Nyheter

Dropper julesang-avkryssing

Stavanger-skole snur etter først å ha sendt ut avkrysningsskjema til foreldre om hvilke­ ­julesanger elevene kunne synge. – Unødvendig ­kompliserende, sier skolesjefen i kommunen.

– Avkryssing av julesanger er unødig komplisert både for ­lærerne og foreldrene å håndtere. I dialog med rektor er vi derfor blitt enige om at skolen går bort fra det, skriver skole­sjef i Stavanger kommune, 
Jørn ­Pedersen, i en pressemelding.

I går skrev Stavanger Aftenblad om at foreldrene til elever på Nylund skole i Stavanger måtte krysse av for hvilke julesanger deres poder «aktivt» kunne­ synge­ på julegudstjeneste­ og skolesamling. Saken fikk stor oppmerksomhet i sosiale medier­ og ble omtalt i de fleste store nettaviser. I går formiddag kom så beskjeden om at skolen ba foreldrene om å se bort fra skjemaet.

Christian Lomsdalen, som står bak skolegudstjenester.no, en nettside som arbeider mot skole­gudstjenester, synes Nylund skole var «vel forsiktige» da de ba foreldrene om å godkjenne sangene. Han mener det er fornuftig at skolen har snudd.

– Lister over sanger er ikke nødvendig så lenge man spør om elevene skal være med på det ene eller andre opplegget og gir god informasjon om alternativene, sier Lomsdalen som også sitter i hovedstyret til Human-Etisk Forbund.

Han forstår at Nylund skole ønsket å være ekstra forsiktig på grunn av trøkket de opplevde i fjor. Da ble skolen rikskjent fordi elevene blant annet bare skulle nynne «Deilig er jorden».

– Er det å synge religiøse sanger religionsutøvelse?

– Det må til enhver til vurderes ut i fra konteksten. For min del regner jeg dette bare som tradisjonelle sanger, men det avgjørende i denne sammenhengen er hva foreldrene til hvert enkelt skolebarn synes. Fritaksretten er subjektiv og individbasert. Vi ble blant annet kritisert for 
salmesang og skolegudstjenester av menneskerettighets
domstolen i KRL-dommen, sier han.

– Felles kulturarv

Pressesjef i Human-Etisk Forbund, Jens Brun-Pedersen, påpeker at de ikke er mot kristne julesanger. Han ser ikke ser på det å synge kristne julesanger som religionsutøvelse.

– Det er ikke det samme som å delta i religiøse handlinger som bønn og forkynnelse. Sekulære og kristne julesanger er en felles kulturarv. Human-Etisk Forbund ser ikke på det som problematisk at det synges slike sanger, på samme måte som vi ikke ser grunner til at barn av kristne foreldre skal bli nektet å synge «På låven sitter nissen».

– Litt komisk

Knut André ­Furuløkken var en av foreldrene­ som delte avkrysningsskjemaet­ på Facebook. Han forstår at skolen ønsket å være føre var på grunn av bråket i fjor.

– Det kan jo framstå som litt komisk, men det viser hvor langt de strekker seg for å tilpasse seg alle. Det er mange nasjonaliteter på skolen, sier han.

– Ikke komplisert

Gunn Iren Gulløy Müller, leder for Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG), mener at den årlige julediskusjonen i skolen handler om at man ønsker å gjøre ting på rett måte. Hun oppfordrer alle skoleledere til å se på anbefalingene som Utdanningsdirektoratet har på sine nettsider.

– Det behøver ikke å være komplisert: Det skal være et ­alternativ til skolegudstjenestene, og det skal være likeverdig, sier hun.

FUG er opptatt av god dialog mellom skolen og hjemmet, men avkryssing for enkeltsanger er å la pendelen svinge for langt.

– Vi er for at skolene har en åpen dialog. Her har de kanskje vært redde for å tråkke noen på tærne. Umiddelbart tenker jeg at når man allerede har sagt ja til å delta i en skolegudstjeneste, så ligger det i kortene at det blir sunget kristne julesanger.

Vårt Land anbefaler

1

Mer fra: Nyheter