Nyheter

KrF-profiler kan ryke ut av Stortinget

Kjente KrF-profiler som Hans Olav Syversen og Geir Bekkevold kan tape i thrilleren om utjevningsmandater. På en rekke oversikter er de ute av Stortinget.

Selv om KrF skulle få et resultat godt over sperregrensen, kan utjevningssystemet snu opp ned på hvem som får plass i den neste­ stortingsgruppen. At Sp har vokst, at Miljøpartiet De Grønne­ (MDG), SV og Venstre alle kan komme over sperregrensen, skaper drama i Hareide-partiet:

En av KrFs mest rutinerte ­politikere – Oslos Hans Olav Syversen (50) – er svært ofte ute av oversiktene over utjevningsmandater. Det er også Geir Jørgen Bekkevold (53) fra Telemark, med to perioder bak seg.

– Det kan komme overraskelser i mange partier valgnatten. Flere over sperregrensen vil ­påvirke mandatfordelingen innad i partiene, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.

LES OGSÅ: Støre vil bytte Listhaug i støyfri minister

Reisepass

Vårt Land har gjennomgått alle nasjonale ­meningsmålinger publisert på nettstedet pollofpolls.no de siste to ukene. I oversiktene finnes det også beregninger om hvilke av partienes kandidater som vil kapre utjevningsmandater – og hvem som vil få reisepass.

Isolert sett kan oversiktene være usikre, men totalbildet av ulike målinger fra ulike institutter kan likevel blinke ut hvem som er utsatt.

Om Syversen mister tingplassen sin, dukker Ingunn Ulfsten (49) fra Akershus KrF hyppig opp i halvparten av simuleringene over mandater.

Anders Tyvand (37) har i nær alle oversiktene mistet ­utjevningsmandatet fra Vestfold. I stedet er annenkandidaten i Vest-Agder, Torhild Roland Brandsdal (61) ofte inne. Hun er ordførerveteran i Vennesla.

Andre som går igjen som ­utjevningsmandater fra KrF er Steinar Reiten (54) fra Møre og Romsdal, Torill Selsvold ­Nyborg (66) fra Hordaland, Geirmund Lykke (60) fra Trondheim og Ann Solveig Nystad (56) fra Finnmark.

Nyborg og Reiten er kjente fylkespolitikere, Lykke er profilert trondheimspolitiker og Nystad var KrFs førstekandidat til sametingsvalget i 2009. Hun er også salmedikter.

LES OGSÅ: Mørkerøde og grønne partier gir Ap sjokk

Køordningen

Alle partier som kommer over sperregrensen på fire prosent, er med i kampen om de 19 utjevningsmandatene.­ Systemet stemmer langt på vei: Partiet som taper sistemandatet i fylket kan oppleve å bli ­representert likevel, gjennom utjevningsordningen. Slik sett kan stemmer fra et fylke flyte til et annet.

Men når alle små partier ­«matematisk» skal ha sitt, kan det bli valglotto om hva slags fylker de får dem fra. Forrige valg snappet Sp flere utjevningsmandater – i år kan disse ha blitt til faste. Når SV også har styrket seg, Venstre kanskje klarer sperren og MDG også skal ha sitt, så blir «køordningen» annerledes enn ved tidligere valg.

– Alle som i dag har et utjevningsmandat, har en usikker plass på Stortinget. Om mange partier havner rett over sperregrensen, kan det bli færre utjevningsmandater på hver, sier valgforsker Johannes Bergh, som peker på at gallupenes personoversikter kan være usikkert materiale.

LES OGSÅ: Podcast med Knut Arild Hareide - foran valgspurten

– Alt teller.

På flere av TV2s målinger –­ senest søndag kveld – har KrF ligget under sperregrensen. Slikt vil gi bare tre mandater: Partileder Knut Arild Hareide (44) fra Hordaland, Olaug Bollestad (55) fra Rogaland og Hans Fredrik Grøvan (63) fra Vest-Agder.

Også foran forrige valg var både Bekkevolds og Syversens utjevningsmandater utsatt. ­Syversen er parlamentarisk nestleder og leder av Stortingets finanskomité. Han har vært sentral aktør i de tøffe budsjettforhandlingene.

– Jeg kjenner jo igjen det å stå i kolonnen «usikker». Jeg håper jo velgerne bidrar til det motsatte. Men det er jo endringene i det politiske landskapet med flere rundt sperregrensen som gjør dette valget utrolig spennende. Hver stemme teller og styrker muligheten for at dette skal gå bra, sier Syversen.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter