Nyheter

Ber regjeringen ta oppgjør med Lysglimt

Partilederen for det nyopprettede partiet Alliansen mener jøder står bak Syriakrigen. Nå ber Ervin Kohn regjeringen ta avstand fra ham.

– Denne mannen kommer med klassiske konspirasjonsteorier om jødisk makt. Nå stiller han til valg med lister over hele landet. En lignende partileder har vi ikke sett i Norge siden før andre verdenskrig, advarer forstander i Det Mosaiske Trossamfund og 2. nestleder i Antirasistisk Senter, Ervin Kohn.

Mannen Kohn sikter til er Hans Jørgen Lysglimt Johansen. Han er leder for Alliansen, et parti som ble stiftet for knappe ni måneder siden. I NRK er han omtalt fordi han skal ha brukt begreper som at han vil «stoppe neger-kultur» og mener jødene styrer samfunnsinstitusjoner. I år stiller Alliansen til valg med lister i alle landets fylker.

Nå ber Kohn regjeringen, som lanserte en egen handlingsplan mot antisemittisme i fjor, om å vise at de står for det de lover:

– Seks statsråder har undertegnet handlingsplanen. Nå må de si klart og tydelig i fra at de tar avstand fra holdningene til denne mannen. Ellers står ikke regjeringens ønske om å bekjempe antisemittisme til troende, sier Kohn.

LES OGSÅ: Nynazister i Norden radikaliseres

Lysglimt

Noen ble kjent med Lysglimt Johansen under den norske dekningen av presidentvalget i USA. Da stilte han i flere programmer som en ihuga Trump-tilhenger.

Senere har han og partiet fått medieoppmerksomhet for at flere av listekandidatene har antisemittiske og rasistiske holdninger. Noen medlemmer ønsker å gjeninnføre den såkalte jødeparagrafen i Norges grunnlov fra 1814, som forbød jøder adgang til riket.

Til Vårt Land avviser Lysglimt Johansen at han ønsker jødeparagrafen tilbake i norsk lov, men er klar over at andre i partiet ønsker det. Han er heller ikke enig i anklagene om at han har antisemittiske holdninger.

– Jeg er ingen antisemitt. Men jeg ønsker en seriøs debatt om sionistisk påvirkning på vår utenrikspolitikk. Krigene i Syria, Irak og Libya er i stor grad styrt av sionistiske interesser.

– Hvem er sionistene?

– Det er i stor grad jøder, men også kristensionister.

– De fleste mener Syria er i en borgerkrig som ikke har noe med jødiske interesser å gjøre?

– Det er noe man er nødt til å påstå, ellers blir man skutt ned av Holocaustsenteret eller Antirasistisk senter.

Konspirasjonsteorier

En klassisk antisemittisk konspirasjonsteori er at jødene styrer verden. Lysglimt Johansen vil ikke være med på at han fremmer myter om jødisk makt.

Ervin Kohn mener derimot Allianselederens holdninger ikke kan klassifiseres som annet. Han advarer mot å avfeie Lysglimt Johansen som en marginal skikkelse i norsk offentlighet.

– Noen mener man hiver bensin på bålet ved å gi ham oppmerksomhet. Til det vil jeg si at det toget har allerede gått. Han gjør TV-opptredener i NRK og får spalteplass i avisene. I tillegg er han aktiv på sosiale medier. Vi kan ikke late som han er usynlig ved å tie, sier Kohn.

LES OGSÅ: – Jøder må ligge under radaren for å overleve

Handlingsplan

I fjor lanserte regjeringen Handlingsplan mot antisemittisme. Gjennom elleve ulike tiltak lover regjeringen å bekjempe antisemittisme i Norge. Tiltakene er fordelt på seks ulike departementer under ledelse av kommunalminister Jan Tore Sanner.

I en e-post svarer kommunalminister Jan Tore Sanner at han jevnlig til motmæle mot hatefulle ytringer, mobbing og rasisme, blant annet på sosiale medier.

Han understreker at tiltakene i handlingsplanen samlet sett er viktig for å motarbeide antisemittisme, og trekker spesielt fram støtten som nylig er gitt til et prosjekt som følger med på antisemittisme på internett og i media.

- Kohn har rett i at vi alle har en ansvar for å ta til motmæle, det gjelder alle voksne – men særlig politikere og andre som uttaler seg til media. Det er viktig at vi tar til motmæle, men det er en balanse i hvor mye ekstra medieoppmerksomhet man skal bidra til rundt personer som ytrer seg rasistisk eller hatefullt, skriver Sanner i e-posten.

Hans Jørgen Lysglimt Johansen ønsket å trekke tilbake intervjuet etter å ha fått sitatsjekk fra Vårt Land. Til avisen sier han at han opplever vinklingen som tendensiøs.

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter