Trump sliter med historisk lav oppslutning for en nyvalgt president, men har fortsatt en spesiell tilhengerskare:
De som ber for ham og nærmest oppfatter ham som en gudgitt redningsmann mot sekulariseringen av USA.
Dette er hovedsakelig hvite, evangelikale kristne med svært sosialkonservative oppfatninger, som kamp mot abort og homofile ekteskap.
Innfrir han kristne støttespillere?
Etter snart ni måneder i Det hvite hus, er spørsmålet om Trump er blitt den presidenten mange av hans kristne velgere håpet på.
«Tror Gud på Trump?» spør nyhetsmagasinet Newsweek på førstesiden, illustrert med en parafrase over Michelangelos berømte maleri. Trumps og Guds fingre møtes, og Trump tordner som i reality-serien han ble berømt for: «Du er oppsagt».
Newsweek-artikkelen er full av Trump-bibelske referanser og raljeringer, under overskriften «Babbelets tårn». Det avdekkes hvordan sentrale evangeliske kristne og menigheter «tilber presidenten, tilsynelatende blinde for de mange tegnene om at Trumps hellige treenighet er Meg, meg selv og jeg».
Kristne rådgivere
Blant de som har direkte innflytelse og presidentens øre er hans uoffisielle rådgivningsgruppe med 25 konservative kristenledere – hvorav 20 er hvite menn.
Derimot fjerner Trump tverreligiøse initiativer som forgjengeren i Det hvite hus frontet:
• Trump har nedlagt et bredt sammensatt religiøst råd Obama etablerte i 2009: The White House Advisory Council on Faith-based and Neighbourhood Partnerships, en utvidelse av et råd nedsatt under president George W. Bush.
• Trump begravde også i stillhet påske-bønnefrokosten som Obama etablerte i Det hvite hus i 2010.
• I stedet legger Trump økt vekt på Den nasjonale bønnedagen, en årlig markering som det feilaktig har vært skapt inntrykk av at Obama ville avskaffe. Trump gikk dessuten til det uvanlige skritt å erklære søndag 3. september i år som en nasjonal bønnedag for flomofrene etter orkanen Harvey.
Lite inkluderende
Ifølge samtaler Jack Jenkins i thinkprogress.org har hatt med tidligere stabsmedlemmer i Obamas tverreligiøst sammensatte råd, vekker det bekymring blant mange troende – særlig i religiøse minoriteter – at Trump gir avkall på bred religiøs ekspertise:
– Videreføringen av hans evangeliske rådgivningsstyre, og mangelen på en tilsvarende enhet som også er åpen for ikke-evangelikanere, sender et problematisk budskap om at administrasjonen foretrekker evangeliske kristne framfor personer med en annen tro, sier Melissa Rogers.
Rogers er jurist og ekspert på forholder mellom kirke og stat, og ledet det religiøse rådet i Det hvite hus i Obamas andre periode.
Evangelikale supportere
Hvite evangelikale kristne utgjør knapt 17 prosent av USAs befolkning, og 80 prosent av dem stemte på Trump sist november.
Selv om dette er en aldrende og minkende gruppe, har de langt høyere valgdeltakelse enn mange andre. Deres konservative kristenretning har dessuten en betydelig maktbase, som omfatter store herlighetsteologiske menigheter, populære TV-predikanter, utdanningsinstitusjoner og politiske pressgrupper som Moral Majority.
I sin egen stab har Trump med seg dypt troende konservative kristne som visepresident Mike Pence, justisminister Jeff Sessions, utdanningsminister Betsy DeVos, og Ben Carson som leder departementet for boliger og byutvikling.
Klimaskeptiker leder miljøkontor
Trump har også, til jubel fra en rekke evangelikale ledere, fått på plass den dypt kristne klimaskeptikeren Scott Pruitt som sjef for den amerikanske miljøetaten EPA.
Til å lede sine pressekonferanser og brifinger i Det hvite hus har Trump valgt Sarah Huckabee Sanders, som ikke går av veien for å henvise til sin egen gudstro overfor en pågående presse. Som da pressen spurte om ikke det var et nytt lavmål fra Trump da han twitret at en programleder hadde «lav IQ, gal» og «blødde stygt etter en ansiktsløftning»:
– Som en troende mener jeg vi alle har en perfekt rollemodell. Og når jeg blir spurt om dette, peker jeg på Gud. Jeg peker på min tro, parerte pressesekretær Sanders.
Gir kristne gevinster
Så langt har Trump gitt sine sosialkonservative kristne støttespillere flere politiske gevinster. For eksempel har han innstilt offentlig støtte til organisasjoner som informerer om og støtter abortrettigheter, og fått på plass den konservative juristen Neil Gorsuch som ny dommer i Høyesterett.
Trump-administrasjonen har dessuten nylig utvidet arbeidsgiveres rett til å få religiøst begrunnet unntak fra krav om å inkludere prevensjonsdekning i sine forsikringsordninger til ansatte.
Fortsatt pågår dragkamp om mulighet for foretak til eksempelvis å unndra seg levering av blomster eller andre tjenester til seremonier for ekteskap mellom personer av samme kjønn.
Tilhengerne av slik religiøst begrunnet reservasjonsrett er oppildnet av en fersk kommentar fra Trumps justisminister Jeff Sessions, som sier at «vi ikke lenger vil tillate at troende mennesker blir angrepet, plaget eller brakt til taushet».