ARENDAL: – Trine og Knut Arild, de er der på grunn av dere. Dere kan bidra til at de fortsetter i regjering – eller at vi bytter regjering, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Da hadde den første store partilederdebatten i valgkampen lenge bølget rundt temaet norske verdier, etter en holmgang der KrF-leder Knut Arild Hareide og Frp-leder Siv Jensen duellerte om verdier virkelig var under press.
Nå vil også Ap-leder Jonas Gahr Støre og SV-leder Audun Lysbakken ha et ord med i laget. For dem handler verdidebatten også om valg av makt.
LES OGSÅ: Kampen står et annet sted enn i Arendal
Hareides bredfront
For snart en uke siden var Hareide i munnhuggeri med nettopp Frp – om verdier. Da støtte han sammen med Sylvi Listhaug. Utfallene står igjen som valgkampens friskeste: Hareide beskyldte Listhaug for «løgn». Mens hun etterpå kvitterte med at «Hareide sleiker imamer oppetter ryggen».
I inngangsduellen gikk Hareide tungt ut mot Frps verdipolitikk på bred front:
– Frp sier at du er din egen lykkes smed og overlatt til deg selv. KrF vektlegger nestekjærligheten og sier at du aldri er alene.
– Ingen partier som har kuttet bistanden mer enn Frp har gjort. Frp er det eneste partiet som åpner for aktiv dødshjelp. Tigging er å be om hjelp. Det sier Frp skal være forbudt, men det skal være lov å kjøpe sex. For ikke å snakke om alkoholpolitikken, fortsatte han.
LES OGSÅ: Analyse: Erna truet av Sylvi-bråk
Jensen: Verdier under press
Frp-leder Jensen mente det handlet om langt annet enn sexkjøpslov og alkoholpolitikk – felt «hun gjerne kunne debattere».
– Når folk opplever at norske verdier er under press, har det med at vi i en tid der terror og radikal islamisme står og banker på døra enten kan velge å åpne eller vokte den døra. På min vakt, har jeg tenkt å fortsette å vokte den, nettopp for at disse verdiene ikke skal få fotfeste i Norge, sa Jensen.
LES OGSÅ: Se «Jakten på kristenvelgerne» – debatt fra Arendalsuka
Verdier danket ut det «harde»
Åpningsdebattene i valgkamper har gjerne handlet om klassikere som skattelette, økonomi og næringspolitikk. For første gang på lang tid danket en verdidebatt ut de «harde» temaene.
SV, Ap, Sp og Venstre vil ikke lenger la valgkampen bare handle om KrF og Frps oppgjør.
For Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er verdidebatt noe som handler om norsk demokrati:
– I Norge har vi tradisjon for at vi aldri har bøyd oss for eliten, for øvrigheten, sa Vedum og trakk linjer til EU-kampen i 1994 og dagens runde med kommunesammenslåinger.
Grande: Mer enn skolegudstjenester
For Venstre-lederen handler de viktige verdiene om likestilling, homofiles rettigheter – alle de rettighetene vi har bygd opp i vårt liberale demokrati.
– De verdiene ender ikke ved landegrensene. Det handler om kampen mot gruppetenkningen. Innvandrere som kommer til Norge elsker den friheten de får, sa Grande og la til:
– Likestilling i Norge skaper utrolig mye mer fellesskap enn brunost og skolegudstjenester.
SVs oppgjør
SV-leder Audun Lysbakken anså kampen mot forskjeller som en kjerneverdi. Han erklærte seg enig i nær alt Hareide og Grande sa.
– Men får de flertall, så vil de etter alt å dømme fortsette å sørge for at Listhaug sitter i regjering, poengterte Lysbakken.
– Hvis du Siv Jensen, hvis du er redd for «imamsleiking», må du få egen regjering til å slutte å sende militært utstyr til fundamentalistene i Saudi-Arabia.
«Ernas ansvar»
Lysbakken mente Erna Solberg har ansvaret for en opphetet debatt:
– De siste ukene har vi vært vitne til at det er landets integreringsminister som pisker opp stemningen. Hun sørger for at debatten preges av hysteri og moralpanikk, der vi burde hatt en debatt på en voksen måte.
Også Støre mente at Solberg hadde et ansvar – og minnet om hva som skjedde etter flyktningforliket og regjeringsomdannelsen like etter:
– Vi stilte opp for dem som satt i regjering. Men en uke etter gir Solberg ansvaret for å forvalte dette brede standpunkt til et parti som søker splittelse.
Det ville ikke Solberg imøtegå. Hun la mye av ansvaret på debattklimaet på «ekkokamrene» som oppstår i sosiale medier, der folk bare leser og får bekreftet egen mistro og oppfatninger.