Nyheter

SV vokser videre etter et godt valg

I stortingsvalget gikk SV fram for første gang 14 år. På Vårt Lands ferske partibarometer fortsetter framgangen.

– Vi har blitt forhåndsdømt og fordømt, alle sa det ikke var mulig, men vi har klart det. Uansett hvordan dette går er vi en av valgets vinnere, sa Audun Lysbakken fra talerstolen på Rockefeller på valgnatten.

Han hadde nettopp avsluttet en valgkamp der SV slo sterkt tilbake etter mange år med motgang. I september 2016 lå partiet i perioder under tre prosent på meningsmålingene, og ikke før i juni lå de stabilt over sperregrensen. Da stemmene var talt opp, viste det seg at partiet hadde fått med seg 50 000 nye velgere og fire nye stortingsmandater.

På Vårt Lands ferske måling utført av Norstat kaprer partiet ytterligere tre mandater i september. Målingen, som ble tatt opp godt over en uke etter valget, gir SV en oppslutning på 7,3 prosent.

Lysbakken vil fortsette framgangen

– Valgkampen skulle vart et par uker lenger, sier Audun Lysbakken humoristisk til Vårt Land. 7,3 prosent ville vært SVs beste resultat i et stortingsvalg på tolv år.

– Først og fremst tror jeg framgangen skyldes en økende uro blant mange om økende ulikhet innen makt og rikdom, samt uro omkring klimaendringene. De store partiene klarer ikke å gjøre noe med disse problemene, sier han.

Lysbakkens plan for å fortsette framgangen er enkel.

– Vi skal bygge videre på dette, og strategien blir å snakke om det samme som vi har gjort til nå. Ulikhet og klimaendringer er temaer som blir viktigere og viktigere.

###

Tilbake til gullalderen

Ved stortingsvalget i 2001 gjorde SV sitt beste valg noensinne, med 12,5 prosents oppslutning. Arbeiderpartiet satt igjen med knapt en fjerdedel av landets velgere og gjorde sitt dårligste valg på 80 år.

Lysbakken vil ikke spekulere i om partiet er på vei mot glansdagene fra 2000-tallet, men er optimist:

– Vi går i riktig retning. SV er et parti med stort potensial, sier han.

Ifølge Lysbakken kommer hans partis kjernesaker til å prege framtiden i norsk politikk.

– Vi ser et opprør i hele Europa mot ulikhet og fattigdom, samt mot dagens klimapolitikk, sier partilederen.

LES ANALYSE: Nå er selv Rødt større enn KrF 

Kan møte utfordringer

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning, ser imidlertid noen utfordringer i horisonten for SV.

- I 2001 var SV et tydelig opposisjonsparti. De hadde aldri sittet i regjering, og hadde en tydelig profil. Dessuten trakk Ap mot høyre. SV var flinke til å skaffe seg sakseierskap i skolepolitikken den gangen, i tillegg til de mer tradisjonelle sakene sine.

Bergh mener SV ikke har like mye spillerom så lenge de fokuserer så sterkt på ulikhet og klima.

– Det er trangt om plassen på venstresiden, og mange konkurrerer om de to sakene.

###

Fortsatt nedgang for Ap

Tallene viser at SV har tatt mer enn 30.000 velgere fra Arbeiderpartiet bare siden stortingsvalget. I tillegg tar partiet mer enn 5000 velgere hver fra Fremskrittspartiet og MdG, og 11000 fra «ikke sikker»-kategorien.

– Trenden da de satt i regjering, var at SV tapte velgere til Ap. De velgerne kommer nå tilbake. Samtidig er det naturligvis en ulempe for SV at mesteparten av veksten kommer derfra, ettersom det ikke bidrar til regjeringsskifte, sier Bergh.

Arbeiderpartiet fortsetter ifølge målingen å blø velgere mot venstre. I tillegg til de 30.000 de mister til SV, forsvinner ytterligere 50.000 til Rødt og Senterpartiet. Ifølge partisekretær Kjersti Stenseng er ikke resultatene overraskende:

– Dette er en dårlig måling for Arbeiderpartiet. Vi har to uker bak oss med fokus på et dårlig valgresultat, og hvorfor vi ikke lyktes med å nå fram til velgerne. Sett i lys av det er ikke denne målingen så overraskende, sier hun i en e-post gjennom sin pressekontakt Ingrid Langerud.

Stenseng sier Arbeiderpartiet vil prioritere å kjempe for sine saker:

– Nå skal vi jobbe hardt for mest mulig gjennomslag for vår politikk, på vegne av unge som faller ut av skolen, eldre som fortjener en verdig omsorg og alle de som står utenfor arbeidslivet.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter