– Venstre er etter mitt syn medansvarlig for å flytte norsk politikk flere steg fra sentrum til høyre, sier Skartveit til Vårt Land.
Utmeldelsen kan skape rystelser i sentrumsorienterte deler av partiet. Som ordfører på Finnøy i Rogaland fra 2011 til 2015 gjorde hun kommunen til en Venstre-bastion. Skartveit har bakgrunn som fylkespolitiker og fra Stavanger bystyre. Hun var nestleder i Venstres sentrale programkomité foran valget i 2009.
LES OGSÅ: Oppgjør i sentrum om Venstres fortelling
De sentrumsorienterte
Utad har Skartveit gitt stemme til de sentrumsorienterte i partiet, kjempet for distriktsinteresser og profilert sin kristelige verdiforankring.
– Det går en grense et sted, sier hun til Vårt Land.
Den var overskredet da Venstres landsstyre godkjente regjeringssamarbeidet med Frp. Torsdag gjorde hun klar en lang pressemelding, en fortelling om et krevende farvel. Både fordi hun har vært glad i partiet sitt, men også fordi Venstre nå er på reise et sted hun ikke vil til.
LES MER: – Et sterkt signal til ledelsen
«En av de blåeste».
– Over tid har jeg vært urolig for en politisk og strategisk utvikling som nå har ført Venstre inn som juniorpartner i en av de blåeste regjeringene Norge har hatt. I partifora har jeg advart mot dette, men dessverre må jeg konstatere at jeg ikke har vunnet støtte for det synet, forklarer hun.
Under fjorårets landsmøte ble Venstres åpning for samarbeid med Frp banket igjennom etter minimal debatt. Skartveit var blant en gruppe partifolk som foreslo også å ha åpning for samarbeid i retning sentrum/venstre.
LES OGSÅ: Solberg forsvarer plattform uten kristenarv
Liberalistisk profil. I valgkampen var hun blant dem i partiet som trodde at Venstres nei til ny samarbeidsavtale også betydde klart nei til å samarbeide med Frp i regjering. Men etter valget satte partiledelsen uventet kurs for regjeringssamarbeid.
– Kursendringen var aldri varslet, hverken for medlemmer eller velgere, mener Skartveit.
Og siden hun mener at de fremste tillitsvalgte i et parti skal kunne stå opp og forsvare partiets linje på alle nivå, gikk det ikke lenger:
– Med mitt sentrumsorienterte ståsted blir dette umulig. Jeg opplever at partiet har fått en stadig mer liberalistisk profil som jeg og mange andre sosialliberale Venstre-sympatisører har problemer med å identifisere oss med, skriver Skartveit i pressemeldingen.
Verdi-avstand. Avstanden mellom hennes verdier og partiet «er derfor for stor til at hun kan føle seg hjemme i Venstre og stå opp for partiet».
– I stedet for å opptre illojalt og fortsette som en «kjerring mot strømmen», finner jeg det mest redelig å ta konsekvensen av dette. Og melde meg ut.
Alt før jul signaliserte Skartveit at hun talte på knappene og vurderte sin Venstre-framtid.
– Har noen fra sentralt hold i partiet tatt kontakt med deg i håp om at du kunne forbli i partiet?
– Nei. Ingen har tatt kontakt.
LES OGSÅ: De blågrønne kan møte veggen i Stortinget
Gode nok? – Du er altså ikke forsøkt overtalt?
– Nei. Det forteller jo også litt om konklusjonen min, at vi kanskje ikke er gode nok for Venstre.
Skartveit har også funnet «mye bra» i Jeløy-plattformen.
– Men Venstres kortsikte mål om innflytelse, gjør at vi nå mister en utrolig viktig stemme i politikken. Partiet hadde kunnet spille en uavhengig rolle også.
Skartveit har respekt for de som blir igjen i Venstre for å «demme opp mot en sterk, mørkeblå høyrebølge»
– Min konklusjon må likevel bli annerledes, sier hun.
– Kan en utmeldelse som din gi signal om at sentrumslinjen nå er død i Venstre?
– Hadde regjeringssamarbeidet vært til avstemning i partiet for to år siden, ville det aldri blitt vedtatt, svarer Skartveit.