Nyheter

– Stortinget er uenig med egen befolkning

Selv om det er oljeflertall på Stortinget, er befolkningen imot oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja, ifølge Natur & Ungdom. – Klimadebatten har endret seg siden sist valg, mener NU-lederen.

– Vi frykter en mindretallsregjering mer enn noe annet. Vi anbefaler at folk stemmer på noe annet enn Høyre, Ap og Frp. Det er et paradoks at stortingsflertallet er uenig med sin egen befolkning, sier Ingrid Skjoldvær.

EDENS HAGE: Fotavtrykkene våre er dypere enn du aner

Motstand

Ifølge lederen i Natur & Ungdom har motstanden mot oljeutvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe) økt i det siste. Konsekvensutredning er det første skrittet på veien mot dette.

– Det har lenge vært flertall mot, men motstanden har økt betydelig: Det er et sterkt signal om at dette er noe som de store partiene ikke bør presse gjennom i Stortinget, sier Skjoldvær, som viser til flere undersøkelser.

Motstanden er særlig stor i Nord-Norge, men de geografiske forskjellene er i ferd med å jevne seg ut, ifølge henne.

EDENS HAGE: Den sjette masseutryddelsen har begynt

Barentshavet

Har det ikke vært litt stille rundt Lofoten, Vesterålen og Senja denne valgkampen?

– Mens man før slet med å få klima på dagsorden, har man klart å løfte en litt større debatt rundt norsk oljeutvinning denne gangen. Det er veldig bra. For velgerne tror jeg ikke konsekvensutredning og oljeleting i LoVeSe er et aktuelt spørsmål en gang.

Har oljebransjen vendt blikket mot Barentshavet i stedet?

– Hver gang vi har vunnet slaget om LoVeSe, har vi tapt lenger nord. Siden sist har det blitt mye lettere å slippe til i Barentshavet. Jeg tror likevel LoVeSe ikke bare er en symbolsak for miljøbevegelsen, men også for oljebransjen. De tenker nok at varig vern kan være starten på en større utvikling.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i Vårt Land. Han skriver om det politiske spillet – maktkamp, ledervalg, målinger og regjeringssamarbeid – og om tema som abortlov, ideologi, LHBTQ+, livssyn, rusreform og sosialpolitikk. Andreas har 12 års erfaring som journalist, mastergrad i idéhistorie og en forkjærlighet for historie og kuriosa.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter