Nyheter

Hevder han er forsker ved ikke-eksisterende institusjon

Partigrunnlegger Ihab Timraz sier han er forsker ved en institusjon som enda ikke er opprettet. – Titler er helt ubetydelig for meg, sier han.

– Dette tilfellet kunne indikere at vedkommende er forsker ved BI, noe som ikke er tilfelle. Ihab Timraz er ansatt i en administrativ stilling, skriver kommunikasjonsdirektør ved BI, Yngve Kveine i en e-post.

24. november omtalte Vårt Land Rettferdighetspartiet, et nyoppstartet parti med Timraz som en av grunnleggerne. I forkant av publisering kommuniserte han tydelig til Vårt Land at han er «forsker ved Strategisk institutt». VG og Bistandsaktuelt har tidligere omtalt han som henholdsvis forsker og BI-professor.

Strategisk institutt finnes i realiteten ikke, men Timraz er oppført som eier på domenet «strategiskinstitutt.no». Nettsiden er ikke i drift per i dag.

Kommende forskningsarena

Det er ingenting på BI som heter Strategisk institutt, men de har derimot Institutt for strategi og entreprenørskap, samt Institutt for strategi og logistikk. Det var også ved sistnevnte Timraz ble tatt opp som doktorgradsstipendiat fra 2006 til han sa fra seg plassen i 2012.

Ihab Timraz svarer ikke på Vårt Lands spørsmål om det kan være forvirrende at det er et institutt på BI som heter Institutt for strategi og entreprenørskap, mens han selv er forsker ved «Strategisk institutt», men skriver følgende i en e-post:

– I samarbeid med flere skal vi lansere en forskingsarena og er i gang med dette. Dette ligger foreløpig under en annen organisasjon, men vi kommer til å endre dette etter 1. januar 2018, fordi da går min avtale med BI ut.

Misforståelse

Timraz mener det hele er en misforståelse, og håper den kan avklares så raskt som mulig.

– Du er forsker ved et institutt som ikke finnes, og titulerer deg selv som forsker både muntlig overfor Vårt Land, og i den påfølgende sitatsjekken. Hvorfor?

– Alt jeg har sagt stemmer fra min side. Du kan gjerne bruke vaktmester eller renovasjonsarbeider – da jeg både tar oppvasken, bærer ut søpla, og driver med vedlikehold hjemme. Titler er helt ubetydelig for meg, skriver Timraz.

Undergraver autoriteten

Elin Ørjasæter er førstelektor ved Høyskolen Kristiania og underviser i HR og personalledelse. Hun tror forskertittelen gir legitimitet i en offentlig debatt, da det er en indikator på utdanning og kunnskap.

– De fleste vil tolke ordet forsker slik at man forsker på heltid, og også er ansatt som det på heltid, sier hun.

De få forskerne som ikke er ansatt ved en institusjon, har en stor jobb med å legitimere sin egen tittel, hevder hun, og viser til diskusjonen om Helge Lurås. Han er redaktør for nettstedet resett.no og leder for Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA).

– Han kaller seg selv forsker, men det er mange som påstår at han ikke er det. Poenget er at det er klare kategorier for hva som er forskning, og hvem som kan kalle seg det, sier hun.

Ørjasæter legger til at hun er medlem av Forskerforbundet og har en akademisk stilling ved Høyskolen Kristiania. Likevel mener hun bestemt at hun ikke er forsker.

– Man undergraver sin egen autoritet i offentligheten ved å påstå at man er noe man 
ikke er.

Ikke beskyttet

Forskertittelen er ikke beskyttet i Norge, noe som vil si at hvem som helst i teorien kan kalle seg forsker. Men tittelen brukes som formell tittel for vitenskapelige ansatte ved universiteter, høyskoler og selvstendige forskningsinstitusjoner.

Yngve Kveine ved BI sier at det som en vitenskapelig forskningsinstitusjon er essensielt at tituleringen av sine faglige ansatte er riktig.

Er det uredelig å omtale seg som forsker når man ikke er det?

– Vi forutsetter at alle ansatte ved Handelshøyskolen BI titulerer seg korrekt, sier Kveine.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter