Nyheter

Israel ser på Ungarn som alliert

Plakater som advarer mot den jødiske filantropen George Soros henger over hele Ungarn. Med støtte fra israelske myndigheter.

Mandag i den ungarske hovedstaden Budapest. De så ut som to gamle skolekamerater som møttes for første gang på mange år, den ungarske statsministeren Viktor Órban og hans israelske kollega Benjamin Netanyahu. Órban gjorde som mange europeiske ledere alt har gjort, og ga en offisiell beklagelse for sitt lands behandling av jødene under 2. verdenskrig. Litt mer uvanlig var det at han, bare for noen uker siden, hadde hyllet diktatoren som sto for jødedeportasjonen. Miklos Horthy var «en nasjonalhelt» og «en stor statsmann», sa Órban i en tale 21. juni.

– Det er relativt vanlig for høyreekstreme organisasjoner i Europa å huse både støtte for antisemittisme, og støtte for staten Israel, forklarer Cas Mudde, og bruker Front National i Frankrike som eksempel. Mudde er professor på University of Georgia, og en av verdens fremste eksperter på populistiske og nasjonalistiske partier.

LES MER: Folket er ikkje herskaren

Tross at liket hans ble fraktet fra Portugal til Ungarn i 1992, etter kommunistregimets fall, er Horthy fortsatt en enormt kontroversiell figur i ungarsk historie. Han blandet Ungarn inn i 2. verdenskrig på Tysklands side, og over 650.000 av landets 860.000 jøder ble drept under krigen. Ungarn har likevel en av Europas største jødiske minoriteter, og deler av formålet med Netanyahus statsbesøk var å vise støtte til de drøyt 50.000 etniske jødene som er bosatt i landet.

Ens fiendes fiende

Tross at Órban forsikret Netanyahu om at hans regjering skulle gjøre alt i sin makt for å beskytte landets jøder, står hans regjering også bak en kampanje der de retter kraftig skyts mot den ungarsk-jødiske filantropen og finansmannen George Soros. Soros er skarp kritiker av Órbans regjering, og kjent for å støtte liberale krefter i Øst-Europa. Det siste året har ungarske myndigheter vært i skarp konflikt med Soros, og blant annet truet med å stenge Central European University, som i stor grad er finansiert av ham.

Derfor henger det nå plakater i hele Ungarn, med slagord som «Ikke la Soros le sist». Bildebruken og språket på plakatene nører opp om antisemittisme, mener ledere for Ungarns jødiske befolkning: Adolf Hitler brukte gjentatte ganger bildet av «den leende jøden» i sin propaganda. Israels ambassadør kritiserte kampanjen, men kun timer senere uttalte det israelske utenriksdepartementet at de ikke ville blande seg i saken, og at Soros var et «legitimt mål». Soros støtter også flere Netanyahu-kritiske organisasjoner i Israel.

– Men Netanyahu og Órban har flere ideologiske likheter, begge er tidligere nyliberalere som gradvis ble konservative, de liker Trump og Putin, og begge flørter med den mer ekstreme høyresiden i sine hjemland. Netanyahu ser Órban som en av få ideologisk allierte i Europa, sier Cas Mudde. Han påpeker at Israel også har gode relasjoner med den russiske presidenten Vladimir Putin, og den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan, som begge har benyttet seg av antisemittisk retorikk.

LES MER: Misnøye tegner nytt politisk kart

Bruker møter med israelere for å legitimere seg

Mudde forteller at Israel stort sett ikke anerkjenner høyresiden som samarbeidspartnere, men at flere ytterliggående europeiske partier har fått besøk av representanter fra israelske partier som Likud og Jødisk Hjem.

– Disse partiene bruker så dette på hjemmebane for å mene at de ikke er anti-semittiske og høyreekstreme, forklarer han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter