Nyheter

Ut å redde grunnfjell

Når KrF-lederen lover troskap til statsministeren og går ut mot bannskap på radioen, er redningsaksjonen blant kjernevelgere i gang.

Som Vårt Land skrev før ­sommerferien: Aldri har KrF vært i skralere stand før en valgkamp. De vanligvis så trofaste kjernevelgerne er mer usikre enn noen gang på partiet.

Bare seks av ti ville stemt KrF på nytt. Junimålingen her i avisen viste 4,1 prosent – også i snitt ­ligger partiet lavt. Årets valgkamp kan bli en kamp mot sperregrensen.

På forsommeren var det forskjellige analyser i KrF-apparatet om årsakene. Noen mente­ begredelighetene skyldes ­utydelighet om regjeringsprofilen. Men trøbbelet kan være mer sammensatt: Lekkasjer til Sp, usikkerhet om «kristenprofil» og manglende drag på sentrumsorienterte velgere.

LES OGSÅ: Statsministeren snakker om livssyn som lim i samfunnet - stort valgintervju

Erna eller Jonas

For å unngå en thriller om sperregrensen, tvinges KrF til å prioritere en redningsaksjon blant kjernevelgere. Opptrinn den siste ­tiden ­tyder på nettopp det.

Usikkerheten om det er hipp som happ med Erna eller ­Jonas, ryddes bort. Det er bred oppslutning i KrFs organisasjon om ­regjeringsmodellen: Ja til ­sentrum-Høyre og Erna Solberg – og en plan B med åpning for andre løsninger. Men i KrFs mer konservative belte – der KrF ­tradisjonelt sanker tungt med stemmer – er det mye usikkerhet.

Sofasnakk

I pressen har det mest handlet om at KrF-topper holder ferden åpen for Ap-Jonas og mulig rødt styre. Slik kunne helgens scener fra Bømlo virke som motoffensiv:

Hjemme hos mor og pappa­ ­Hareide hadde Knut Arild ­Hareide selveste statsministeren på besøk. I stua drev de to fremsnakk av samarbeidet seg imellom. Bare timene etterpå var det flust av overskrifter og fjernsynsinnslag om KrFs troskap til Erna, massekommunisert så ­tydelig at hendelsen sitter igjen hos «alle» interesserte.

Halvannen uke i forveien var dessuten overskriften at nest­leder Kjell Ingolf Ropstad nå «frarådet» regjeringssamarbeid med Ap. Foran valginnspurten fremstår KrF mer «borgerlig» enn noen gang siden regjeringsvedtaket i november.

LES OGSÅ: Erna på frierferd hos Knut Arilds mor

Sylvi-kampen

Oppslagene om Hareides deltakelse på ­kristenstevner og konkurransen med Frp har i år vært en føljetong i deler av pressen. Det ble aldri noe storoppgjør mellom Sylvi Listhaug og Knut Arild Hareide under Evangeliesenterets stevne på Østerbo, men i sosiale medier har KrF derimot surfet på oppmerksomheten:

På Facebook deles en matrise der det er krysset av for hva KrF og Frp mener i verdisaker, som søndagsåpent, alkohol og sexkjøp. Bare om Israel står de to partiene sammen.

KrFs grunnfjellskamp pågår ikke bare mot Frp. Hareide var raskt ute på Facebook da sentrumskompis Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sjanglet med ord om å blande religion og politikk. Og plutselig var det en slags miniduell dem imellom også, der ­Hareide skrev avisinnlegg og forsikret grunnfjellet om at KrF ville kjempe for «de kristne verdiene, uavhengig om det er ­populært eller ikke».

LES OGSÅ: KrF mister taket på grunnfjellet

Lovsangs-kamp

Det var også Hareide­ selv som brukte Facebook til noe som kan oppleves gammeldags: Politikere som rykker ut mot ­musikk i statskanalen NRK.

I midten av juli reagerte ­Hareide på at NRK P3 topper spillelisten med låten «Fy faen», De burde «slippe til litt kristen musikk i riksradioen også». Spesielt fordi bandet til Acta lovsangsskole toppet en liste over kjøpt musikk på iTunes. Den siste uken har debatten gitt oppslag i Dagbladet, refs fra SV, debatt i Dagsnytt Atten og innslag på Dagsrevyen.

For KrF-interesserte «valgomatvelgere» kan opptrinnet kanskje virke fremmed, men neppe i konservative kjernelandskap sør og vestpå. At KrF er motstrøms mot bannskap er grunnfjellsvern det også.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter