Nyheter

Sammen etter 500 års splittelse

Ønsket om enhet mellom kristne ble gjennomgangstonen da reformasjonens 500-årsmarkering nådde høydepunktet tirsdag kveld.

Mens kostymekledde barn i Trondheim banket på dører og samlet godteri i mørke, regnfylte gater, ble en av de største historiske begivenhetene i vestlig kristenhet feiret inne i Nidarosdomen tirsdag kveld.

LES OGSÅ: Luther: Så mange sanger som mulig

Verdensvid markering

Det er 500 år siden Martin Luther skal ha banket sine 95 teser mot Den katolske kirkes avlatshandel opp på en kirkedør i Wittenberg. Protesten startet en stor omveltning, både for kirken og samfunnet.

Den direktesendte gudstjenesten fra katedralen i Trondheim er derfor del av en markering som kristne over hele verden har deltatt i denne kvelden, poengterte Helga Haugland Byfuglien, biskop og preses i Den norske kirke da hun ønsket velkommen.

LES OGSÅ: Protestanter i Norge tror sterkere

Skam

– Skam har fått ny mening. Vår kirkes historie har skampletter, også som følge av reformasjonen, sa preses Helga Haugland Byfuglien, biskop og preses i sin preken.

Hun gikk ikke nærmere inn på hvilke skampletter hun siktet til, men brukte dette som innledning til å understreke Paulus sine ord: Jeg skammer meg ikke over evangeliet.

Flaut?

Er det flaut for moderne mennesker å ha «lit til evangeliet»? Er det naivt å tro på kjærlighet, tilgivelse og forsoning? spurte hun.

– Jeg tror vi trenger det som aldri før. Evangeliet er et evig uttrykk for menneskers likeverd. Evangeliets kjerne er så enkel at den fattes av et barn. Ja, selv for voksne bærer den ordløse barnetroen, som ingen skal skamme seg over, i liv og død, sa biskopen.

LES OGSÅ: Rockere refser staten for å glemme Luther

Gir mot

Dette er en god tid å være kirke på, men dette er ikke tiden for å resignere eller dvele ved fortiden, poengterte hun.

– La oss ikke bruke krefter på vår svakhet fremfor de oppgavene vi har for å hele vår splittede verden. Guds nåde gir oss mot til sammen å kjempe for barmhjertighet og løfte frem håpet om en fremtid i Guds verden, sa Haugland Byfuglien.

Skilt

Alle var der. Kongehuset var til stede med kong Harald og kronprinsparet. Derimot var dronning Sonja forhindret fra å delta på grunn av sykdom.

På den ene siden av kirkeskipet satt representanter fra ledelsen i Den norske kirke med Kirkerådet og biskoper. På den andre siden satt myndighetenes ledere med kulturminister Linda Hofstad Helleland i spissen for fylkesmenn og toppolitikere. Den åpne midtgangen mellom de to fløyene ble et synlig symbol på det nye skillet mellom stat og kirke.

LUTHER: 500 år preget av Luther-arven

Far og sønn

Sigmund Hegstad danset alene til gloria-leddet i liturgien. Faren Harald Hegstad, professor ved Menighetsfakultetet og nestleder i Kirkerådet, var blant dem som deltok i forbønnen.

Artisten Maria Haukaas Mittet framførte salmen «Du som styre straum og vind» sammen med Nidarosdomens guttekor.

Økumeniske imperativ

– Det er mer som samler enn skiller oss, sa Helga Haugland Byfuglien da hun understreket at samtlige kirkesamfunn i Norge var invitert til gudstjenesten.

Representanter fra fem av disse samfunnene framførte hvert sitt imperativ som understreket kirkenes lengsel etter å gjøre kristen enhet synlig. Disse var hentet fra dokumentet «Fra konflikt til fellesskap og ble først fremsagt under den felles luthersk-katolske minnemarkeringen av reformasjonen i fjor.

LES OGSÅ: Røsker i Luthers vrangside

SE VIDEO! Vårt Land er i Trondheim under markeringen av 500-årsjubileet for reformasjonen. Vi snakker med kansellist i Den katolske kirke Unn Madsø, biskop Bernt Eidsvig og jubileumsansvarlig i Den norske kirke Vidar Kristensen.  

 

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter