Nyheter

Venstre og KrF strever

ANALYSE: Både KrF og Venstre strever rundt sperregrensen. Nesten hver tredje Venstre-velger er usikre på eget partivalg. Men KrF får nye velgere, for første gang på lenge.

Bilde 1 av 3

Vårt Lands ferske Norstat-måling viser samme tendens som andre målinger i januar. Høyre vinner og Ap sliter. Venstre og KrF, som er to nøkkelpartier i norsk politikk, strever fortsatt rundt sperregrensen.

Venstre og KrFs ulike regjeringsstrategier gir ingen store utslag på oppslutningen for noen av de to tidligere makkerne.

Usikre

Men på Vårt Lands måling ser Venstre ut til å slite noe mer enn KrF. Riktignok har Venstre gått fram 0,6 prosentpoeng siden desember, da de lå på 3,6 prosent. Totalt har Trine Skei Grandes parti tapt 0,4 prosentpoeng etter valget, og er nå akkurat på sperregrensen. Det som imidlertid er dårlig nytt for Venstre, er at de har den høyeste andelen usikre velgere. Nesten hver tredje Venstrevelger (29,2 prosent) er nå usikker på sitt partivalg. Til sammenligning er kun rundt 14 prosent av KrFs velgere usikre. Dessuten får Venstre lite tilsig. Kun omlag 2500 høyrevelgere er kommet til partiet.

KrF henter nye velgere

KrF går opp med 0,7 prosentpoeng fra desember og ender dermed på 4,3 prosent. Det er skarve 0,1 prosent høyere enn ved valget i fjor. KrF lekker i overkant av 12.000 velgere til Høyre og over 3000 velgere til Sp. Men partiet får nesten 8000 velgere fra Ap, over 3000 fra Venstre og over 5000 fra SV. KrFs tilsig viser at det nå er nye velgergrupper som snuser på partiet. Det er godt nytt for Knut Arild Hareides parti. De siste årene har nemlig oppslutningen ofte blitt bestemt av hvorvidt egne kjernevelgere sitter på gjerdet eller ikke.

Sterkt for Høyre

Dersom det hadde vært valg i dag, hadde Høyre vært den ubestridte vinner. Regjeringens største parti har gått fram 3,4 prosentpoeng siden desember og hele 4,9 prosentpoeng siden høstens valg. Høyre har nå 29,9 prosents oppslutning.

Alt tyder på at statsminister Erna Solberg (H) treffer mange velgere med sin sindige stil og sin evne til å styre, tross uro fra flere kanter. Høyre har nå den aller høyeste velgerlojaliteten av alle partier. Hele 92 prosent av de som stemte partiet ved valget ville gjort det på nytt. Dessuten har Solberg kommet et skritt videre med sitt borgerlige regjeringsprosjekt. Hun har maktet å forene de to gamle motstanderne Frp og Venstre.

Ap sliter

Arbeiderpartiet sliter fortsatt, selv om de ligger noe høyere på Vårt Lands måling enn de har gjort på enkelte målinger rett etter nyttår. Fra desember har de gått ned 3,3 prosentpoeng, og hele 4,7 siden valget i høst. Ap har dermed lave 22,7 prosent. Hele 35.000 velgere har forsvunnet til SV etter valget.

Enkelte har forklart Aps fall de siste ukene med Giske-saken. Men mye tyder på at et uklart politisk prosjekt og de interne rivningene som kom til syne i forbindelse med Giskes fall er viktigere forklaringer. Dessuten har Støre, med god grunn, fått mye skryt for sin metoo-håndtering.

Sp puster Frp i nakken

Som på flere andre målinger går Frp tilbake i januar. Skal vi tro den ferske Norstat-målingen har de gått ned med 1,1 prosentpoeng siden desember, og lander på 12,8. Etter høstens valg har Frp falt med 2,4 prosentpoeng. Hovedgrunnen er at over 48.000 velgere har gått over til Høyre. Frp har dessuten slitt med å forklare sin metoo-sak, der sentrale politikere hevder de ikke husker skriftlige og muntlige varsler om den avgåtte, parlamentariske nestlederen Ulf Leirstein.

Frp ligger nå kun 1,8 prosent over Senterpartiet. Trygve Slagsvold Vedums parti kryper litt opp på målingene, med 0,3 prosentpoeng siden desember. De får dermed 11 prosents oppslutning. Det er en oppgang på 0,7 prosentpoeng siden høstens valg. Sps nye velgere kommer fra Ap, Høyre, KrF og SV. Størst er tilsiget fra Ap med nesten 11.000 velgere.

SVs framgang snudd

SVs vekst etter valget har stoppet opp. På Vårt Lands forrige måling fikk partiet en oppslutning på 8,4. I januar har de gått tilbake med 1 prosentpoeng og ligger på 7,4. Mens SV får påfyll fra Ap, mister de både velgere til KrF, Sp og Rødt. Aller mest tar KrF.

Berit Aalborg

Berit Aalborg

VL anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter