Nyheter

Nortura dropper halal-avtale med Islamsk råd

Islamsk råd mister millioninntekt når kjøttprodusenten Nortura ikke fornyer avtale om halalsertifisering.

– Vi har gjort en vurdering over flere måneder og kommet til at det blir det riktigste for oss. Tillit til IRN fra både storsamfunn, myndigheter og det muslimske samfunnet er viktig for oss, og det opplever vi dessverre at det har blitt sådd tvil om, skriver kommunikasjonsdirektør Ellen Flø Skagen i en pressemelding.

Dermed fortsetter problemene for Islamsk råd. På fredag ble det klart at fire moskeer med til sammen 20.000 medlemmer, meldte seg ut av rådet. Grunnen var samarbeidsproblemer. Særlig ble generalsekretær Mehtab Afsar trukket fram.

Én kroner per kilo

Nortura har siden 2006 hatt en avtale om halalsertifisering av enkelte produkter. Avtalen innebærer at det leses en takknemlighetsbønn for dyret under bedøving, før det slaktes på ordinært vis. Bedøving, avliving og slakting har blitt utført på nøyaktig samme måte for disse dyrene som alle andre dyr hos Nortura. Det er per i dag kun IRN som utfører slik sertifisering i Norge.

IRN får én krone per kilo kjøtt de halal-sertifiserer. Nortura produserer om lag 1.400 tonn halalsertifisert kjøtt i året. Det betyr at IRN mister 1,4 millioner i inntekter.

Avtalen løper ut neste år.

Ifølge årsregnskapet for 2015, som Klassekampen har fått tilgang til, utgjorde inntektene fra halalsertifisering 2,4 millioner kroner. IRN sertifiserer også butikker og spisesteder.

– Alvorlig tilbakeslag

– Dette er et alvorlig tilbakeslag. IRN har brukt mye ressurser for å prøve å skape et slags monopol på halal-markedet, sier Linda Noor, daglig leder i den Minotenk – en minoritetspolitisk tenketank.

Hun mener at Nortura-avgjørelsen er et veldig sterkt signal, som også kan få en smitteeffekt på de andre samarbeidspartnerne til IRn.

– Er dette spikeren i kista for Islamsk råd?

– Kan hende de har andre alternative finansieringsmuligheter. Det burde de i hvert fall tenkt på siden dette har ligget i kortene en stund. Statsstøtten er i fare, og Nortura har advart mot det som skjer nå. Kanskje de klarer å holde det gående på private donasjoner og frivillighet, i hver fall om de har så stor støtte som de fronter at de har, sier Noor.

Hun tror ikke IRN kan gjøre noe for å redde samarbeidet og bygge opp tilliten.

– Foreløpig virker det ikke som om ledelsen tar dette så alvorlig fordi de ikke er enige i kritikken. Når de ikke erkjenner at de har et problem, blir det heller ikke endringer med det første, sier Noor.

Kan miste mer

Fra før av har Kulturdepartementet holdt tilbake halvparten av statsstøtten for 2017. Det utgjør 650.000 kroner. IRN har vært i flere møter med departementet for å avklare videre støtte.

Kulturdepartementet vurderer om IRN innfrir vilkårene for statsstøtte. En forutsetning da midlene ble bevilget var at IRN var en representativ paraplyorganisasjon som bidro til trosdialog og brobygging.

– For oss er det viktig at de midlene staten bevilger bidrar til en aktiv trosdialog som igjen er viktig for en vellykket integrering. Vi er i sluttfasen av det spørsmålet. Vi merker oss imidlertid uroen i og rundt IRN, skriver statssekretær Bård Folke Fredriksen i en tekstmelding til Vårt Land.

Fortsatt halalkjøtt i Norge

Nortura kommer fortsatt til å tilby halalkjøtt produsert etter samme prosedyrer som i dag, men uten at IRN sertifiserer dette.

– Vi har gjort dette i mange år og kommer til å gjøre det på samme måte som før, og håper at det muslimske markedet har tillit til oss her. Så får vi vurdere andre alternativer etter hvert, melder Flø Skagen.

Generalsekretær i Islamsk Råd, Mehtab Afsar, har foreløpig ikke besvart Vårt Lands henvendelser.

Saken oppdateres

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter