Nyheter

Frp går fram, ­Venstre under sperregrensa

Frp er månedens gallupvinner og rykker 2,4 prosentpoeng frem. Valgforsker tror innvandring igjen har mobilisert partiet fremover.

Bilde 1 av 3

Fremskrittspartiet noterer seg for hele 16,1 prosent på Norstats novembermåling for Vårt Land. Partiet ligger nå nær prosenten over høstens valgresultat. Det ble regnet som et godt resultat for et motstrøms parti i regjeringsposisjon.

Målingen er tatt opp i et tidsrom der det har vært fronter om de såkalte oktoberbarna og en partileder Siv Jensen i daglige oppslag om SSB-saken, som også har hatt et element av innvandringsdebatt.

– At Frp vinner stemmer på innvandring begynner nesten å bli en vedtatt sannhet, sier valgforsker og professor ved Universitetet i Oslo, Bernt Aardal.

Mens Frp rykker frem, går Venstre tilbake. Det liberale partiet mister 1.1 prosentpoeng. Hadde målingen vært valget, kunne Venstre risikert å komme­ under sperregrensen. Likevel ville Venstre med 3,8 prosent fått tre ­representanter på Stortinget.

Det har vært stor oppmerksomhet rundt Frp i dette tidsrommet. Partiets parlamentariske ­leder, Hans Andreas Limi, fremhever nettopp innvandrings- og asylpolitikk som viktige årsaker til partiets løft nå i november.

– Vi har hatt flere saker der vi har vært synlige, for eksempel debatten om enslige mindreårige asylsøkere. Vi har synliggjort det vi står for og de positive effektene av innvandringspolitikken som har vært ført av vår innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug, sier han.

Aps rolle

Frp-toppen viser dessuten til at det eksisterer ulike oppfatninger innad i Arbeiderpartiet om partiet skal skrote det såkalte asylforliket og mer nærme seg SVs posisjon på feltet.

– Fra å være et forlik bredt forankret i Stortinget, oppstår det usikkerhet om alle partiene holder det som er blitt lovet, ­mener han.

Limi tror dette kan bidra til at enkelte Ap-velgere isteden vender blikket mot Frp.

Frps partileder Siv Jensen vakte tidligere denne måneden oppsikt da hun la ut et bilde på sosiale medier-tjenesten Instagram. Der var hun utkledd som indianerjenta ­Pocahontas.

Jensen møtte sterk kritikk i ­offentligheten for ikke å respektere urfolk sine tradisjoner.

– Kritikken mot indianerkostymet mobiliserer dem som ­allerede sympatiserer eller stemmer på Frp. Det er ikke sikkert at opposisjonen vant på nettopp den kritikken, sier valgforsker Aardal.

Innvandring styrker

Valgforsker Bernt Aardal viser til at den foreløpige undersøkelsen av høstens valg fastslår at stadig flere av Frps velgere nevner innvandring som «en viktig sak».

– Antallet Frp-velgere som mener dette, har fordoblet seg fra 2013. Det at innvandring har kommet på dagsorden har hjulpet Frp. Innvandringsspørsmålet er den beste saken Frp har.

Venstres fall

Aardal mener det er for tidlig å spå noe sikkert om årsaken til Venstres fall på gallupen denne måneden.

– Budsjettforliket ble klart i går kveld. Det er godt mulig at Venstre og Kristelig Folkeparti fremdeles kan skåre noen poeng på dette. Dette kan vi først si noe om i neste runde, ettersom velgerne ikke reagerer umiddelbart på politiske handlinger, sier han.

Valgforskeren tror derimot at selve budsjettforhandlingene kan ha hatt effekt. I slike perioder er partitopper gjerne så opptatt at de har mer begrensede muligheter til å makere se politisk.

– En periode etter et valg ser vi ofte at valgresultatet forplanter seg litt i månedene etterpå. I disse ukene er det derfor vanskelig å bedrive sikker analyse, påpeker Aardal.

Nestleder i Venstre, Terje Breivik vil ikke spekulere i årsaken til det dårlige resultatet.

– Dette er tall vi ikke er tilfreds med og et stykke under valgresultatet på 4.4 som brakte Venstre godt over sperre­grensen og sikret fortsatt borgerlig flertall på Stortinget.

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter