Nyheter

Kirkekvinner sier: Nok nå!

Det strømmer inn fortellinger om kvinner som har opplevd overgrep i Svenska kyrkan.

Bilde 1 av 3

– Vi har blottlagt noe kirken må jobbe med på mange plan. Ikke bare kolleger har opplevd overgrep, men også mange som er kommet til kirken, sier Jiang Millington.

Hun er en av initiativtakerne til bloggen emneknaggen #vardeljus (bli lys) da den ble lansert i Sverige for vel en uke siden, som en del av den internasjonale #metoo-trenden. Aksjonen oppfordrer ansatte, frivillige, tillitsvalgte og kirkemedlemmer til å dele sine erfaringer med seksuell trakassering og overgrep innen Svenska kyrkan.

Opprop

1.382 ansatte kvinner har skrevet under et opprop mot seksuell trakassering og overgrep. «Vi alla behöver granska oss själva, varandra och vårt samhälle så att vi inte ytterligare bidrar till en skammens och tystnadens kultur» står det i oppropet.

Kvinnene som tok initiativet fikk tilbud om å legge aksjonen på Svenska kyrkans egne sider, men avslo. De ville ha avstand til kirken slik at de kunne være fri til å fortelle uten å bryte sitt lojalitetsløfte eller risikere sensur, ifølge Jiang Milliongton.

En av dem som har sendt inn sin historie forteller på nettsiden til #vardeljus: «En högt uppsatt kyrkomusiker trakasserade mig sexistiskt verbalt under flera år. När vi skulle ha en förrättning ihop tryckte han upp mig mot väggen, tog på mina bröst och försökte kyssa mig.»

LES OGSÅ: Vil ha kirkelig #metoo-aksjon i Norge

Må få følger

Mer enn 320 kvinner har til nå fortalt personlige historier. Responsen overrasker ikke Jiang Millington.

– Metoo som har sveipet over Sverige har blottlagt strukturell kjønnsdiskriminering, og vi ser også et mønster i kirken. Det er synd at kvinner skal være utsatt når de kommer sårbare til kirken. Der skal det være trygt og sikkert, sier hun.

– Hva kan kampanjen føre til?

– Det få konsekvenser, noe annet er urimelig. Organisasjonen vår må endres, men jeg vet ikke nøyaktig hvordan det skal skje. Jeg stoler på at våre sjefer finner ut av det, sier Jiang Millington.

Frikirken

Hun er glad for at Stockholms biskop, Eva Brunne, har reagert raskt. Allerede på fredag samles bispedømmets ledere for å snakke om temaet. Erkebiskop Antje Jackelén og tre andre biskoper har skrevet under oppropet.

Frikirken i Sverige er heller ikke fri for overgrep, skriver ni kvinner innen Evangeliska Frikyrkan i et innlegg. «Frikyrkan sägs ibland vara en tysthetskultur. Vi instämmer och tror att sanning måste fram för att göra oss fria», skriver de.

Overvåker

Den norske kirke har foreløpig ingen planer om å gjøre noe lignende som #vardeljus, ifølge Ingeborg Dybvig, kommunikasjonsdirektør i Kirkerådet. De overvåker sosiale medier for å se om «#metoo» og «kirke» kobles.

– Hvis vi ser en kobling, sier vi fra til menighet eller bispedømme slik at de følger opp, sier Dybvig.

LES OGSÅ: Svartkledd i protest mot kvinnevold

Som i Sverige finnes det i hvert bispedømme en mann og en kvinne som kan kontaktes om noen vil rapportere trakassering eller overgrep.

– Om det kommer et tilsvarende initiativ fra grasrota i Den norske kirke, kan dere teknisk legge til rette for det?

– Å opprette en nettside er det enkleste i verden, men det viktige er hva vi vil og hvordan det eventuelt skal følges opp, sier
Ingeborg Dybvig.

– Ukultur

Det er også en ukultur i norske kirker, har Elisabeth Torp sagt til Vårt Land tidligere. Hun er daglig leder i Kirkelig ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep, som har planer om en kirkelig #metoo-kampanje i Norge. Men Torp er opptatt av at initiativet skal komme fra grasrota.

Flere norske kirkeledere har forpliktet seg til å gå kledd i svart på torsdager for å markere motstand mot overgrep. Norges Kristne Råd står bak aksjonen med navnet #torsdagerisvart.

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er nyhetsleder i Vårt Land. Har du nyhetstips, send mail til kjell.kvamme@vl.no.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter