Nyheter

– NRK viser annet standpunkt i dag

Kulturminister Linda Hofstad Helleland mener det er positivt at NRK profilerer en programleder med hijab, fordi det viser at NRK har mindre berøringsangst for religiøse symboler enn de utviste i korsnekt-saken.

At NRK-programleder Faten Mahdi Al-Husseini bruker hijab har engasjert mange, og ført til en klagestorm til statskanalen.

Nå melder også kulturminister Linda Hofstad Helleland seg inn i debatten. Hun tar selv kontakt med Vårt Land for å si sin mening om saken. Det er kulturdepartementet med statsråden i spissen som utgjør NRKs generalforsamling.

Hofstad Helleland sier at det er positivt at NRK fremmer en programlederprofil som bruker et religiøst hodeplagg. Selv får hun assosiasjoner til korsnekt-saken fra 2013, der nyhetsanker Siv Kristin Sællmann ble nektet å bruke et halssmykke med et kors under sending.

– Jeg tolker det at Faten får bruke hijab som at NRK har gjort seg erfaringer fra Sællmann-saken. Jeg opplever at NRK viser et annet standpunkt i dag enn i 2013, og at de er tydelige på at man ikke skal ha berøringsangst for religiøse symboler. Slik jeg tolker det har NRK i dag falt på en helt annen avgjørelse enn de gjorde i 2013.

– Mener du at dokumentarserien «Faten tar valget» kan sammenlignes med NRKs nyhetssendinger?

– Det jeg mener er at hadde korsnekt-saken kommet i dag ville sikkert NRK taklet den på en annen måte enn de gjorde den gangen. Derfor forventer jeg en viss grad av likebehandling i saker der man bruker religiøse symboler. NRK tar et annet valg i dag enn de gjorde i 2013. Det vil være grunn til å tro at man nå har rom for andre religiøse symboler og det er positivt.

– Mener du at NRK tidligere har hatt berøringsangst for religiøse symboler fordi de ikke tillater dem i nyhetssendinger? NRK mener selv de har klare retningslinjer på dette.

– Jeg vil først og fremst gi honnør til NRK for at de nå viser at de ikke har berøringsangst, og det må gjelde alle religioner.

– Er det en oppfordring?

– Jeg går på ingen måte inn og legger føringer for NRK. NRK er uavhengig og står fritt til å gjøre sine redaksjonelle valg. Men etter den store debatten som ble utløst i lys av Sællmann-saken syns jeg det er interessant at de nå gir mer plass til religiøse symboler. Jeg opplever at de gjør et tydeligere valg knyttet til ikke å ha berøringsangst for religiøse symboler, og det synes jeg er positivt.

– NRK har som særlig oppdrag å formidle den kristne kulturarven. Derfor sender NRK kun programmer som formidler kristen forkynnelse. Hvorfor mener du da at NRK tidligere har hatt berøringsangst for religiøse symboler, som i korsnekt-saken?

– Det handler om sendeskjemaet deres og at de skal sende programmer knyttet til den kristne kulturarven, så og så mye av sendetiden. Det er noe annet enn religiøse symboler.

– På hvilken måte?

– I den store verdidebatten vi ser i Norge i dag er frykten for det ukjente det som gjør at vi har så sterke reaksjoner, som for eksempel på hijab. Det er fordi man ikke er mer kjent med slike religiøse symboler. Vi må bli tryggere på hvor vi kommer fra, vår kulturarv og vårt ståsted. Derfor ser jeg det som positivt at NRK som allmennkringkaster gir større rom for religiøst mangfold.

LES OGSÅ: NRK-journalist bedt om å droppe korset

LES OGSÅ: Sa nei til kors, men ja til hijab

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter