Nyheter

KrF-klammeri om gratis prevensjon

KrFU vil gi gratis prevensjon til unge under 16 år, men får ikke støtte i moderpartiet. – Her er det betenkeligheter knyttet til seksuell lavalder, kriminelle forhold og et unødig press.

Det sier Geir Toskedal, stortingsrepresentant og vakthavende i KrF, om forslaget KrFU har fremmet i et opprop sammen med alle ungdomspartier med unntak av Fremskrittspartiets Ungdom (FpU).

I dag kan ungdom mellom 16 og 20 år få gratis prevensjon som p-piller, p-stav eller spiral, og resepter til denne aldersgruppen kan skrives ut av helsesøster eller jordmor. Unge under 16 år må derimot oppsøke lege og betale selv. Nå vil KrFU og de andre ungdomspartiene fjerne den nedre aldersgrensen for gratis prevensjon.

Forebygge

– Det er fordi gratis prevensjon er et av de viktigste virkemidlene vi har for å hindre uønskede graviditeter og forebygge aborter, sier KrFU-leder Ida Lindtveit.

Hun påpeker at det ikke er uvanlig å debutere seksuelt når man er under 16 år.

– Alternativet for denne gruppen er å ha ubeskyttet sex, bestille kondomer gratis og anonymt eller gå til lege og betale fullpris for prevensjon, sier Lindtveit.

LES MER: Gratis prevensjon halverte aborttall

Senke terskelen

KrFU-lederen tror videre at en fjerning av den nedre aldersgrensen kan senke terskelen for å komme i kontakt med helsevesenet.

– Det viktigste for denne gruppen er å ha et sunt forhold til sex og å ha helsepersonell å snakke med for å forebygge uønskede hendelser som graviditet eller abort. Dette gir et insentiv for også å ha en samtale i stedet for bare å bestille kondomer, sier Lindtveit.

LES MER: Rekordlave aborttall

Seksuell lavalder

KrF har allerede programfestet å utvide ordningen med gratis prevensjon ved å heve den øvre aldersgrenen til 24 år. Men stortingsrepresentant Geir Toskedal vil ikke være med på å fjerne den nedre aldersgrensen.

– Å gå under 16 år er noe jeg ikke kan gå med på med begrunnelse i kriminalitetsgrensen, sier Toskedal og sikter til loven om seksuell lavalder.

Loven sier at det er ulovlig for to personer under 16 år å ha sex. I tillegg til det juridiske tror Toskedal at ungdomspartienes forslag vil føre til økt press.

– For noen kan det føre til utvidet press som jeg ikke ønsker at de unge skal bli utsatt for, sier Toskedal.

LES MER: KrF vil gi gratis spiral til 16-åringer

Andre tiltak

Han understreker at han ikke er avvisende til å vurdere andre tiltak på området.

– Men om gratis prevensjon er fasiten, stiller jeg meg undrende til. Dette er et krevende felt som krever mer gjennomtenking. Selv om dette tiltaket kan hjelpe for noen, er det ikke sikkert at det bør innføres for alle. Her er det betenkeligheter knyttet til seksuell lavalder, kriminelle forhold og et unødig press, sier Toskedal.

LES MER: KrF – partiet uten kronprinsesser

Sårbar gruppe

Maria Røsok er daglig leder ved Sex og Samfunn. Hun heier frem forslaget fra ungdomspartiene.

– Dette er en gruppe som er ekstra sårbar for uønskede graviditeter. Det er ofte de som ikke har mest penger, og mange vil heller ikke fortelle foreldrene at de trenger prevensjon, sier Røsok.

Hun mener at loven om seksuell lavalder ikke bør være noen hindring for å fjerne den nedre aldersgrensen.

– Den loven er her for å beskytte de under 16 slik at voksne mennesker ikke skal utsette disse for seksuelle aktiviteter. Vi vet at de under 16 har sex, og lett tilgjengelig beskyttelse for disse bør veie tyngre enn forbudet, sier Røsok.

LES MER: KrFU-opprør mot blå linje

Positiv

Anne Bentzrød jobber for nettstedet ung.no og er helsesøster ved Helsestasjonen for ungdom og studenter i Ås. Med 20 års erfaring som helsesøster er hun også positiv til ungdomspartienes forslag.

– Jenter under 16 år bør få gratis prevensjon når de trenger det, sier Bentzrød.

Helsesøsteren tror flere unge under 16 år i dag kommer opp i situasjoner med uønskede graviditeter i mangel på gratis og enkel tilgang på prevensjon. Hun møter selv disse ungdommene på helsestasjonen.

– Mange tar ansvar og ber om resept på hormonell prevensjon eller bruker kondom. Ellers kommer de for angrepille eller graviditetstest. Angrepille er en dyr og usikker prevensjon, sier Bentzrød.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter