Nyheter

Lover hard motbakke for Rettferdighetspartiet

Å stifte Rettferdighetspartiet kan bli vanskelig. Men det umulige kan være mulig, mener valgforsker Bernt Aardal.

Å si at man vil stifte et nytt parti kan være et billig triks for å få blest, mener han. Da kommer journalister og kommentatorer styrtende.

Om et slikt parti er liv laga, er umulig for valgforskeren å si.

LES MER: Fremmer islamsk økonomi i nytt parti 

Misfornøyde

Én ting kan han si likevel si sikkert: Å starte parti i Norge er en lang og vanskelig prosess. Å samle de 5.000 underskriftene som kreves kan være vanskelig nok. Stiftelsen vil også trekke til seg mange misfornøyde mennesker som vil være ivrige etter å forme partiet. Det kan være vanskelig å håndtere.

Aardal viser til Helsepartiet som rakk å bli stiftet før stortingsvalget i år, men som senere ekskluderte noen av medlemmene. Samtidig peker han på Anders Lange, sabelen og eggelikøren som ble starten på regjeringspartiet Fremskrittspartiet. Med andre ord: Det umulige kan være mulig.

LES MER: Kaller Rettferdighetspartiet «urealistisk» 

Klar profil

Statsviteren synes ikke det er rart om Norge får et muslimskpreget parti. Valgdeltakelsen i enkelte innvandrergrupper er lav. Undersøkelser peker også på at innvandreres holdninger egentlig ligger mer til høyre enn partiene de stemmer på.

– Partiet må være klart profilert hvis muslimer skal synes de er interessante, sier Aardal.

I dag er det registrert nesten 25 parti i Norge.

LES OGSÅ: Ap er ikke best for muslimer

Treffe trend

– Hva må til for at et parti ikke skal bli marginalisert?

– De må fange noe som rører seg i samfunnet. Om man klarer å fange det opp og sette det i system før andre parti, kan det lykkes, sier Bernt Aardal.

Samtidig vil et slikt parti møte konkurranse fra etablerte parti, som kan nominere profilerte, muslimske ledere. Slik det norske partisystemet er nå, klarer partiene «i betydelig grad» å fange opp nye grupper og trendsaker, mener han.

LES OGSÅ: Forberedt på kritikk etter valgmøte

Religiøse overtoner

– Hvilke paralleller har Rettferdighetspartiet til De kristne?

– Mens De kristne er mer eksplisitte på det kristne grunnlaget, kommer det islamske i andre rekke for Rettferdighetspartiet. De er opptatt av økonomi, men har også religiøse overtoner i islam, sier Bernt Aardal.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land. Han har arbeidet i Vårt Land siden 1996 og har tidligere vært deskjournalist, presentasjonssjef og nyhetsleder i avisa. Han skriver blant annet om forfulgte grupper, religiøse minoriteter og menneskerettigheter.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter