Nyheter

– Jan Hanvold bruker samme virkemidler som Scientologikirken for å stanse kritikere

Visjon Norge har fått flere hundre kritiske videoer slettet etter klage til Twitter. – Dette minner om kampen som Scientologikirken bruker for å stoppe kritikk, mener Didrik Søderlind.

– Jeg delte videoene for å vise hvor drøyt det som foregår på Visjon Norge er. Det virket som om ingen snakket om det, forteller kvinnen bak Twitter-aliaset Helene Harepus.

Kvinnen, som ønsker å være anonym, var en av dem som ble rammet av det Visjon Norge kaller en opprydning på Twitter. Forrige uke klaget de inn flere hundre videoer de mener de har opphavsrett på. Videoene er nå slettet. I tillegg ble kontoen til en av de flittigste Visjon Norge-kritikerne, «Helene Harepus», slettet.

Videoklippene viser blant annet pastor Jan Hanvold som sier at «gjerrige går til helvete» og at Barack Obama er muslim. Han kaller Buddha for en «feit gris» og personer som bare gir 50-lapper i kollekten for «gniere».

Det sistnevnte klippet ble delt mange hundre ganger både på Twitter og Facebook.

«Helene Harepus» la ut den første snutten i slutten av 2014. Siden har hun jevnlig lagt ut små klipp.

– Jeg trenger bare å skru på programmet «Skapende tro», så er det drøye ting med en gang, sier hun.

LES OGSÅ: Har provosert på TV i mange år

– Scientologi gjør det samme

Didrik Søderlind, rådgiver i Human-Etisk Forbund, har fulgt med på Helene Harepus og videoene hun har delt. Han mener at hennes måte å kritisere Hanvold og Visjon Norge har vært svært effektiv.

– At hun i stedet for å komme med subjektiv kritikk har delt snutter som dokumenterer hvor ille de er, er et smart grep som treffer knallhardt, sier han.

Slettingen av videoene og twitterprofilen til Helene Harepus knebler religionsdebatten, mener Søderlind. Han trekker paralleller til Scientologikirkens kamp for å hindre at interne dokumenter ble offentliggjort.

– Scientologikirken brukte copyrightlovene for å hindre at deres materiale kom på avveie. Nettopp fordi det ble så pinlig for dem da folk ble klar over hva de står for, sier han.

Men Scientologikirkens strategi slo feil, og flere av de kraftigste kritikerne av organisasjonen i dag var i utgangspunktet personer som var opptatt av ytringsfrihet, forteller han.

– Det ble starten på slutten for kirken da de fikk hele internett mot seg, sier han.

LES OGSÅ: Redaktører i ordkrig etter Judas-beskyldninger

Mer oppmerksomhet enn før sletting

De siste dagene har Emneknaggen #heleneharepus vært en av de mest brukte på Twitter. Mange andre har også fått tilgang til klipp fra Visjon Norge, som deles flittig.

– En interessant ting, er at de som reagerer sterkest, er mine kristne venner. Virksomheten til Visjon Norge føles ekstra pinlig for dem. Som ateist kan jeg toe mine hender, sier han.

Helene Harepus har ikke bestemt seg hva hun vil gjøre videre. Selv om videosnuttene er slettet fra Twitter, har hun dem fortsatt på telefonen.

– Det har vært morsomt å få oppmerksomhet rundt saken, sier hun.

Jusprofessor: Sletting knebler debatten

Jusprofessor ved Universitetet i Oslo, Olav Torvund, er svært kritisk til Visjon Norges krav om sletting av videoer.

– Det er åpenbart at Visjon Norge ved Jan Hanvold bruker dette for å kneble debatten og hindre tilgang til noe de ikke ønsker skal spres, sier Torvund som har opphavsrett og ytringsfrihet som et av sine spesialfelt.

Han mener det er uheldig for debattklimaet og at folk kan bli redd for å ytre seg når man risikerer å bli utestengt fra sosiale medier.

Jus-professoren mener twitterbrukerne som har delt Visjon Norge-videoer har jussen på sin side.

– Hele poenget med sitatretten er at man i fri debatt skal kunne vise til hva personer har sagt eller gjort, sier han, og sier at Visjon Norges argumenter om at twittermeldingene ikke har en egenverdi, men kun er videreformilding av opphavsrettighetsbeskyttet materiale, blir veldig spissfindig.

– Man kan i så fall hevde at de korte meldingene er en del av en debatt, eller at selve profilen kan ha verkshøyde, sier Torvund som mener det er all grunn til å være skeptisk til en virksomhet som mener at det de selv sier ikke tåler dagens lys.

Ikke tilgjengelig

Personen i Visjon Norge som har sendt klagen til Twitter, ønsker ikke å snakke med Vårt Land. Han henviser alle mediehenvendelser til Jan Hanvold. Hanvold har ikke tatt telefonen, eller svart på tekstmeldinger fra Vårt Land.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter