Onsdag og torsdag blir helt avgjørende dager for hva slags samarbeidskurs Venstre legger an i de kommende samtalene med statsminister Erna Solberg, Frp og KrF.
Nettopp i påvente av onsdagsmøtet i den nye stortingsgruppen og torsdagens møte i landsstyret, velger en rekke Venstre-politikere ikke å uttale seg offentlig om samarbeidsspørsmålet.
– Før gruppemøtet har jeg ingen mening utad, sier stortingsrepresentant Andre Skjelstad fra Nord-Trøndelag, klar for sin tredje periode.
LES OGSÅ: KrF har sjelden makt til å bremse
Dempe inntrykk
Men Vårt Land har snakket med en rekke sentrale personer i Venstre som nå er opptatt av å kjøle ned spekulasjonene etter flere dager med overskrifter om et forestående samarbeid.
Fortsatt brukes «ekstremt lite sannsynlig» høyt oppe i partiet om sjansen for regjeringsliv med Frp.
Venstre skal for alvor bruke muskler for å få til en blågrønn regjering av sentrum/Høyre i forstående runder med de andre partiene.
Frp avvises ikke – nettopp fordi poenget er å forhandle politikk. Å vrake Frp i forkant snevrer inn handlingsrommet.
Ikke minst: Partiet bevilger seg svært god tid på hele samarbeidssaken. For dette handler ikke minst om hva som skal være bildet av Venstre neste gang partiet går til valg. Og det er en større diskusjon.
Fete overskrifter
Men i offentligheten dominerer inntrykket av en snarlig reorientering innad i Venstre – og det har skapt fete overskrifter i pressen. Sentralstyremedlem Guri Melby har i Vårt Land åpnet for å vurdere Frp-samarbeid. Aftenposten har intervjuet fylkesledere, der bare 2 av 19 er negative til å ha en åpning for regjering med Frp i.
I VG heter det at «nå er Venstres fremste strateger i gang» med å tenke ny fremtid for partiet. Og i NRKs politisk kvarter i forrige uke tok en av partiets mest sentrale profiler i Distrikts-Norge, ordfører Eivind Brenna i Vestre Slidre, til orde for å gå inn i dagens regjering.
LES OGSÅ: Solberg til KrF og Venstre: Vi har god tid
Valgforsker Anders Todal Jenssen tror Venstre kan komme til å streve med sitt eget omdømme om partiet gjør en rundsnu og deler regjeringsmakt med Frp.Foto: Erlend Berge
Omdømmet
Valgforsker Anders Todal Jenssen sier han i likhet med svært mange andre er i stuss over det nye bildet som fester seg:
– Som andre blir jeg svært overrasket om Venstre og Frp havner i regjering sammen. Det har vært en gjenganger i årevis at avstanden mellom de to partiene har vært for stor, sier valgforskeren ved NTNU.
Dersom prosessen virkelig skulle føre Venstre i en ny retning, spår han omdømmetrøbbel for partiet. For både blant velgere og observatører er det knapt registrert noen posisjoner fra Venstre i forkant av valget om at et Frp-samarbeid kunne bli virkelighet.
LES OGSÅ: KrF-gruppe vil skrote Erna-avtale
Identitetstrøbbel
Mange lokale ildsjeler sto i valgkampen på stand og sa til velgere at Venstre ikke kom til å gå i regjering med Frp.
– Kan velgerne straffe Venstre om partiet nå snur?
– For velgerne kan Venstres vei nå virke svært forvirrende. Ut i fra valgkampen kan det se ut som om Venstre har et identitetsproblem: De snakket lite miljø og innvandring, men desto mer om gründerskap og skatt. I sum var det en appell til borgerlige velgere om å stemme taktisk. Nå kan Venstre måtte jobbe med å identifisere sitt eget grunnfjell – og finne ut hvor de vil.
For de nye, mer borgerlig orienterte velgerne som kom til Venstre ved valget, kan Frp-muligheten oppleves riktig. Men partiet risikerer i følge Todal Jenssen å lekke mer klassiske Venstre-velgere.
– Om Venstre skulle foreta et linjeskifte så nær et valg, finnes et noen parallell til dette i historien?
– Fra andre land er slike kuvendinger ikke noe ukjent fenomen. Men her hjemme vil det representere noe ganske nytt, svarer Todal Jenssen.