Nyheter

Trump truer utjevning

I april varslet USA å kutte støtte til FNs befolkningsfond (UNFPA). Nå kommer rapporten som viser hvordan dette kan forsterke global ulikhet og øke faren for konflikt.

UNFPA lanserte i går sin ­årlige statusrapport om verdens befolkning, uten å nevne USAs president Donald Trump med et eneste ord. Derimot er konsekvensene av Trumps politikk indirekte beskrevet gjennom hele den 140 sider lange rapporten.

Det handler særlig om adgangen til familieplanlegging for mange av verdens fattigste kvinner. Denne retten ligger an til å bli kraftig svekket som følge av Trump-administrasjonens politikk om ikke å støtte internasjonale organisasjoner som tilbyr eller informerer om abort.

Trumps «munnkurvregel» rammer bredt, inklusive omfattende arbeid for tilgang til ­prevensjon og annen familieplanlegging for verdens fattigste.

Kjønnsforskjeller

UNFPA-rapporten understreker sterkt sammenhengen mellom tilgang til seksuell og reproduktiv helse-­informasjon, og økonomiske forskjeller og kjønnsforskjeller.

– Land som ønsker å bekjempe økonomisk ulikhet, kan starte med ulikheter innen reproduktiv helse og rettigheter, og rive ned sosiale og institusjonelle begrensninger som hindrer kvinner i å realisere sitt fulle potensial, sa UNFPA-direktør Natalia Kanem i forbindelse med lanseringen.

Rapporten mener mangel på slike rettigheter kan svekke økonomisk utvikling og sabotere framgang for å fjerne fattigdom – et hovedmål for FNs bærekraftsmål for 2030.

LES OGSÅ: Fjerner Obamas religiøse initiativer 

Redusert fattigdom

Et positivt hovedpoeng i rapporten er at fattigdommen i verden går ned. I mange land øker imidlertid forskjellene mellom fattig og rik, viser årsrapporten til FNs ­befolkningsfond.

Rapporten påviser at lønnsforskjellene økte i 34 land i femårsperioden fra 2008 til 2013. I disse landene økte inntektene for de 60 prosent rikeste mer enn for de 40 prosent på bunnen.

Enda mer dramatisk er utviklingen mellom kvinner og menn fra 2015 til 2016. Da økte forskjellene mellom menn og kvinner når det gjelder inntekt, yrkesdeltakelse, utdanning og helse, i over 68 land.

48 mill. aborter

Informasjon om seksuell og reproduktiv helse og familieplanlegging er ifølge rapporten sentralt for å sikre jenter utdannelse, og bidrar til at de selv kan bestemme når og hvor mange barn de skal ha.

FN-rapporten viser til at om lag halvparten av alle graviditeter i utviklingsland ikke er planlagte. Det utgjør 89 millioner graviditeter hvert år.

Minst 214 millioner kvinner i utviklingsland har ikke tilgang prevensjon, noe som bidrar til at rundt 48 millioner av de 89 millioner uplanlagte graviditetene ender med abort.

LES OGSÅ: Maktkamp i Det hvite hus

Konfliktfare

Konsekvensene av ikke å lykkes med å gi fattige kvinner bedre rettigheter, kan ifølge rapporten bli tilbakeslag for den framgang som er oppnådd i kampen for å redusere ekstrem fattigdom.

– Det kan i neste omgang også føre til mer uro og konflikt: Økende økonomisk ulikhet hindrer tillit og sosial samhørighet, truer offentlig helse og marginaliserer den politiske innflytelsen til de fattige og middelklassen. Vedvarende økonomisk ulikhet viser at menneskerettighetene ennå ikke er universelle. Hvis dette ikke blir adressert, kan det føre til uro og undergrave styresett og fred, advarer rapporten.

Madagaskar

Konsekvensene av Trump-administrasjonens såkalte munnkurv-politikk begynner nå å vise seg.

Blant mange land som rammes, er Madagaskar, den fattige og politisk konfliktfylte øystaten utenfor Afrikas sørøstlige kyst. Her må den største organisasjonen som tilbyr gratis prevensjon kutte kraftig i sin virksomhet, selv om de ikke tilbyr aborter i et land der dette er forbudt:

Britiske Marie Stopes International må stenge 21 av sine 22 mobile prevensjonsklinikker, som i sin helhet har vært støttet med amerikansk bistand.

LES OGSÅ: Sult driver fattige på vandring 

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter