Nyheter

Bedt om å ta av hijaben

Enten måtte den kvinnelige studenten ta av seg hijaben, eller så fikk hun ikke ta eksamen. – Dette skal ikke skje, sier UiO og skjerper sine rutiner.

– På vegne av UiO beklager jeg på det dypeste overfor studenten og andre som ble berørt, sier Hanna Ekeli, avdelingsdirektør fort avdeling for fagstøtte ved Universitetet i Oslo.

Tidligere i forrige uke ble en muslimsk student ved Det utdanningsvitenskapelige fakultet nektet å delta ved eksamen – hvis ikke hun tok av hijaben. Kvinnen skal ifølge øyenvitner ha blitt svært usikker, og begynte å gråte. Eksamensvakten begrunnet kravet ovenfor kvinnen med at vedkommende må se ørene hennes for å sikre seg mot at hun ikke brukte hodetelefoner og dermed jukset.

Trenger bedre retningslinjer

– Feilen ble forsøkt rettet opp med det samme, men vi forstår at dette må har vært en stor belastning for studenten og de som ble vitne til hendelsen, sier Ekeli.

Jens Lægreid er leder for
studentparlamentet ved UiO, og har tatt saken opp med UiO-rektor Svein Stølen.

– Vi er begge enige om at sånne ting ikke skal forekomme.
Ingen studenter skal føle seg urettferdig behandlet, og her har det forekommet urettferdig behandling, sier Lægreid.

Er det legitimt å kreve å se studentenes ører?

– Jeg kan se argumentasjonen, men man trenger tydelige retningslinjer. Jeg har aldri opplevd et eksamenslokale der jenter uten hijab har blitt bedt om å trekke håret til side for å vise ørene, sier Lægreid.

Leder i Muslimsk Studentsamfunn, Aqib Choudry, er enig med Lægreid om at man trenger klare retningslinjer mot fusk. Han sier også at han ikke har hørt om lignende hendelser tidligere, og at dette i så fall må være en glipp fra eksamensvaktens side.

– Men dette virker som en veldig firkantet måte å håndtere saken på. Jeg ser ikke helt poenget med å be noen om å ta av seg hijaben. I så fall kan man heller gå på et separat rom med en kvinnelig vakt, sier Choudry.

LES OGSÅ: Hijab kan ikke sammenlignes med skaut

Ikke første gang

Det er ikke første gang dette skjer. I 2010 skrev studentavisen Universitas om samfunnsgeografi-student Hawa Muuse som ble bedt om å fjerne hijaben sin under en eksamen ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet. Den gangen sa seniorrådgiver i Likestillings- og diskrimineringsombudet, Margrethe Søbstad, at det «kan være interessant å se på hvilke rutiner ledelsen universitetet har for å lære opp eksamensvaktene sine».

– Det kan for eksempel oppleves ekstra krenkende når det gjelder et religiøst hodeplagg, sa hun.

LES OGSÅ: Lite skaper så mye debatt i norsk offentlighet som et to meter langt stykke stoff.

Innfører kontrolltiltak

Hanna Ekeli sier på sin side at UiO ikke har en regel som sier at de som bærer hijab må ta den av. Instruksene sier derimot at kandidater med plagg som helt eller delvis dekker ansiktet kan få anledning til å gjennomføre ID-sjekk i et stillerom med en eksamensvakt av samme kjønn.

– En av våre eksamensvakter har misforstått regelverket. Vakten er dypt ulykkelig over å ha gjort en slik feil, og har sendt en e-post til oss for å unnskylde ovenfor studenten, sier Ekeli.

Er det for slapp kursing i retningslinjene?

– Vi mener ikke det, for vi har jevnlig opplæring nettopp for å hindre at slike avvik forekommer. Vi arbeider imidlertid stadig med å forbedre og utvikle rutinene våre, også de som gjelder eksamensavvikling.

Hva må gjøres for å hindre at dette skjer igjen?

– Dette skal ikke skje. Vi innfører nå ekstra kontrolltiltak og informasjon hver dag før hvert vaktskifte, for å sikre god oppfølging av våre regler.

VL anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter