– Det er veldig gledelige tall. Jeg skulle virkelig ønske vi fikk brukt denne oppslutningen til å forandre politikken, sier Kirsti Bergstø, som leder partiet mens Audun Lysbakken er sykemeldt.
Meningsmålingen gir de tre partiene fra Jens Stoltenbergs rødgrønne regjering 85 mandater – og dermed rent flertall uten å måtte ta med seg MdG eller Rødt. Hadde målingen vært valg ville de to små bidratt med ytterligere tre mandater. Dermed ville rødgrønn side hatt 88 mandater, mot 81 for regjeringspartiene, Venstre og KrF.
LES ANALYSE: Trist julegavge til sentrumspartiene
Beste siden 2009
SVs tall på denne meningsmålingen er i nærheten av valgresultatet fra 2005, samme år som partiet gikk inn i regjering for første gang. Også ved valget i høst gjorde SV det bedre enn på lenge, men det holdt som kjent ikke til rødgrønt flertall, og Erna Solbergs borgerlige regjering ble gjenvalgt.
SV tar flest velgere fra Arbeiderpartiet, som går knapt tilbake på målingen.
– Det er ikke så overraskende at vi tar velgere derfra. Dette bekrefter bare hva velgerundersøkelsen viser, sier Bergstø.
Derimot gleder Bergstø seg spesielt over at partiet vinner mange velgere som var usikre i forrige måling.
– Det ligger en viss avmakt i å ikke stemme på valgdagen. Vi er avhengige av at folk velger side, og står opp for fellesskapet og politikken som tjener dem selv. Dessuten er det tradisjonelt venstresidens velgere som blir hjemme, sier Bergstø.
LES OGSÅ: Snakker mindre dogmatisk, mer om politikk
– Vi kommer til å fortsette kampen
Bergstø mener partiet har vist styrke i høst.
– Dette viser at SVs kamp mot økte forskjeller og klimautslipp har støtte. Mange ser nok også at det har blitt gjennomslag for våre saker etter valget – på styrking av pleiepengeordningen, flere lærere og på klima, sier hun.
Bergstø ser optimistisk på fremtiden.
– Vi kommer til å fortsette kampen mot de økende forskjellene og for klimakutt. Vi trenger en mer rettferdig fordeling, vi trenger en satsing på fellesskap og velferd. Vi ser angrep på arbeidsliv, og en politikk for mer sentralisering og privatisering – noe folk i Norge ikke trenger. Vi fortsetter vår kamp og håper på økt styrke og flere gjennomslag i 2018.
Også Senterpartiet vokser
Også Senterpartiet går fram på målingen, og gjør det bedre enn høstens gode valgresultat. Det gleder partileder Trygve Slagsvold Vedum.
– Vi gjør det bedre enn valgresultatet, som allerede var et av de beste i partiets historie. Vi har vist i høst at vi vil være nær folk, og har løftet beredskap og norske arbeidsplasser på Stortinget. I saker som lokal beredskap har vi vært det tydeligste opposisjonspartiet. I valget var vi partiet som fikk flest nye stemmer, nesten 150 000 i tallet, og vi er veldig takknemlige og føler ansvaret, oppsummerer Vedum.
LES OGSÅ: Kristne verdier gir ulike politiske valg
– Skyldes Arbeiderpartiets tilbakegang
Valgforsker Terje Knutsen ved Universitetet i Bergen mener SV kan være svært fornøyd med meningsmålingen.
– De fortsetter å stige, og dette er en endring utenfor feilmarginen, sammenlignet med valgresultatet. For fire år siden slet jo SV rundt sperregrensen, men nå ser det ut som folk liker det de ser, sier Knutsen.
Han legger vekt på at SV tar velgere fra Arbeiderpartiet.
– Jeg tror framgangen i stor grad skyldes Aps tilbakegang. De førte en mislykket valgkamp, og det ser ut til at de er i villrede angående hva slags parti de skal være, og hvor de vil ta Norge.
Han mener Ap har vært uklare i spørsmålet om profitt i eldreomsorgen, mens SV har vært krystallklare motstandere.
– Det tror jeg velgerne setter pris på, sier Knutsen.
Han mener SVs vekst kan bremse opp, dersom Arbeiderpartiet lykkes med en omprofilering.
– De har jo vært i denne situasjonen før, etter valget i 2001. Da tenkte de nytt, gikk inn i koalisjon med andre partier for første gang, og hadde klare prosjekter, sier han.
Dersom Ap lykkes med en slik snuoperasjon igjen, og framstår med en klar sosialdemokratisk profil, kan dette gå utover SVs videre vekst, mener Knutsen.