Nyheter

«Listhaug bruker kristne verdier i kulturkrig»

Listhaug vil ha monopol på kristne verdier og den kristne likhetstanken og solidariteten er under press, mener to unge kristensosialister og stortingskandidater for SV.

Bilde 1 av 2

– Jeg er provosert over hvordan Sylvi Listhaug og andre politikere bruker kristne og norske verdier i et sammensurium i sin skremselspropaganda. For meg som også er kristen, men sjelden flagger det offentlig, føler jeg at jeg at jeg må si ifra. Dette er stikk i strid med de verdiene jeg tror på. Som å stille opp for de som trenger hjelp, sier Freddy Øvstegård (22). Han er førstekandidat for Østfold SV til stortingsvalget og 1. nestleder i Sosialistisk Ungdom. Øvstegård kan komme inn på Stortinget til høsten.

Sammen med Solveig Skaugvoll Foss (20), som er fjerdekandidat fra Oslo, går han nå kraftig i rette med Sylvi Listhaugs uttalelser om at innvandringen setter de kristne verdiene under press. I et intervju med VG 14. juli uttalte Listhaug at «jo større innvandring vi har år etter år etter år, desto større press får vi på norske verdier, kristen kultur og tradisjon». De to unge SV-erne mener Listhaug og hennes likesinnede forsøker å bruke kristne verdier i en omfattende kulturkrig.

KNUT ARILD HAREIDE: «KrF kommer til å prate om de kristne verdiene uavhengig av hva Sp-Vedum sier»

Monopol

– Man prøver å skape seg et monopol på kristne verdier og later som man prater på vegne av en veldig stor gruppe av kristne i Norge. Men verken jeg eller mange andre kristne i Norge kan stille oss bak det som ble sagt, sier Skaugvoll Foss.

Øvstegård mener Listhaugs debatt om kristne verdier skygger over viktige elementer av det kristne budskapet.

– I Norge har man dessverre en offentlig debatt som er preget av en falsk kulturkrig som enkelte partier spiller opp. De vil få det til å fremstå som kristne verdier er under angrep. Folk plasserer seg etter denne debatten. Dette har blitt en overskyggende politisk debatt som blander religion og politikk på en uheldig måte, sier Øvstegård som understreker at det satt langt inne for han å uttale seg som kristen.

LES OGSÅ: Derfor snakker Støre om kristen kulturarv

Dytter troen foran seg

– Men det er viktig å svare når folk påberoper seg kristne verdier, sier han.

Skaugvoll Foss mener at det er en tendens til at flere politikere dytter troen foran seg.

– Man må kunne stå innenfor ting uten å bruke kristendommen. Jeg synes flere politikere drar det for langt og bytter ut saklig argumentasjon med religiøs argumentasjon, sier hun.

JAKTEN PÅ KRISTENVELGERNE:

Økende forskjeller

Selv mener de to unge SV-erne at det er andre kristne verdier som er under press enn det Listhaug refererer til.

De kristne verdiene som virkelig er under angrep, er likhetstanken, fellesskap og solidaritet, sier Øvstegård.

Han eksemplifiserer med at antallet milliardærer i Norge øker samtidig som det blir flere fattige barn.

– Om debatten hadde vært annerledes, hadde kanskje de kristne også stilt seg annerledes. Kristne velgere er vel så opptatt av likeverd, sier Øvstegård.

Skaugvoll Foss kjenner seg ikke igjen i høyresidens verdier og retorikk.

– At rike folk kjemper for skattekutt, gir meg assosiasjoner til grådighet og overflod. En av de bibelske historiene jeg hørte på søndagsskolen, var da Jesus valgte en eselfole i stedet for en hest, for man trenger ikke all verdens luksus og ting som er bra for en selv, men som går på bekostning av andre. Dette går igjen i både flyktning- og klimadebatten, sier hun.

LES OGSÅ: KrF mister taket på grunnfjellet

Sekulært parti

Selv kommer de to kristensosialistene fra et parti som har debattert å ta religionsundervisningen ut av skolen, å forby omskjæring av guttebarn og å kutte i støtten til trossamfunn. I tillegg vil SV fjerne formuleringen fra Grunnloven om at «verdigrunnlaget forblir vår kristne og humanistiske arv».

Tidligere SV-nestleder Bård Vegar Solhjell har uttalt at «sekularisme er en sentral norsk verdi». Men de to kristensosialistene ser ingen motsetning i å være personlig kristne og å komme fra et parti som har promotert sekularisme.

– Dette handler om å skille religion fra offentlig politikk, for der skal man fatte avgjørelser for alle og være nøytral. Jeg har en tro på at norske og kristne verdier er sterke verdier som kan leve i folk. Det å være sekulær trenger ikke å være i konflikt med religion, sier Øvstegård.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter