Nyheter

Knallhard dom over KrFs valgkamp

Evalueringsrapport tegner et kaotisk bilde av KrFs valgapparat. Uklare ansvarslinjer og dårlig kommunikasjon om samarbeidsvedtak bidro til krisevalget.

Ressursgruppen som har evaluert valgkampen som nær sendte KrF under sperregrensen, kritiserer ikke bare håndteringen av KrFs samarbeidsvedtak. På punkt etter punkt avdekker den et organisasjonsapparat som skrangler:

«Manglende overordnet strategi», «manglende prioritering og troskap til planer som er lagt», «uavklart ansvarsfordeling», «for mange uformelle beslutningskanaler» er blant hovedfunnene.

Men det er KrFs samarbeidsvedtak som for partiorganisasjonen ble «valgkampens største utfordring».

LES MER: Sterk kost i valgrapporten

«Ansvaret hos meg»

– Rapporten plasserer ansvaret tydelig på toppen – og på meg. Jeg skal ikke drive KrF alene, men det er de som kan gjøre noe med dette som får et tydelig ansvar i denne evalueringen, sier KrF-leder Knut Arild Hareide, som erkjenner at rapporten utfordrer partiet kraftig:

– Jeg er ikke enig i ord som slakt, for rapporten har jo forslag til forbedringer, legger han til.

Landsstyret drøftet evalueringsmaterialet fra ressursgruppen under helgens møte. I korridorene bruker noen ordet «slakt» om innholdet. Deltakere karakteriserer debatten som «åpen og ærlig», for partiet har kniven på strupen. Poenget for alle er å komme videre.

LES OGSÅ: Hareide utelukker valg av ny samarbeidskurs

LES OGSÅ: «Kompisen» Sp var KrFs største stemmetyv

Strategiarbeid. Straks

Derfor vedtok landsstyret et oppdrag til partiets ledelse – altså sentralstyret: Tydeliggjøre strategien i løpet av kort tid. Pålegget er et svar på en av anklagene i evalueringsrapporten: «Det fremgår ikke klart hva som er KrF sitt overordnede prosjekt».

– Kort tid betyr strategiarbeid i løpet av denne våren. Og ser vi fremover, så kan vi før valget i 2021 ikke være der vi var i 2017.

– Vil strategiarbeidet også handle om samarbeid?

– Alt henger sammen, både vårt politiske prosjekt og i hvilke samarbeidskonstellasjoner partiet opptrer i, svarer Hareide.

– Er det noe i rapporten som du ikke er enig i?

– Jeg skal være så ærlig å si: Noen av vurderingene støtter jeg fullt og helt – og noen er jeg ikke er enig i.

– Kan du utdype dette?

– Nei, det er ikke min oppgave nå. Men hovedanbefalingene er jeg veldig enig i, svarer Hareide.

LES OGSÅ: Den lange veien mot sperregrensen

Kommunikasjonskrise

Sentralstyremedlem Hilde Ekeberg har ledet gruppen bak evalueringsarbeidet. Rapporten bygger på innhentede, faglige vurderinger, men i første rekke svar fra flere tusen medlemmer, partilag og tillitsfolk. De opplevde samarbeidsvedtaket som valgkampens aller største krise.

– Det kom i veien for å snakke politikk, heter det i evalueringen.

Dessuten var «planleggingen rundt kommunikasjonen av vedtaket for dårlig».

– Vi må være ærlige og innrømme vi ikke lyktes. Vår strategi var å få et samarbeidsvedtak. Det skulle samle – og dermed gi oppmerksomhet rundt politikken. Men det motsatte skjedde, sier KrF-lederen.

LES OGSÅ: KrF bygger hinderløype for de blåblå

Stor frustrasjon

Hilde Ekeberg opplyser at svarene fra KrFs medlemmer og tillitsfolk er tydelig preget av skuffelse.

– Hva er de mest skuffet over?

– Det var stor frustrasjon over ikke å få snakket om politikk. Dette ble valgkampen der man aldri kom så langt. Det oppleves vondt, fordi man da opplevde at innsatsen nesten ikke hadde noen effekt, forklarer Ekeberg.

Ved siden av å anbefale KrFs ledelse å drive strategiutvikling, ber Ekeberg og gruppen også om tiltak på organisasjonsfeltet: Tydeliggjøre hvem som har ansvar for hva i KrF.

– Avspeiler uavklarte ansvarsforhold kaos i KrF?

– Nei, det var ikke kaos. Dette handler ikke bare om denne valgkampen og forhold som har ligget der over tid. Det kunne likegodt vært den forrige eller den neste valgkampen det gikk galt. For strukturene våre var ikke sterke nok til å tåle motstand.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter