Nyheter

Trist julegave til sentrumspartier

ANALYSE: Regjeringsvalget gir Venstre sur motvind og «frigjorte» KrF synker til bunns igjen. Velgerne straffer de to sentrumskollegene – og Frp.

Bilde 1 av 2

På Norstats desembermåling for Vårt Land er KrF igjen under sperregrensen og Venstre dumper enda mer nedover. Samlet ligger de to små partiene i sum hele 1, 6 prosentpoeng under høstens dårlige valgresultat.

Månedens vinnere er to rødgrønne nøkkelpartier – Sp og SV. Dersom det var valg nå ville Erna Solberg fått reisepass, og en variant av det forrige rødgrønne regimet ville sett dagens lys.

LES SAKEN: SV den store vinneren i ny måling

Motsatt julepresang

Gallupen vår er den første som er tatt opp uken etter at Venstres landsstyre åpnet for å gå i regjeringsforhandlinger med Høyre og Frp. Selv om Venstres – og forøvrig alle bevegelser på denne målingen – er innenfor feilmarginer, vekker beslutningen lite begeistring blant velgerne.

Partiet går 0,4 prosentpoeng tilbake – og oppnår lave 3,4 prosent. Lojaliteten synker, og bare fem av ti velgere fra i høst ville stemt Venstre nå.

Bakgrunnstall gir ikke Venstre særlig økt avskalling til Ap, men andelen usikre øker kraftig. Partiet mister noen tusen velgere til Høyre og KrF. Dette balanseres imidlertid av et godt jafs velgere fra Frp. Men bakgrunnsmaterialet for småpartier er usikkert.

KrF sliter

KrF har gjort det motsatte av Venstre: Erklært seg som uavhengig opposisjonsparti, men pleier et «light-vennskap» til Solberg-regjeringen. KrF forhandlet og sikret en avtale om statsbudsjettet. Den store seieren var en lærernorm – som Erna Solberg tirsdag innrømmet var å sluke en kamel.

Men belønning for budsjettseiere og ny uavhengighet ser heller ikke Hareide-partiet ut til å få. Valgnatten kom partiet så vidt over sperregrensen, men stabiliserte seg på lavt firetall i oktober og november.

Denne måneden er det nedrykk til 3,6 – og lavere lojalitet blant velgerne. Noteringen er årets nest laveste for KrF. Tilstanden i tallmaterialet ligner begredelighetene månedene før valget.

LES OGSÅ: Erna kjøler ned blågrønt regjeringsløp

Jula hjelper ikke

Som hos Venstre er flere KrF-velgere blitt usikre. De største nettolekkasjene – 7500 totalt – er velgere som søker tilflukt i Høyre og Frp.

KrF løftes forøvrig ikke av fenomenet fra de siste tre årene: En liten vekst til høyt femtall eller sekstall nettopp i måneden før jul. Internt i partiapparatet har folk i det stille omtalt dette som «gudstjenesteeffekten»: Støtte til KrF fordi de vinner på bråket om skolens julegudstjenester. I år er det skralt med den slags.

Sterkt Høyre

Frp får en solid smell og går 2,2 prosentpoeng tilbake. Da lander partiet på 13,9 prosent og er igjen på det lave nivået fra oktober. Siv Jensens parti lekker hovedsaklig til «storebror» Høyre og gruppen «ikke sikker». Men de to blå regjeringspartiene ligger likevel over høstens valgresultat i sum.

Det er fordi Høyres formkurve er så solid foran det nye året. Selv om partiet bare øker med 0,4 prosentpoeng, ligger regjeringspartiet 1,5 prosentpoeng over resultatet ved høstens valg. Det er årsbeste fra Erna Solberg og co. Vi må tilbake til 2014 for å finne tilsvarende tall.

LES OGSÅ: Venstre setter kurs for regjering med Frp

Rødgrønn revansje

Denne gangen trengs ikke småpartier som Rødt og Miljøpartiet De Grønne (MDG) for å skape regjeringsskifte. Ap går over ett prosentpoeng tilbake. Men SVs vekst på hele 1,4 prosentpoeng og Sp-vekst på 1,3, ville gitt «gammeldags» rødgrønt flertall.

Bakgrunnstall viser et skralt Ap: Nær 50.000 velgere er usikre. Trøsten er at den spesielt store lekkasjen til Rødt nå er borte og at Ap flytter velgere fra Høyre over streken. Men SV rapper 30.000 Ap-velgere, og med 8,4 prosent må vi tilbake til november i 2008 for å finne lignende SV-høyder.

Også MDG styrker seg. Bare 0,4 prosentpoeng mangler for å komme over sperregrensen.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

VL anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter