FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) har identifisert 19 land som trues av alvorlig matmangel på grunn av kombinasjonen konflikt og klimakrise. Seks land, fem i Afrika og ett i Midtøsten, er særlig hardt rammet.
Nigeria: Sliter med rask avskoging og ørkenspredning nord i landet, og omfattende uro som følge av spesielt islamistgruppa Boko Haram.
Somalia: Har vært i kontinuerlig borgerkrig siden 1991. Stadig rivalisering mellom ulike klaner er hovedårsaken til de langvarige konfliktene.
Kenya: Den humanitære situasjonen i Øst-Afrika er svært alvorlig. Hovedårsakene er konflikt, vedvarende fattigdom og mindre nedbør som følge av klimaendringer. Landet har erklært nasjonal krise på grunn av tørke.
Etiopia: Etiopia opplevde i fjor den verste tørken på mer enn 30 år.
Sør-Sudan: Herjet av borgerkrig siden 2013, spørsmål om gruppetilhørighet, sikkerhet og tilgang på ressurser er de viktigste drivkreftene bak volden, nå er landet rammet av tørke.
Jemen: I 2014 eskalerte konflikten mellom opprørere fra Houthi-bevegelsen og de statlige myndighetene i Jemen. Krigen har skapt en humanitær krise, og kan føre til at landet igjen blir delt i to.
Øker markant
Når maten uteblir, øker tallet på mennesker som legger ut på vandring for å finne føde. FAO opplyser at tallet på migranter som passerer en grense eller flere, øker kraftig.
I 2015 var 244 millioner mennesker internasjonale migranter – en økning på vel 40 prosent fra 2000. Fremdeles befinner flest migranter seg innenfor hjemlandets grenser. I 2013 var hele 763 millioner interne migranter, melder FAO.
Ett vestafrikansk land skaper særlig bekymring i FN-systemet. Nigerias herjes av både interne, voldelige konflikter og av klimaødeleggelser.
Mange nigerianere, særlig unge menn, ser bare én utvei; komme seg nordover i Afrika, til Libya og videre over Middelhavet til Europa i båt.
Nå bruker FN nesten 90 millioner kroner i nordøstre Nigeria for å sikre hverdagen til mennesker rammet av Boko Harams herjinger.
Rådgivning
Litt lenger nord, i Agadez i Niger, en avsidesliggende by i utkanten av Sahara, har Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) etablert et informasjonskontor for migranter. Agadez er blitt Afrikas fremste knutepunkt for menneskesmuglere og personer som ønsker å reise til Europa gjennom Sahara.
– Det er ikke meningen å stoppe migrantene. Vi prøver bare å redde livene deres ved å informere om farene som lurer om de legger livene sine i smuglernes hender, forteller generalsekretær William Lacy Swing i IOM.
IOM opplyser at i fjor reiste 37.000 nigerianere med smuglerbåter fra Libya til Italia. Hittil i år har nesten 10.000 reist. IOM er også i Libya for å møte migrantene som kommer nordover. Organisasjonen har til nå i år hjulpet til med å få nesten 2.000 nigerianere til å vende hjem framfor å sette seg i en båt.
Vil ut
Rundt 23 millioner mennesker i verden har konkrete planer om å migrere til et annet land, viser ny IOM-rapport. Over 40 prosent av dem som plan- legger å migrere, levde i afrikanske land da undersøkelsene ble gjort, de aller fleste av dem i vestafrikanske land. Vestafrikanske Nigeria er Afrikas mest folkerike nasjon. Også i Nord-Afrika planlegger mange å migrere.
Sikkerhet
Sammenhengen mellom matmangel og migrasjon blir hovedtemaet for årets matvaredag, som FAO arrangerer 16. oktober: Skal man hindre økende migrasjon, må det investeres mer i matvaresikkerhet og utvikling av landsbygda i fattige land.