Nyheter

Kaller Rettferdighetspartiet for «urealistisk»

Shoaib Sultan og Linda Noor tror ikke muslimer vil flokke seg rundt Rettferdighetspartiet.

Linda Noor kjenner ikke mye til Rettferdighetspartiet, men har oppfattet at det er «et muslimsk parti som ikke er et muslimsk parti».

– Det er tydelig at de har en såkalt muslimsk profil, sier Noor, som er muslim og daglig leder i tankesmien Minotenk.

– Hvor stor appell kan et slikt parti få?

Linda Noor i Minotenk liker ikke at religion og politikk blandes.

– Jeg mener det er et urealistisk prosjekt. Det krever stor oppslutning hvis man skal reformere et økonomisk system. Det vil ikke skje. Men en diskusjon om den «islamske økonomiske modellen» og eventuelle fordeler den kan ha, synes jeg er interessant, sier hun.

LES MER: Fremmer islamsk økonomi i nytt parti

Stor uenighet

I går skrev Vårt Land om Timraz som ønsker å etablere Rettferdighetspartiet. Han er rådgiver ved BI og oppgir at han er forsker ved Strategisk institut. Islamforsker Olav Elgvin tolket partiprogrammet i retning av «moderat muslimdemokratisk ideologi». En viktig sak er å endre det økonomiske systemet der det ikke tas renter av penger som lånes.

Linda Noor tror ikke partiet vil få særlig appell blant norske muslimer.

– Oppfatninger blant Norges omlag 200.000 muslimer spriker veldig. Det er store uenigheter blant muslimer om det meste, spesielt det som angår religion. Mange er opptatt av at vi har gode kår for ytringsfrihet og religionsfrihet allerede. Muslimske rettigheter er heller ikke under angrep. Loven gir muslimer beskyttelse, sier hun.

LES OGSÅ: Ber norske banker tilby islamske lån

Ikke blande

– Etterspør muslimer et skattesystem som er mer i tråd med zakat, det islamske skattesystemet?

– De som følger islams påbud om zakat, avgjør selv om de vil betale 2,5 prosent av urørt formue. Det trenger ikke staten kreve inn. Om den offentlige skatten skal være så lav, vil jo store deler av velferden forsvinne.

– Hva må til for at du skal stemme på Rettferdighetspartiet?

– Det vil ikke skje, uansett. Jeg er opptatt av å ikke blande religion og politikk. Religion tilhører en åndelig og privat sfære som ikke skal skitnes til av bompenger og dagligdagse utfordringer, sier Linda Noor.

LES OGSÅ: Muslimsk kristendemokratleder hetses

Kjønnsdelt

Hun reagerer spesielt på punktet om kjønnsdelte klasser i programmet, og at foreldre skal styre barneoppdragelsen.

– Barn har også tanke- og religionsfrihet, det er en rettighet jeg er veldig opptatt av.
 Å snakke om at beslutningsgrunnlaget skal være «fundert i Skaperens lovverk» er ellers noe arkaisk i norsk sammenheng, sier Noor

MDG-politiker Shoaib Sultan tror Rettferdighetspartiet kan engasjere flere i politikk.

LES OGSÅ: Politikerne fisker mindre blant muslimske velgere

Smalt program

Shoaib Sultan ser ikke at Rettferdighetspartiet har stor appell nå. Han er spesialrådgiver ved Antirasistisk senter og aktiv i Miljøpartiet De Grønne (MDG). Han sitter i bystyret i Oslo for dem og har vært stortingskandidat. Han kjenner bare Rettferdighetspartiet fra Vårt Lands omtale.

– Partiprogrammet ser smalt ut. Også jeg tilhører et parti som har blir beskyldt for å ha for få saker, og ser at det gjør nedslagsfeltet smalere. Verdien med Rettferdighetspartiet kan være at det blir debatt om det de er opptatt av. Partiet kan også få flere engasjert i politiske debatter.

LES OGSÅ: – Negative oppslag fremmedgjør muslimer

Religiøse

– Vil det tiltrekke seg muslimer?

– Jeg ser ikke på partiet som et muslimsk parti. Det vil kanskje tiltrekke seg i hovedsak religiøse mennesker, men ikke først og fremst muslimer. Muslimer som deltar i valg sprer seg over flere partier, jeg tror ikke det vil endres, sier Shoaib Sultan.

Slik han tolker Rettferdighetspartiet, vil de stille spørsmål ved et overdrevet materielt fokus samfunnet.

– Det gjør vi også i MDG, og det bør vi debattere, sier Sultan.

LES MER: Lover hard motbakke

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land. Han har arbeidet i Vårt Land siden 1996 og har tidligere vært deskjournalist, presentasjonssjef og nyhetsleder i avisa. Han skriver blant annet om forfulgte grupper, religiøse minoriteter og menneskerettigheter.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter