Nyheter

Ap kan tape valget, men vinne flertall

Til tross for at Ap har rekordlave 25,6 prosent på fersk måling, kan det bli flertall på rødgrønn side. En slik situasjon kan bli krevende for Jonas Gahr Støre.

ANALYSE: I likhet med andre målinger har Ap og sunket betydelig på Vårt Lands ferske måling. Ap får 25,6 prosent oppslutning på gallupen utført av Norstat. Partiet har dermed sunket med 5,0 prosentpoeng siden vår forrige gallup i juni.

Høyre ligger relativt stabilt, med en svak oppgang på 0,9 prosentpoeng siden juni.

Til tross for Aps dramatiske fall ligger det fortsatt an til et rødgrønt flertall, med 86 stortingsmandater, mens de borgelige får 83. Dermed kan de rødgrønne få et knepent flertall. Dersom Vårt Lands måling blir valgresultatet, vil kongen etter valget først henvende seg til Aps leder Jonas Gahr Støre for å be ham om å danne ny regjering.

###

Ap mister 107.000 til de små

Oppdraget kan bli svært krevende for Støre og Ap, ettersom samtlige målinger viser at partiet lekker som en sil i alle retninger innenfor det rødgrønne prosjektet. Det er særlig SV, MDG, Sp og Rødt som overtar mange av Aps velgere fra 2013. Til sammen har disse fire partiene tatt over 107.000 velgere fra Støres parti. Størst er lekkasjen fra Sp som har tatt over 36.000 stemmer. På andreplass kommer MDG med 29.000 stemmer. De eneste to partiene har avgitt stemmer til Ap er Venstre og KrF med ca 10.000 stemmer. Men denne overgangen hjelper lite i den store sammenhengen.

Trolig er Aps ledelse svært bekymret over at en så stor andel av deres gamle velgere har gått til andre partier heller enn å sette seg på gjerdet. Som valgforskningen viser, er det betydelig vanskeligere å få tilbake velgere som har gått til andre partier.

Hvis Støre skal danne regjering vil han trolig få et svekket Ap i ryggen, og selvsikre småpartier med knallharde krav i en samarbeidsforhandling.

LES OGSÅ: Mørkerøde og grønne partier gir Ap-sjokk

Høyre mister til Frp og Sp

Høyre er omtrent på stedet hvil siden juni, men har totalt mistet i overkant av 57.000 velgere. De to partiene som nå tiltrekker seg gamle Høyre-velgere er Frp med over 23.000 velgere og Sp med litt over 22.000 velgere siden 2013.

En av vinnerne i Vårt Lands måling er Frp. De har gått fram fra junimålingen til august med 1,5 prosentpoeng til 16,7 prosent. Siden valget i 2013 har de imidlertid tappet storsøster i regjering, Høyre, for 23.000 velgere. Dersom målingen blir valgresultatet ville Frp fått en representant ekstra på Stortinget. For Frp må det være svært tilfredsstillende å makte det få andre fløypartier i Europa har klart: Å øke oppslutning i en periode med regjeringsdeltagelse.

###

KrF har mange på gjerdet

KrF gjør det relativt godt i denne målingen, og får sin beste oppslutning siden februar. Men en oppgang på 0,8 prosentpoeng ligger de på 4,9 prosent, og i litt mer behagelig avstand fra sperregrensen enn i juni. Siden valget i 2013 har de hatt utveksling med to partier. KrF har hentet i overkant av 8500 velgere fra Frp. Men har i samme perioden tapt over 3800 velgere til Ap. Men partiet har tapt aller flest til sofaen. Hele 22.000 velgere.

Sp, MDG og SV gjør det også godt på målingen. Til tross for at Sp går ned med 1,4 prosent, får de fortsatt 10,3 prosent. Det er et godt valg for Sp og gjør dem til det nest største partiet på rødgrønn side. Partiet har tatt et realt jafs av Ap, men har i løpet av året tatt velgere fra både Høyre, Frp og Venstre. KrFs velgere som de en periode hadde til låns, har nå gått tilbake til KrF.

SV får går fram med 0,9 prosent til 5,2 og MDG klatrer over sperregrensa fra 3,9 prosent i juni til 5,2 prosent i august. For Venstre er situasjonen fortsatt trist: Bare 3,1 prosent – og klart under sperregrensen.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter