Nyheter

Reagerer på ‘kunnskapsløs’ statsråd

Valgforsker Frank Aarebrot er sjokkert over at kulturministeren sammenligner Fatens hijab med Siv Kristins Sællmanns kors. Kringkastingssjefen tror statsråden i beste fall misforstår.

– Statsråden er fullstendig på jordet. Det hun sier er helt feil, sier valgforsker Frank Aarebrot (bildet).

###

I et intervju med Vårt Land er valgforskeren bestyrtet over kulturministerens innspill i debatten rundt NRK-profil Faten Mahdi al-Husseinis hijab.

– Jeg er sjokkert over at Hofstad Helleland har så lite kunnskap over et område hun er satt til å forvalte, sier Aarebrot.

LES OGSÅ: Hofstad Helleland: – NRK viser annet standpunkt i dag

LES LEDER: Hijab som agn 

Berøringsangst for religiøse symboler

I gårsdagens utgave av Vårt Land ga kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) sin tolkning av NRKs linje for programlederes bruk av religiøse symboler.

Hofstad Helleland sa at det er positivt at NRK fremmer en programlederprofil som bruker et religiøst hodeplagg, og at hun selv får assosiasjoner til korsnekt-saken fra 2013. Da ble nyhetsanker Siv Kristin Sællmann nektet å bruke et korssmykke under en nyhetssending.

– At Faten får bruke hijab tolker jeg som at NRK har gjort seg erfaringer fra Sællmann-saken. Jeg opplever at NRK viser et annet standpunkt i dag enn i 2013, og at de er tydelige på at man ikke skal ha berøringsangst for religiøse symboler. Slik jeg tolker det har NRK i dag falt på en helt annen avgjørelse enn de gjorde i 2013, uttalte Helleland.

LES OGSÅ: NRK-journalist bedt om å droppe korset

– Kunnskapsløst av kulturministeren

Aarebrot mener statsråden burde vite at NRK har klare regler på at nyhetsankere ikke får bruke symboler som gjør at de fremstår mindre nøytrale.

– Helleland antyder at nyhetsankere i dag ville fått bruke både kors og hijab. Det er bare tøv. Dersom hun ikke visste det fra før, burde hun i hvert fall ha fått det med seg gjennom debatten som går nå. NRK har sendt ut pressemelding og Likestillings- og diskrimineringsombudet er også klare på dette, sier han.

– Kan det være at hun vet det?

– Jeg vet ikke motivene hennes. Jeg reagerer først og fremst på hennes totale kunnskapsløshet.

– Hvordan tror du debatten om Fatens hijab spiller inn i den store diskusjonen om norske verdier?

– Jeg tror folk reagerer enda sterkere når debatten ledes av uvitende politikere.

LES OGSÅ: Sa nei til kors, men ja til hijab

– Statsråden misforstår

NRK har fått rekordmange klager på valgprogrammet Faten tar valget, til tross for at programmet enda ikke er vist på TV. Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen fortalte til Vårt Land i går at mange av klagene er hatefulle. Blant annet beskyldes NRK for å fremme terrorisme og støtte jødeutryddelsen.

Eriksen er mildere i sin reaksjon på Hofstad Hellelands uttalelser. Han tror hun i beste fall misforstår.

– Statsråden tar feil når hun sier vi har endret standpunkt for bruk av religiøse symboler. NRK har spesielle krav til nyhetssendinger. De er akkurat de samme i dag som de var i 2013.

– Hvordan tolker du hennes innspill om at NRK viser et annet standpunkt i dag enn i korsnekt-saken fra 2013?

– Jeg tenker at det er en misforståelse i en hektisk valgkamp, svarer Eriksen.

Han understreker at kulturministeren har rett i at det er NRKs oppgave å vise mangfoldet i Norge, noe hun også berømmer NRK for.

LES OGSÅ: Ekstreme beskyldninger mot NRK

Stemmefiske

Også Kjell Lars Berge, ekspert på politisk kommunikasjon ved Universitet i Oslo, reagerer på Hofstad Hellelands innspill.

– Jeg syns hun kommer med en pussig tolkning av NRKs regler. Det er underlig, oppsiktsvekkende, merkelig og provoserende at hun ikke klarer å skille mellom epler og pærer, sier han.

Berge mener det må være lov å ta debatten om hijab på TV, men at man kan spørre seg om hvilke motiver kulturministeren har med innspillet.

– Man kan tolke dette som en implisitt henvendelse til de gruppene som er sterkt i mot innvandring - at hun fisker etter stemmer, rett og slett.

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter