Nyheter

Krever bistandsminister

Et samlet Bistands-Norge øker presset mot Venstre i regjeringsforhandlingene. Krever at partiet får gjeninnført ordning med utviklingsminister.

50 organisasjoner på bistandsfeltet samler seg i et eget opprop, der målet er å få Venstre til å holde ord i sluttspurten i regjeringsforhandlingene med de blåblå.

– Vi skal virkelig prøve, lovet Venstre-leder Trine Skei Grande under en markering foran Stortinget onsdag.

Da utenriksminister Børge Brende gikk av i fjor høst, gikk nemlig Venstre-lederen høyt ut mot de blåblå for å få gjeninnført posten som utviklingsminister. Den ble borte da Høyre/Frp-regjeringen overtok.

Nå er Venstre selv i regjeringsforhandlinger. Og organisasjonene på bistandsfeltet husker utmerket godt hva Grande lovet i fjor høst. I går serverte de både press og drahjelp foran innspurten i forhandlingene på Jeløya.

LES OGSÅ: Vil fjerne KrF som portvakt for Venstre

«Avgjørende for bærekraft»

– En utviklingsminister vil være avgjørende for at Norge kan få ut sitt potensial i innsatsen for bærekraftig utvikling, menneskerettigheter og utryddelse av ekstrem fattigdom, er oppfordringen fra de 50 organisasjonene.

Blant underskriverne er Kirkens Nødhjelp, Caritas Norge, Changemaker, Norsk Folkehjelp, Atlasalliansen, Digni, Normisjon, Redd Barna, Strømmestiftelsen og Fellesutvalget for Palestina.

– En utenriksminister har et annet mandat enn en utviklingsminister. Førstnevnte skal primært sikre Norges interesser, sistnevnte skal jobbe for utviklingslands interesser. Det er ikke alltid slik at disse sammenfaller, heter det i oppropet.

Heiet på Grande

Representanter for en rekke av organisasjonene var i går ettermiddag til stede ved markeringen foran Stortinget. Det lød heiarop for Venstres forsøk. Og Grande mottok og kommenterte oppropet:

– Dere kommer på riktig tidspunkt, for vi har ikke begynt å diskutere dette temaet ennå. Det eneste jeg kan love dere, er at Venstre ikke kommer til å få gjennomslag for alt vi mener. Men: Dette har vi sagt lenge. En utviklingsminister er en viktig forandring, sa hun.

Overfor Vårt Land utdyper Grande håpet om gjennomslag for egen minister:

– Jeg tror det er en økende erkjennelse i Stortinget at en så stor del av statsbudsjettet som bistandsbudsjettet er, har hatt altfor lite politisk fokus. Da klarer vi heller ikke utvikle kvaliteten på bistandsarbeidet.

LES OGSÅ: Erna kjøler ned blågrønt regjeringsløp

Skrote europaminister

Det var i Aftenposten at Grande i fjor høst argumenterte for at regjeringen bør ta inn igjen en egen utviklingsminister. Hun sa blant annet dette om Venstres oppdrag:

«Vi har alltid vært for dette. Hvis det blir slik at vi havner i regjeringsforhandlinger, kommer dette til å være ett av ønskene vi har».

Grande ville skrote posten som europaminister og heller utnevne en utviklingsminister:

«Jeg ville gjort alle statsrådene om til europaministre og så hatt en egen utviklingsminister i stedet».

Knut Hjelleset, som tilhører det såkalte RORG-samarbeidet på utviklingsfeltet, var drivkraft bak gårsdagens markering.

– Hva om Venstre ikke lykkes?

– Da blir det «gråt og tenners gnissel. Da går det fire år til der vi jobber for en sak som ikke har en logisk mottaker i regjeringen, svarer han.

LES OGSÅ: Giske får støtte fra de politisk ukorrekte

Hareide: «Innfri»

KrF applauderer oppropet og håper tidligere makker Venstre bruker krefter på saken.

– Det vil være bedre å ha en utenriksminister – samt en egen utviklingsminister. Verden har to store utfordringer: Klima og det å bekjempe fattigdom. Da trenger vi en egen statsråd til å skjøtte disse to feltene. Her har Venstre og Grande en tydelig oppfordring, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

– Blir du skuffet om Venstre ikke får dette til?

– På samme måte som vi ble skuffet for fire år siden, vil vi bli skuffet om de ikke innfrir nå, svarer han.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter