiet går også inn for tidlig ultralyd – noe Høyre og KrF advarer mot. I praksis er det mer krevende å forene de tre regjeringspartiene – om de skulle tvinges til å gå i takt.

LES OGSÅ: Kirken og kvinneaktivister med varsko mot eggdonasjon

Ingen forhandlinger

I Helse- og omsorgskomiteen skal det ikke pågå forhandlinger av noe slag. Men flere av partiene har nå nye talsfolk på plass. Det kan – mener noen – gjøre behandlingen mer fordomsfri enn ventet.

– Frp har sine programformuleringer på området. Det er i Helsekomiteen prosessen nå foregår frem til en ny behandling i salen, sier Frp-toppen Hans Andreas Limi.

– Hva vi ender opp med til slutt vil være avhengige av hva som forhandles her på huset, sier kollegaen hans i Venstre, Terje Breivik.

En hel rekke andre spørsmål – også ukontroversielle – skal avklares partiene imellom.

Joker Erna

Internt i KrF regner man med at kampen for nei til eggdonasjon er tapt dersom Høyres landsmøte sier ja. Da er det ikke motstandere å spille sammen med i Stortinget.

Men dersom Høyre sier nei til eggdonasjon, tror enkelte aktører i regjeringspartiene at dette kan få betydning for bioteknologi-pakken i Stortinget. Statsministeren kan da ha ønsker om at også Høyres restriktive holdning i saken får et merke i stortingsbehandlingen. Også i KrF aner enkeltpolitikere et visst håp om begrenset liberalisering.

Overfor Vårt Land påpekes følgende: Selv om det ikke er avtalt felles posisjoner i Jeløy-erklæringen, kan det være grenser for hvor splittet tre regjeringspartier fremstår i stortingsinnstillingen om biomeldingen. De må på en måte vise seg som et lag.

LES OGSÅ: Krever gebyr på døden

Justeringer?

Mandag denne uken presenterte Høyre-nestleder Jan Tore Sanner opplegget for vedtak om bioteknologi fra en delt prinsipprogramkomité. Flertallet sier nei til eggdonasjon, men ja til assistert befruktning for enslige. Avklaringen finner sted under landsmøtet 6-8. april.

I Høyre anses de siste rundene i fylkeslagene som avgjørende. Vårt Lands oversikt denne uken viste at ni lag sier ja til eggdonasjon.

Skulle Venstre ha behov for å forankre mulig samløp med Høyre, har partiet landsmøte helgen etter. Også Frp har rom for å justere kurs – dersom noe tilsier det. Frp har landsmøte helgen før 1. mai.

Slik vil alle regjeringspartiene ha mulighet til å justere kurs før innstillingen fra komiteen må være klar – og dommen faller i stortingssalen midt i mai.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter