Nyheter

Ødelegger for regjeringslyst

Partitopp som ønsket KrF i blå regjering, mener fravær av kristenarv i plattform spolerer samarbeid.

– Absolutt ingen invitasjon til oss, sier KrFs parlamentariske nestleder, Hans Fredrik Grøvan om den blågrønne regjeringens verdipolitiske fundament.

Han og en rekke partikolleger er overrasket og reagerer sterkt på at regjeringsplattformen fra Høyre, Frp og Venstre ikke inneholder noen henvisninger til betydningen av landets kristne arv.

Ordet «kristen» finnes ikke i Jeløya-erklæringen, og religion omtales som «et personlig anliggende».

LES OGSÅ: KrF-sjefen mener rødgrønne slår blågrønne om verdiforankring

«Ytterliggående sekulær»

I tirsdagens Vårt Land gikk KrF-leder Knut Arild Hareide kraftig ut mot verdiforankringen i den blågrønne plattformen.

– Ytterliggående sekulær tilnærming, sa KrF-lederen om innholdet.

Han slo utvetydig fast at de to rødgrønne regjeringene – der sekulære SV var deltaker – verdsatte den kristne arven sterkere enn den kommende regjeringen.

Brudd med Nydalen

Hans Fredrik Grøvan har vært den i KrFs nåværende stortingsgruppe som sterkest har tatt til orde for at KrF burde slå følge med Venstre inn i en ikke-sosialistisk flertallsregjering. Nå er han svært skuffet.

– Jeg er svært overrasket. De tre partiene beveger seg bort fra det vi sto sammen om i Nydalen. Den kristne kulturarven har jo vært vårt verdigrunnlag i lange tider og preget samfunnet, sier Grøvan.

– Hva slags invitasjon er dette til KrF?

– Vi kan jo si: Hadde KrF blitt med i regjeringen, så hadde nok innholdet i erklæringen vært annerledes. Men beskrivelsen av verdigrunnlaget vårt, så er det absolutt ingen invitasjon, svarer Grøvan.

LES OGSÅ: Berit Aalborg kommenterer: «Samarbeidet endrer norsk politikk»

Avhengige av oss

– Du mener altså at dere hadde klart å moderere verdibudskapet om dere var med i forhandlingene?

– Ja, det hadde vi helt sikkert fått til. Men når meldingen deres er at de ønsker å samarbeide med oss, så undrer jeg meg sterkt over at de formulerer seg slik de gjør, svarer han.

Grøvan mener det rart at en mindretallsregjering opptrer slik overfor en nær, mulig partner.

– De vet at KrF har tydelige oppfatninger, og regjeringen er avhengig av å samarbeide. Da er det trist at de glemmer verdier som er så viktige for KrF.

«Kulturradikalt»

Møre og Romsdal-representant Steinar Reiten har også fælt lite sans for at henvisninger til betydningen av kristen kulturarv ikke inngår i regjeringsplattformen. Reiten advarte sterkt mot samarbeid med Ap før valget og ønsket en klar, ikke-sosialistisk basis.

– Regjeringen har laget den mest kulturradikale regjeringsplattformen i nyere tid. Jeg er svært skuffet, sier han til Vårt Land.

– Er du enig med din partileder at de rødgrønne plattformene verdipolitisk har vært bedre?

– Det vil jeg ikke ha noen formening om. Men som invitasjon til KrF er dette nå såpass dårlig at det ikke fungerer som noen invitasjon.

LES OGSÅ: Analyse: De blåblå ville tapt mer uten Venstre

Varsler debatt

Sentrale KrF-ere undrer seg over at regjeringen opptrer så «verdiløst» etter en valgkamp der debatt om kristen arv og norske verdier var et sentralt innslag. Ikke minst fra Frp.

– Verdigrunnlaget kan for bli et tema når erklæringen snart skal drøftes i Stortinget, sier KrFs livssynstalsmann, Geir Jørgen Bekkevold.

Også han undres over budskapet fra Jeløya, der det kom invitter til KrF.

– Hvis det er en invitasjon om å bli med i regjering fordi vi skal rydde bort det som KrF opplever som vanskelig, blir utgangspunktet veldig galt. Verdigrunnlaget er virkelig noe som utfordrer KrF, sier Bekkevold.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter