Nyheter

Klare for regjeringsmakt i blått og grønt

JELØYA: Venstre, Frp og Høyre – alle tre skaper historie med den regjeringstypen som overtar styringen av landet denne uken.

Sent søndag ettermiddag møtte statsminister Erna Solberg (H), Frp-leder Siv Jensen og Venstre-leder Trine Skei Grande pressen for å presentere et regjeringsprosjekt det ikke har vært maken til.

– Vi danner en blågrønn regjering. Vi har spilt hverandre gode. Slik er dette egentlig politikk på sitt beste, å finne felles gode løsninger, sa statsminister Solberg under presentasjonen.

De tidligere erkefiendene Frp og Venstre skal styre sammen, og sammen jakte på partnere i Stortinget slik at regjeringsprogrammet blir vedtatt. Like før klokken 14 klarerte Venstres landsstyre den historiske deltakelsen og stortingsgruppen vedtok å gå i regjering. Like etter fulgte Frp.

– Hva slags historie er det Venstre skriver nå, Trine Skei Grande?

– Jeg håper dette kommer til å forandre Norge, svarer Venstre-lederen Vårt Land.

I dagene som kommer vil pressgrupper og opposisjon «finkjemme» den plattformen de tre partiene brukte søndag formiddag og tidlig ettermiddag til å godkjenne.

LES OGSÅ: Verdioppgjør kan bli satt på vent

Seks punkter og KrF

Statsministeren fremhevet seks hovedpunkter i erklæringen:

• Omstille norsk økonomi – skape vekst og arbeidsplasser.

• Oppfylle Norges klimaforpliktelser.

• Skape et inkluderende arbeidsliv.

• Sikre gode velferdsordninger.

• Redusere fattigdom.

• Innføre et integreringsløft.

Statsministeren inviterer Stortinget til samarbeid, for den nye blågrønne regjeringen har ikke flertall alene. Indirekte går invitasjonen spesielt til KrF:

– KrF har valgt ikke å være med. Likevel bygger vi på enigheter fra Nydalen og i Stortinget. Vi vil takke Venstre for å ta ansvar. Og takke Frp for det samarbeidet som vi har hatt i fire år, sa Solberg.

Hun la til:

– Knut Arild Hareide vil finne ting som er interessant her, ikke minst i den innsatsen vi vil gjøre innenfor eldreomsorg. Men det ligger forslag om åpningstider for Vinmonopolet og alkohol i butikk i erklæringen, så det er ikke alt han kommer til å juble for.

LES OGSÅ: Salgsjobben avgjørende for Venstre og Frp

Klimaforskjell

På ett felt utgjør regjeringsplattformen fra de tre en stor forskjell, spesielt for Venstre: Da de blåblå presenterte sitt opplegg høsten 2013, fikk de raskt kritikk fordi klimapolitikk ikke var trukket frem som et prioritert prosjekt.

Det mener Venstre at partiet har rettet på:

– Venstre ville gjøre regjeringen grønnere, rausere og mer sosialliberal. Det har vi fått til. Plattformen rigger Norge for en grønn omstilling, sa Venstre-lederen i sin innledning og trakk frem et knippe viktige seiere: Vern av Lofoten, Vesterålen og Senja, satsing mot barnefattigdom og en modernisert kulturpolitikk.

LES OGSÅ: Vil fjerne KrF som portvakt for Venstre

Strammere

I forkant av gårsdagens «klareringsmøter» i Venstre var tillitsfolk mentalt forberedt på hovedområdet de ville tape: Snu dagens asylpolitikk – som Frp stadig har provosert med.

– Innvandringspolitikken i erklæringen er godt balansert, sa Grande.

Men Frp-leder Jensen poengterte at nettopp på dette feltet har partiet fått gjennomslag for innstramminger.

– Vi står her fordi summen av gjennomslag er større enn det vi har gitt til Venstre, sa Jensen.

I innledningen trakk hun frem innstramminger i familieinnvandring og nye forbud mot bruk av niqab og burka.

Det var enstemmighet i Frps landsstyre for å si ja til Venstre i regjeringen.

– Frp ble gjenvalgt i høst, velgerne ville vi skulle fortsette i regjering. For oss har alltid politikken vært det viktigste, ikke hvem som sitter i regjeringen, sa Jensen.

Taburetter

Etter helgens godkjenningsrunde starter Erna Solberg arbeidet med å supplere dagens regjering. Det vil handle om å vurdere ulike folk i de tre partiene til statsrådsposter. Solberg sa tidlig i prosessen at ingen av dagens statsråder formelt sett sitter trygt.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter